KNIHA: Učíme se protiklady

Okolo dvou let začínají děti chápat opačné významy. Něco je velké, jiné malé. Můžu být veselý nebo smutný. Tričko je čisté anebo špinavé. A tak bychom mohli pokračovat a pokračovat.

Ne vždy ale dokážou protiklady správně používat. Problém také může dělat správné přiřazení opozitní dvojice. A proto vznikl v Nakladatelství Portál pracovní sešit, kde se děti pomocí úkolů na tuto problematiku zaměřují. Pracovní sešit je určen učitelům a také rodičům, kterým dává spoustu inspirace a možností, jak děti s protiklady seznámit.

Obsah knihy

Na začátku najdeme úvodní slovo, kde je vysvětleno, jak s pracovními listy pracovat. V sešitě je uvedeno celkem 22 různých protikladů. Ideální je zvolit si jednu dvojici a tu s dětmi procvičovat.

U každé dvojice protikladů je podrobně popsáno, jak dítě s danými pojmy seznamovat, a to nejen pomocí obrázků, ale také s využitím smyslů, pohybu či praktických cvičení.

K tomu pak náleží již zmíněné obrázky – většinou je ke každé dvojici protikladů 6 obrázků (tzn. 3 dvojice opačného významu). Ale pojďme si to ukázat na konkrétním příkladu.

Jako první je uvedena dvojice velký x malý, kde děti mají za úkol poorovnávat stejné předměty v malém a velkém provedení (např. 2 míčky), kreslit jednoduché obrázky (malý x velký), při pobytu venku třídit listy a další plodiny podle malý a velký a mnoho dalšího.

K dispozici mají také obrázky malého a velké medvěda, auta či jablíčka. Nechybí ani jednoduchá básnička.

Na podobném principu jsou pak zpracované také další dvojice: uvnitř x venku, nahoře x dole, plný x prázdný, veselý x smutný, potichu x nahlas, suchý x mokrý, teplý x studený, čistý x špinavý, čelem x zády, den x noc, dlouhý x krátký, úzký x široký, tenký x tlustý, vysoký x nízký, stejný x jiný, kulatý x hranatý, lehký x těžký, měkký x tvrdý, mladý x starý, ostrý x tupý, pomalu x rychle.

Formát knihy

Pracovní sešit je velikosti A4 a má měkou vazbu. Stránky jsou černobílé, take si děti mohou obrázky dobarvit dle sebe.

Cena a dostupnost

Pracovní sešit můžete zakoupit v knihkupectví, na e-shopech nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde jej mají za 157 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Učíme se protiklady je plná pracovních listů, které mají pomoci dětem lépe pochopit opačné významy. Protikladné dvojice jsou ze života, takže se s nimi dětmi už pravděpodobně setkaly, ale někdy může být problém dát je dohromady nebo správně používat. A s tím se snaží listy pomoci.

Autorkou pracovního sešitu je Sylva Hubníková, která je učitelkou v mateřské školce a pracuje mimo jiné i s mentálně postiženými dětmi. Jednotlivé listy má tak odzkoušené přímo v praxi.

Mi osobně se líbí, že jsou úkoly jednoduché, srozumitelně popsané a vhodné i pro rodiče. U některých pracovních sešitů jsem měla problém, že byly psané spíše pro pedagogy. Zde ale nic takového nehrozí.

Pracovní sešit je určený primárně dětem od 2 do 3 let, čemuž je také přizpůsobeno zjednodušené zpracování. Obrázky jsou bez složitých detailů a také úkoly jsou krátké a bez složitých postupů.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Sylva Hubníková
Ilustrace: Libor Drobný
Rok vydání: 2021
Rozměr: 295 x 208 mm
Hmotnost: 250 g
Počet stran: 72
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments