KNIHA: Jak Fiškus s Pettsonem napálili Lišku

V Nakladatelství Host právě vychází novinka, ve které se čtenáři opět setkají s kocourkem Fiškusem. Už jsem vám tady představovala předchozí díly – Jak byl Fiškus malý a ztratil se, Dort pro Fiškuse a Jak Fiškus sázel masovou kuličku. Nyní se oblíbená dvojice zaměří na lišku…

Autorem knihy je švédský spisovatel Sven Nordqvist, který se psaní dětských knih věnuje už od osmdesátých let, kdy spatřila světlo světa kniha Dort pro Fiškuse (u nás vydal v roce 2020 Host). Od té doby vzniklo několik pokračování příběhů o Fiškusovi. Knihy byly přeloženy do více než 50 jazyků a prodalo se přes 15 milionu výtisků.

Obsah knihy

Děda Pettson bydlí společně se svým kocourkem Fiškusem na statku uprostřed švédského venkova. Mají slepičky, malou truhlářskou dílnu a žijí si svým pohodovým životem. Jednoho dne k nim ale zavítá soused Gustavsson, který se ptá, jestli neviděli lišku. Jedna k němu totiž v noci přišla a odnesla si jeho slepici, což se mu vůbec nelíbí.

Pettson s Fiškusem se rozhodnou, že raději své slepice zavřou do kurníku, aby se jim něco nestalo. A zkusí lišku odradit. Ne ale pomocí pušky, jako jejich soused. Zkusí naopak lišku přelstít!

Dvojice vyrazí do dílny, kde nafoukne balonek, do kterého vloží pepř. Dokola přidělají slepičí pírka, takže nakonec vypadá balonek jako slepička. Umístít ji na zem, kolem ještě nastraží petardy a také lanovku, na které ma za úkol kocourek Fiškus projet a křičet na lišku, aby raději rychle utekla. A nezbývá, než čekat, jestli liška dorazí.

Po setmění se liška ukáže. Ale Pettson si všimne, že je nějaká nemocná, vystrašená, napadá na jednu nohu a je vyhublá. Rozhodne se, že takovou lišku přeci nemůže ještě strašit. V tom se ale ozve rána, která vzbudí i kocourka Fiškuse. Ten rychle vyběhne, aby zapálil petardy, jak bylo v plánu. A projel se v lanovce s děsivým pokřikem.

Jenže na zahradě nakonec stojí soused Gustavsson se svým psem. A spustí se kolotoč zběsilých akcí….

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4. Má pevnou vazbu a je útlá.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na e-shopu Knihcentrum. Prodává se za 286 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Jak Fiškus s Pettsonem napálili lišku přináší další příběh o netradiční dvojici dědečka a mluvícího kocourka. Pro mě je to zatím jedno z nepovedenějších děl celé série. Kniha je napínavá, akční, ale také humorná a neotřelá. Najdete v ní promyšlené a vtipné nástrahy, u kterých jsem si až říkala, kde na to ten autor chodí.

Děda Pettson, jak už ukázaly předchozí díly, je velký podivín a tak mohou děti objevit trochu jiný svět, než je v běžných pohádkách. Navíc ilustrace jsou rovněž trochu jiné, než bych u dětské knížky čekala. Místy mi přijdou i trochu zmatečné, ale Beky nijak nevadí a prohlíží si je ráda, takže to děti možná vnímají trochu jinak.

V knize jsou obrázky přes celou stránku a textu je méně, takže ji zvládnete v klidu přečíst třeba večer před spaním. Kniha je vhodná pro děti od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Sven Nordqvist
Ilustrace: Sven Nordqvist
Rok vydání: 2022 (1. vyd.)
Rozměr: 216×304 mm
Hmotnost: 380 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments