KNIHA: Lumpárny pejska Azora

Před nedávnem jsem na webu publikovala recenzi na Šprýmovánky od Františka Hynka. Jedná se o nevidomého autora, který se rozhodl jít za svým snem a díky speciálně upravené klávesnici tvoří knihy pro děti. Jednou z nich jsou i Lumpárny pejska Azora, které jsou na motivy skutečných příběhů z autorova života.

Obsah knihy

Příběh vypráví o holčičce Libušce, která dostala od rodičů na deváté narozeniny pejska. Pojmenovali ho Azor a v knize se dozvíme, jaké byly jeho začátky – jak si zvykal na nové místo a rodinu bez své psí mámy, jak si zvykal na Libuščinu lásku i jak začal lumpačit.

V knize jsou občas uvedeny myšlenkové pochody pejska, takže čtenáři vidí, jak mnohé věci čtyřnozí kamarádi nechápou nebo jim přisuzují jiný smysl. A jak díky tomu vzniká spousta nedorozumění.

V knize je také popsáno, jak dostal Azor poprvé obojek a také novou boudu, protože tatínka už nebavilo, že má doma neustále rozházené a potrhané noviny a pejska se rozhodl nechat venku.

Dále na čtenáře čekají příběhy o tom, jak šla Libuška s Azorem na procházku, jenže potkali kolii. Azor se zleknul a utekl. Nebo jak Azor bojoval s kocourem či honil slepici, jak chodil na ryby a další povídky, přes které se dostaneme až k Azorově dospělosti.

Součástí knihy jsou reálné fotografie přímo od autora.

A pro děti jsou připravené také úkoly, při kterých obvykle něco do knížky dokreslí (například Azorovy hračky, vánoční stromeček, pejska aj.).

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu, má pevnou vazbu a klasické listy.

Cena a dostupnost

Knihu vydal autor samonákladem a zakoupit ji můžete na e-mailu lumparny2020@gmail.com. Cena knihy je 150 Kč včetně poštovného (nebo 300 Kč za obě dvě knihy – tedy Lumpárny a Šprýmovánky).

Celkové hodnocení

V knize najdeme spoustu zážitků ze života pejska Azora. Kromě popisu je ve vyprávění také uvedeno, co si pejskek myslí, takže se dozvíme, co se děje v psí hlavě. Hezky je díky tomu ukázáno, že psi mají jiné myšlení než my. Takže mnohdy činí něco v dobré víře, aby se třeba pochlubilo, ale lidé to vnimají jinak.

Kniha má místo obrázků několik černobílých fotografií z autorova života. Nenajdeme zde žádné barevné obrázky, což je pro děti trochu škoda. Na druhou stranu vidí, jak to kdysi opravdu vypadalo.

Kniha je vhodná pro předškoláky a školáky.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments