KNIHA: Jak Fiškus sázel masovou kuličku

Po knihách Jak byl Fiškus malý a ztratil se a Dort pro Fiškuse přichází další pokračování. Před nedávnem vyšla v Nakladatelství Host novinka, kde se opět čtenáři setkají s potrhlým Pettsonem a jeho kocouřím kamarádem Fiškusem. Tentokráte budou ale pracovat na zahradě…

Autorem knihy je švédský spisovatel Sven Nordqvist, který se psaní dětských knih věnuje už od osmdesátých let, kdy spatřila světlo světa kniha Dort pro Fiškuse (u nás vydal v roce 2020 Host). Od té doby vzniklo několik pokračování příběhů o Fiškusovi. Knihy byly přeloženy do více než 50 jazyků a prodalo se přes 15 milionu výtisků.

Obsah knihy

Příběh Jak Fiškus sázel masovou kuličku se odehrává na jaře, kdy se děda Pettson rozhodně vysadit brambory. Kocourek by raději vysadil masové kuličky a protože se nezalekne žádného úkolu, hned se do toho pustí. Třeba se to podaří. Když tu se přiřítí hejno slepic, které Pettson zapomněl zavřít. Jsou neodbytné, vše rozhrabou, že je Pettson pomoci malé lsti raději zavře. Jenže celá práce přišla vniveč a musí začít od začátku.

Druhý den se jde Fiškus podívat na pole, jestli už kulička povyrostla, pole je ale opět celé rozorané. Slepice jsou přitom zavřené. Pettson se pouští do pátrání a zjistí, že spoušť mají na svědomí krávy od souseda Gustavssona. Ten si je odvede, jenže Pettson musí opět vysázet brambory znova. Stejně tak Fiškus svoji kuličku.

Třetí den ráno je pole zase celé poorané a krávy si zde pochutnávají na vysázených bramborách. Pettsona to už pořádně namíchne, společně s Fiškusem všechny odvedou pryč. Pettson se rozhodne obejít sousedy, ať si každý udělá pořádny plot. Do té doby může sázet třeba v květináči. Jak říká Fiškuš, vždyť ono tolik zeleniny nemůže být ani dobré.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4. Má pevnou vazbu a je tenká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Knihcentrum. Prodává se za 239 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Jak Fiškus sázel masovou kuličku přináší další příběh o stařičkém Pettsonovi, který žije s malým kocourkem Fiškusem. A mají jediné přání – vysadit brambory, mrkev a masovou kuličku. Jenže ani po třech pokusech nejsou úspěšní, ostatní zvířata jim plány vždy zhatí.

Kniha je místy humorná, místy bude čtenářům Pettsona asi líto. Dominují celostránkové ilustrace, které vytvořil sám autor knihy. Pro děti může být tento styl trochu netradiční, ale stejně tomu bylo i u předchozích dílů. Kniha je vhodná od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Sven Nordqvist
Ilustrace: Sven Nordqvist
Rok vydání: 2021 (1. vyd.)
Rozměr: 216×304 mm
Hmotnost: 380 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments