ČTENÍ: Mám Tě ráda

Konečně se k nám dostala další knížka od Astrid Desbordes. Jako první jsme měli Mám tě rád, sestřičko, kterou si Beky moc oblíbila a pořád se k ní vracíme (recenze zde). Čekali jsme proto, až vyjde dotisk dalších dílů, protože knihy této autorky byly bohužel dlouho v obchodech i e-shopech naprosto vyprodány.

Nyní se na nás ale usmálo štěstí a pořídili jsme díl Mám Tě ráda. Jedná se opět o nádhernou, milou a povedenou knihu pro děti a vlastně také pro maminky, protože kniha de facto prezentuje jejich lásku k dětem.

Obsah knihy

V úvodu knihy je místo na věnování. Normálně do knížek něco takového nepíšu a ani to nepovažuji za důležité. Ale u této knížky ho zcela chápu. Knihou totiž může máma vyjádřit, že má dítě ráda, takže se úplně hodí tam vepsat komu konkrétně je kniha (a pocity) určeny. Naštěstí je zde spousta řádků, tak můžete doplnit klidně i všechny vaše děti.

Poté už následuje příběh. Ten začíná tím, že jde malý Adámek spát. A maminka mu přitom prozradí jedno tajemství…

A tím začíná vyprávění, kdy maminka ukazuje různé situace, ve kterých má dítě ráda. Třeba už od první chvíle v bříšku, kdy dítě ještě neznala, ale také při prvním poznání v nemocnici.

Většinou jsou dávány situace do protikladu a v obojích máma Adámka ujišťuje, že ho má ráda. („Mám Tě ráda, když se spolu radujeme, ale nepřestávám Tě mít ráda, i když zrovna radost nemám.“)

Text je doplněn opět o ilustrace, které jsou sice jednoduché a nemají spoustu barev, ale jsou na druhou stranu něžné, milé a hezky v nich vyzní i text.

Některé věty jsou krásné, hluboké a přitom tak pravdivé, že jsem až nechápala. („Mám Tě ráda, když na mě myslíš, i když na mě zapomínáš“).

Navíc to není jen o mamince, ale také o dítěti…

Situace, které jsou v knize uváděny, jsou opravdu ze života a setkal se s nimi asi nejeden rodič, takže je knížka jakoby byla napasována na (konkrétní) dítě.

Někdy jsme se i sama zarazila, jak moc je knížka pravdivá. („Mám Tě ráda, protože jsi můj chlapeček, i když vím, že mi nikdy nebudeš úplně patřit.“)

Knížka je totiž prostě jedinečná a řekne víc, než si člověk myslí…

Formát knihy

Kniha je menší a má klasické papírové stránky (nejedná se tedy o leporelo). Je útlá a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 232 Kč. Knížka byla dlouho vyprodána. Před pár týdny byl ale dokončen konečně dotisk, a tak je možné ji opět koupit.

Celkové hodnocení

Asi nebude překvapením, že jsem z knihy nadšená (také proto jsme ji ostatně koupila). Spoustu věcí mě ani nenapadlo, že bych dítěti mohla říct, a přitom jsou to tak krásné věty a pro děti i důležité. Jakožto máma jsem tedy z tohohle dílu opravdu vedle a jsem ráda, že se stane kniha součástí naší knihovničky (Beky ji obdrží na narozeniny). Určitě u nás dlouho zůstane.

Kniha nemá moc textu, ale i tak řekne více, než kdejaké jiné. Vhodná je jak pro malé děti (od 1-2 let), tak i pro větší, protože text má opravdu hloubku a někdy je ve větě ukryto více smyslů a vyjádření, které ale děti pochopí až časem.

Teď už jen čekáme, až se bude opět prodávat i třetí díl – Co mi řekl táta. Protože i tatínci si zaslouží, aby děti o jejich pocitech věděli. A k tomu je tato knížka jako stvořená, ať už jste upovídaní, citově založení nebo tyto věci moc nesdělujete.


Nakladatelství: Axióma
Autor: Astrid Desbordes
Rok vydání: 2016
Rozměr: 234×201 mm
Hmotnost: 300 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments