KNIHA: Domek plný úkolů

Před pár dny jsem vám na Mámin koutku představovala pracovní sešit pro děti od 2 let Učíme se protiklady. Nyní mám tip na další pracovní listy z Nakladatelství Portál, ale tentokráte pro předškoláky a mladší školáky, protože jsem vybírala pro 5 letou Beky.

Obsah knihy

Pracovní listy Domek plný úkolů jsou založené na krátkých příbězích, které se odehrávají okolo jednoho domu. Ke každému příběhu (celkem je jich 15) jsou pro děti připravené 3 pracovní listy, kde najdou různé úkoly zaměřené především na grafomotoriku, rozvoj sluchového a zrakového vnímání nebo na orientaci v prostoru či čase. Samozřejmě slouží také k procvičení komunikačních dovedností, rozšíření slovní zásoby či tréninku matematického myšlení. Ale pojďme si to ukázat na konkrétních příkladech, ty určití vypoví víc.

Na počátku knihy najdou děti příběh, který je skoro přes celou stranu A4. Takže to není jen pár vět, ale spíše pěkné povídání na několik minut.

Poté následují úkoly, které se vztahují k danému příběhu. Například hned první povídání je o blankytně modrém domu na rohu ulice, který má podobný odstín jako obloha, a tak se občas stane, že s ní skoro splyne. A to to byl i případ, kdy šel okolo pan Korálek. Lízal zmrzlinu, přemýšlel o své práci a budovy si ani nevšiml, dokud do ní nenarazil. A protože byl malíř, rozhodl se, že dům přetře, aby se to nestávalo i ostatním.

Vzal si různé barvy a dům postupne přetřel, že vypadal jako duha. Domek se mu tak líbil, že se do něj nastěhoval. A lidé jej chodili obdivovat, protože vypadal moc krásně.

K příběhu je pak pro děti nachystáno hned několik úkolů – například zde najdou celostránkový obrázek města a snaží se odpovědět na otázky jako který obchod je naproti škole? Který naproti pošty? Co se prodává v drogerii? Co v papírnictví?

Na další stránce najdou děti obrázek ulice a popisek, který dům ma jakou barvu. A mohou je tedy zkusit dotvořit a vymalovat tak, aby ulice byla hezky barevná. A aby byl jasně vidět duhový dům pana Korálka.

Do třetice mají děti za úkol nalepit z krepového papíru duhu. Ideálně tak, jak jdou barvy spávně za sebou. Pokud nemají zrovna krepový papír, mohou obarvit obyčejný bílý papír a nalepit proužky z něj.

Na podobném principu je i dalších 14 příběhů. Děti zde například:

  • dokreslují určité prvky
  • spojují obrázky, které k sobě patří
  • hledají a vybarvují různé předměty a obrázky
  • doplňují prvky do řady dle logické návaznosti
  • spojují obrázky s opačným významem
  • hrají pexeso
  • přirazují ke stromů správný plod
  • hledají, který obrázek nepatří do řady a je odlišný
  • učí se kreslit houslový klíč
  • hledají cestu v bludišti
  • doplňují na ciferník hodin čísla a ručičky
  • seřazují obrázky podle toho, jak za sebou správně navazují
  • přiřazují ke zvířátkům jejich stíny
  • obtahují různé čáry a obrázky
  • počítají, kolik je na obrázků určitých prvků
  • spojují stejná písmena
  • snaží se zapamatovat a vyjmenovat hračky, které viděly na obrázku

Formát knihy

Pracovní sešit je velikosti A4 a má měkou vazbu. Stránky jsou černobílé, take si děti mohou obrázky dobarvit dle sebe.

Cena a dostupnost

Pracovní sešit můžete zakoupit v knihkupectví, na e-shopech nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde jej mají za 143 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Domek plný úkolů představuje v souhrn pracovních listů pro předškoláky a mladší školáky. Není to ale ledabylá sbírka. Jednotlivé listy jsou vždy navázané na určitý příběh. Pro mě to tedy nebyl ani tak pracovní sešit, jako spíše brožovaná kniha s příběhy, které byly protkané zajímavými úkoly.

Sešit jsme vyzkoušeli s čerstvě pětiletou Beky, která ráda čte. Takže jsme vždy jako první přečetly příběh a poté jsme vyplnily úkoly. Někdy dobarvovala, což zvládla sama. Jindy jsem ji četla, co se po ní chce a vyplnily či odpověděly jsme společně. Každopádně v obou případech nám jeden příběh zabral i s úkoly vždy okolo 10-20 minut, takže nic náročného.

Úkoly jsou různorodé a opravdu se mi líbí provázání s příběhy. Navíc originálními a pohádkovými. Beky to bavilo víc, než kdybych ji dala jen samostatný pracovní list. Příběhu je celkem 15, ale můžete je po čase opět zopakovat (do některých listů není třeba psát nebo je stačí okopírovat, aby vám zůstal podklad i na další luštění).


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Kateřina Markalousová
Ilustrace: Petra Šolcová
Rok vydání: 2022
Rozměr: 295 x 208 mm
Hmotnost: 250 g
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments