KNIHA: Husa Líza a vánoční hvězda

Na vánoční příběh husy Lízy jsem slyšela mnoho pěkných ohlasů. Knihu jste mi také hojně doporučovali loni, když jsem realizovala projekt Advent plný dětských knih, při kterém jsem každý adventní den dávala tip na vánoční knížku pro děti.

Bohužel kniha Husa Líza a vánoční hvězda byla dlouho vyprodaná a v knihovně beznadějně vypůjčená, takže jsem se k ní na Vánoce nedostala. Ale nyní se nám naštěstí díky Nakladatelství Portál a jejich dotisku povedlo jeden výtisk získat. A tak vám i zde můžu představit knížku, která se těší velké oblibě a jejíž autorem je oblíbený spisovatel Petr Horáček (kterého jsem vám zde už nesčetněkrát představovala).

Obsah knihy

Husa Líza a její zvířecí kamarádi zdobí stromeček na Vánoce. Je krásný, ale Líze přijde, že mu něco chybí. V tom si všimne, že na nebi jedna hvězda krásně svítí. A Líza se rozhodne, že přesně takovou donese, aby stromeček dozdobila.

Vydává se střemhlav z kopce dolů a snaží se vyletět až k nebi. Jenže tak vysoko nedoletí a plácne sebou do sněhu.

Husa Líza to ale nevzdává, vyškrábe se na plot a zkouší dolětet z něj. Pak i z hromady dřeva. Jenže hvězda je stále moc vysoko. Líza se tak vydává smutná dál a dál. Je unavená. Navíc ji začíná být líto, že není na Štědrý den doma s ostatními zvířátky. Na chvíli se dokonce ztratí.

Pak ale zaslechne známý zvuk a radostí se rozběhne. Brzy spatří své kamarády, kteří jsou moc rádi, že se husa vrátila. A co hvězda? Zázraky se ději, a tak se dočká i Líza svého stromečku…

Formát knihy

Kniha je vysoká přibližně jako formát A4, je ale čtvercového tvaru. Má pevnou vazbu a jemné celobarevné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžet zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 215 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Husa Líza a vánoční hvězda přináší netradiční příběh o huse, která chtěla chytit hvězdu, aby ozdobila vánoční stromeček. Téma se může zdát zvláštní, ale jakmile se dostanete na konec knihy, vše do sebe krásně zapadne. A nakonec dojdete ke zjištění, že příběh je vlastně krásný (takto to mám ostatně u více Horáčkovách knih – na první pohled si říkám „co to je?“, ale jak dočtu poslední stránku, hned v tom vidím i jiný smysl, než se prvně zdálo).

Jak už je u Petra Horáčka zvykem, na každé stránce je krátký text (krátký doslova, protože se obvykle jedná o 1-2 věty) a k tomu originální a pestrobarevné ilustrace přes celou stránku. Díky tomu je kniha vhodná jak pro nejmenší děti, tak i pro začínající čtenáře (písmo je větši, aby se kniha dobře četla).

Knížku doporučuji tedy od 2-3 let. Jedná se o příjemnou oddychovku nejen o vánočním čase…

Další knihy s vánoční tématikou najdete ve velkém přehledu ZDE.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Petr Horáček
Ilustrace: Petr Horáček
Rok vydání: 2021
Rozměr: 251×278 mm
Hmotnost: 500 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments