KNIHA: Co je nejvzácnější

Od Astrid Desbordes jsme vyzkoušeli už spoustu knih. Nejoblíbenější je u nás Mám Tě ráda a také se moc líbila kniha Mám tě rád, sestřičko, kterou jsme hojně s Beky četli, než se narodila Naty.

Knihy francouzské spisovatelky Desbordes se vyznačují jednoduchým zpracováním – obrázky jsou obvykle jen v několika barvách, bez přemíry detailů a k tomu krátký text (na každé stránce obvykle jen 1-2 věty), který má ovšem hloubku.

Jinak tomu ani není u novinky Co je nejvzácnější. Obrázky už sice mají trošku více barev, ale pořád se jedná o jednoduché zpracování zaměřené na to, co je v lidském životě důležité. Nyní se autorka konkrétně obrácí na přírodu, která nám nabízí spoustu krásného, aniž bychom si to uvědomovali…

Obsah knihy

Adámek prochází s maminkou po ulici a všimá si, kolik je kolem něj výkladních skříní a hezkých věcí. A všechny by chtěl. Ale kam by je dal? Hračky by musely být namačkané ve skříni a takto by se k nim stejně nedostal.

V přírodě je to ale jiné. Tam je vše otevřené. Vítr si hraje se šálou, slavík zpívá písničku, na zahradu napadal sníh, aby si děti mohly hrát…

A co teprve květiny a zvířátka. Ty Adámek zná v postatě od narození a vždy ho dobře naladí. Taková sladká malina nebo jablíčko…

Adámek po své procházce přichází na zajímavé zjištění – i přesto, že mu tyto věci nepatří, jsou to ty nejvzácnější…

Formát knihy

Kniha je menší a má klasické papírové stránky (nejedná se tedy o leporelo). Je útlá a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 232 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Co je nejvzácnější se snaží dětem ukázat, že i v přírodě můžeme najít spoustu kras a věcí, co za to stojí. A co jsou v podstatě vzácnější než hračky z načančané výlohy.

Přiznám se, že ačkoli mám jinak knihy této autorky ráda, takhle mě moc nenadchla. Hlavní myšlenka je pěkná, ale příběh mi přijde trochu zmatený. A i Beky měla občas problém s pochopením, takže jsme knížku ani moc často nečetly. Měli jsme ji půjčenou z knihovny a rozhodně si ji nezamilovala tak jako Mám tě ráda či Můj domov, které čteme často.

Věkově je kniha vhodná od 3 let.


Nakladatelství: Axióma
Autor: Astrid Desbordes
Ilustrace: Pauline Martin
Rok vydání: 2021
Rozměr: 234×202 mm
Hmotnost: 290 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments