RECEPTY: Kaše nejen pro děti

Kaše jsou u nás populární už více než rok. Jsou rychlé, jednoduché a dá se při nich skvěle zkombinovat, co zrovna doma máte. Takže vlastně ideální jídlo. Dáváme si je s dcerou každý den na snídani, a to v různých obměnách. A pořád nám chutnají. Tak snad budou i vám.

Nejčastěji děláme kaši ovesnou, jáhlovou, kukuřičnou nebo pohankovou. Kaše jsme zavedli, když měla dcera po jednom roce, ale můžete i dříve, dle zavedených surovin. Někdo je dává na večer, ale vhodnější jsou spíše ráno.

Ovesná kaše

  • 4 lžíce ovesných vloček (ideálně jemných)
  • voda (starším dětem a dospělým můžete nahradit mlékem)
  • na ochucení: ovoce, sirup, med, oříšky, kokos apod. (aneb co máte zrovna doma)

Ovesné vločky si předem namočíme do vody (já namáčím večer a vařím ráno). Přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájené ovoce a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 5-10 minut. Vločky by se měly rozvařit a získat kašovitou formu, ovoce by se mělo alespoň částečně rozpustit a kaši ochutit. Pokud je kaše moc hustá a připaluje se, přilejte vodu. Na talíři pak dle chuti dozdobíme.

Jáhlová kaše

  • 4 lžíce jáhel
  • voda (starším dětem a dospělým můžete nahradit mlékem)
  • na ochucení: ovoce, sirup, med, oříšky, kokos apod. (aneb co máte zrovna doma)

Jáhly 2x spaříme vroucí vodou, aby se zbavily hořkosti. Poté je zalijeme studenou vodou a necháme odstát (já namáčím večer a vařím ráno). Vody dávám v poměru 1 díl jáhel ku 3 dílům vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Pár minut před koncem přidáme na kousky nakrájené ovoce. Jáhly by se měly rozvařit a získat kašovitou formu, ovoce by se mělo alespoň částečně rozpustit a kaši ochutit. Pokud je kaše moc hustá nebo se připaluje, přilejte vodu. Na talíři pak dle chuti dozdobíme.

Kukuřičná kaše

  • 4 lžíce kukuřičné krupice
  • voda (starším dětem a dospělým můžete nahradit mlékem)
  • na ochucení: ovoce, sirup, med, oříšky, kokos apod. (aneb co máte zrovna doma)

Kukuřičnou krupici si předem namočíme do vody (já namáčím večer a vařím ráno). Vody dávám v poměru 1:4 (na 1 díl kukuřičné krupice 4 díly vody). Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Pár minut před koncem přidáme na kousky nakrájené ovoce. Kaše by měla mít krémovou formu, ovoce by se mělo alespoň částečně rozpustit a kaši ochutit. Pokud je kaše moc hustá a připaluje se, přilejte vodu. Na talíři pak dle chuti dozdobíme.

Pohanková kaše

  • 4 lžíce pohanky lámanky
  • voda (starším dětem a dospělým můžete nahradit mlékem)
  • na ochucení: ovoce, sirup, med, oříšky, kokos apod. (aneb co máte zrovna doma)

Pohanku si předem namočíme do vody (já namáčím večer a vařím ráno). Vody by mělo být 2x tolik co pohanky. Vaříme na mírném ohni 5-10 minut společně s ovocem. Pak necháme ještě alespoň 10 minut pod pokličkou dojít. Pokud je kaše moc hustá a připaluje se, přilejte vodu. Na talíři pak dle chuti dozdobíme.

Jak kaše dochutit?

Při vaření do kaše přidáváme ovoce dle toho, jaké máme zrovna doma. Nejlepší je banán, který se hezky rozpustí, kaši zahustí a příjemně osladí. Můžete ale použít i na kousky nakrájené jahody, maliny, borůvky, broskve, nektarinky, meruňky, nastrouhané jablíčko a jiné ovoce. Ideální je čerstvé, ale v zimě používáme i různé zmražené. A to jak domácí, tak i kupované (například v Lidlu mají skvělou směs lesního ovoce).

Pokud se vám zda kaše málo sladká, můžete přidat med nebo sirup (např. datlový či javorový). A to buď ještě v hrnci nebo můžete hotový výtvor polít na talíři. Někdy kaši dozdobíme ještě čerstvým ovocem nebo pomletými oříšky či kokosem, ale není nutné.

Kaši můžete i s ovocem rozmixovat. pokud máte rádi jemnější formu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments