KNIHA: Slon

Na konci loňského roku přišlo Nakladatelství Portál s novinkou od oblíbeného autora pro děti Petra Horáčka. Ten je známý například díky dílům Husa Líza a vánoční hvězda, Jak myška snědla měsíc, Nový domek pro myšku, Nejkrásnější místo na světě a další.

Nyní přichází Horáček s knihou, ve které opět dominují velké a barevné ilustrace, jež jsou doprovázené krátkým textem. Příběh je však trošku netradiční – setkáváme se zde s imaginárním kamarádem. Téma, které není tak často zpracované, přesto může být mnohým dětem blízké.

Obsah knihy

Chlapeček chce hrát s dědou fotbal. Ten má ale moc práce, a proto chlapec vyrazí za babičkou. Jenže ta zrovna pekla, takže také neměla čas na hraní. Chlapec se tak zeptal svého slona, jestli by si s ním nehrál on. A slon souhlasil. Hráli si s balonem, když chlapce zavolal děděček.

Chtěl vědět, kdo to pošlapal jeho záhonky. Chlapeček bezelstně odpověděl, že jeho slon. Dědeček nevěřil, a tak vzal chlapec slona domů.

Jenže takový slon v malém domečku, to není jen tak. Kde se pohnul, tam udělal nepořádek. Zacákal koupelnu vodou. Dokonce vylil na stůl šťávu.

Když se babička a dědeček chlapce zeptali, kdo to udělal, odpověď byla vždy stejná – můj slon. A tomu babička ani dědeček nevěřili, což bylo chlapečkovi líto. Naštěstí měl svého slona, který mu vždy zvedl náladu.

A když si takhle se slonem hrál, najednou bylo ráno, chlapec ležel v posteli a nad ním stál děda s balonem, že si spolu zahrají fotbal. Chlapeček byl udivený, jak se do postele dostal. A na to mu dědeček odvětil, že mu pomohl jeho slon….

Formát knihy

Kniha je vysoká přibližně jako formát A4, je ale čtvercového tvaru. Má pevnou vazbu a jemné celobarevné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžet zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 215 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Novinka od Nakladatelství Portál s názvem Slon přináší příběh o chlapci a jeho imaginárním kamarádovi – slonovi. Příběh je krátký a na první pohled se může zdát jednoduchý. Při bližším zkoumání a opakovaném čtení mě však překvapilo, kolik dalších významů zde člověk může najít (ale to už se mi stalo u více Horáčkových knih).

Chválím zpracování tématu o imaginárním příteli. Navíc tak, že zde není hodnoceno či komentováno, jestli je to dobře či špatně. Je zde jen ukázáno, že chvíli prarodiče nevěři. Nakonec ale dědeček slona přijal. Nebo to byl jen vtip? Není to zcela jednoznačné, takže si to může každý vyložit, jak je mu milé. Každopádně autor danou situaci nehodnotí a to se mi líbí.

Děti na příběhu vidí, že mít imaginároního kamaráda není nic neobvyklého. A může to být prostor pro případné debaty, ke kterým kniha hezky směřuje.

Kniha má zajímavě volené písmo – hravé, netradiční a některá slova jsou navíc zvýrazněna. Přitom to není na úkor přehlednosti, ale spíše to dodává knize na netradičním a příjemné rázu.

Kniha je vhodná pro děti od 3 let, ale potěší určitě i malé školáky.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Petr Horáček
Ilustrace: Petr Horáček
Rok vydání: 2021
Rozměr: 259×267 mm
Hmotnost: 530 g
Počet stran: 36
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments