KNIHA: Dort pro Fiškuse

Knihy Svena Nordqvista vyprávějící o dědovi Pettsonovi a jeho mluvícím kocourkovi Fiškusovi byly přeložené do mnoha jazyků. U nás vyšel v roce 2002 příběh s názvem Kocour Fiškus a vánoční skřítek, poté v roce 2006 ještě dílo Jak byl Fiškus malý a ztratil se. Knihy ale bylo brzo vyprodané a dostat se k nim v dnešní době bylo téměř nemožné.

Naštěstí se Nakladatelství Host rozhodlo je zařadit do své nabídky a v roce 2020 se tak na trhu opět objevilo dílo Jak byl Fiškus malý a ztratil se (recenzi dodám později) nebo kniha Dort pro Fiškuse, kterou vám představím právě teď.

Obsah knihy

Fiškus slavil narozeniny. Dokonce třikrát do roka. Říkáte si, proč tolikrát? No protože to je velká legrace. Jak jednoduché, že? Na každé narozeniny udělal Pettson Fiškusovi palačinkový dort. A jinak tomu nebylo ani dnes. Zašel do kurníku pro vajíčka, nachystal mléko, cukr, sůl, máslo…. Jenže nikde nenašel mouku. Tak se rozhodl vyrazit do obchodu.

Při odjezdu si ovšem všiml, že má na kole píchlou duši. Když ji chtěl opravit, zjistil, že zmizely klíče. Fiškus je objeví na dně studny. Jenže jak je vytáhnout? Třeba prutem. Ten je ovšem na půdě. Aby se tam Pettson dostal, musel by si vzít žebřík, o který se opírá rád býk. A vzít něco býkovi není jen tak. Společně s Fiškusem proto vymyslí plán. Využije k němu kocoura, gramofon a červenožlutou květovanou záclonu…

Jakmile se podaří žebřík získat, jde kolem soused Gustavsson. Pettsona měl vždy za blázna a co vidí ho v tom jen utvrdí. Ale není vše tak, jak na první pohled vypadá…

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4. Má pevnou vazbu a je tenká.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Host, kde ji mají za 279 Kč (pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Pettson je dobrosrdečný starší pán, který je ale někdy popleta a zapomětlivý. Žije společně s kocourkem Fiškusem, kterému se rozhodne udělat dort, protože zrovna slaví narozeniny. Plán je sice jasný, ale zkomplikuje ho tolik problémů, že není vůbec jasné, jestli se nakonec povede dort vytvořit…

V knize najdeme různé vtipné prupovídky a scény. Například hned několikrát se opakuje tato formulace: „To udělal ty Fiškusi?“ Zeptal se Pettson kocoura. „Já jsem to teda rozhodně neudělal,“ odvětil dotčeně kocour. „Tak to jsem musela být já“, zamručel Pettson.

Text je psán menším písmem, což je škoda pro začínající čtenáře. Jinak se ale čte dobře. Kniha není obsáhlá, takže ji přelouskáme najednou třeba večer před spaním. Na každé stránce jsou navíc netradiční obrázky, ve kterých zvířata používají mimiku, což vypadá hlavně u kocourka moc mile.. Kniha je vhodná pro děti od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Sven Nordqvist
Rok vydání: 2020
Rozměr: 216×303 mm
Váha: 370 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments