KNIHA: Ocet

Již je tomu spoustu měsíců od doby, kdy jsme si pořídili knížku Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost, kde jsem zjistila, že stačí pár přírodních prostředků a člověk může doma uklidit, umýt nádobí i udělat spoustu jiných prací. A nejen to…

Jedním z takových surovin je i ocet, který jsem do té doby znala jen v rámci dochucování jídel. Ale on má přitom takové využití, že se nepřestávám divit. Využijete ho třeba i při péči o tělo. Když jsem tedy viděla, že Nakladatelství Kazda vydalo knížku zaměřenou přímo na ocet, hned jsem rozšířila naši sbírku edice Smarticular.

Obsah knihy

V knize najdete více než 150 způsobů, jak využít ocet pro zdraví, péči o tělo nebo ekologickou domácnost. Na úvod je shrnuto, co je to ocet, jaké jsou nejčastější druhy, jak působí i jak je to se snášlivostí s různými materiály.

Jak si vyrobit vlastní ocet

Ocet se nemusí jen kupovat, lze ho vyrobit i doma. V knize je podrobný návod, jak vyrobit jablečný nebo jiný ovocný ocet, jak udělat domácí ocet ze zbytků alkoholu, piva, bylinného likéru nebo ze sherry.

Stravování

Ocet se samozřejmě hojně využívá při výrobě a dochucování jídel. V knížce najdete recepty na aromatický bylinkový ocet, aperitivní ocet bez alkoholu, balzamikový krém nebo třeba na zeleninu naloženou v octu, domácí hořčici či sladkokyselý sirup ze zbylého ovoce.

Zdraví

Ocet můžete využít při péči o své zdraví. V knize je například uvedeno, jak působí na zmírnění spálenin od slunce, jak pomáhá při ošetření ranek a bodnutí hmyzek, ošetření lupénky nebo jak působí na vši či kožní mykózy.

Dále je v knize spousta nápadů, jak ocet využít při péči o nohy, ústa, k čemu se hodí při nachlazení nebo jak si můžete pomoci při problémech se zažíváním.

Péče o tělo

Věděli jste, že jablečný ocet má široké využití také v oblasti kosmetiky a péče o tělo? V knize jsou tyto možnosti podrobně zpracovány a nechybí ani tipy, jak využít ocet na deodorant, mytí vlasů, čištění pleti nebo při lakování nehtů.

Úklid

Ocet je univerzální pomocník na úklid. V knize se dozvíme, jak vyrobit čistič na různé povrchy, k čemu všemu slouží při úklidu kuchyně či koupelny a jak ho lze využít při úklidu podlahy.

Praní

Ocet může nahradit spoustu přípravků i v oblasti praní. V knize se autoři zabývají praním přímo v octu nebo používáním octa jako aviváž. Zjistíte také, jak se zbavit pomocí octu skvrn, zápachu či jak s jeho pomocí vyčistit pračku.

Dům a zahrada

Posledním místem, na které se kniha zaměřuje, je dům a zahrada. Zde najdete inspiraci, jak využít ocet při péči o auto, jak vám pomůže pomoci proti plevelu nebo jak vyrobit vlastní lepidlo nejen pro děti.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, ale stačí něčím zatížit a je po problému. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 279 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Ocet pochází z edice Smarticular a je ve stejném stylu jako ostatní knížky. Informace jsou tedy hlavně praktické, bez zbytečných řečí okolo. Součástí jsou reálné fotografie. Kniha je členěná do přehledných kapitol a dává spoustu inspirace na to, jak využít ocet nejen v domácnosti.

U mnoha nápadů jsem ani nevěřila, že mohou fungovat. Ale spoustu jsme jich osobně vyzkoušeli (čištění pračky, WC, domácí čistič, odstraňování skrvn a jiné) a musím říct, že jsem ocet doposud hodně podceňovala. Za pár korun nabízí tolik využití, že ho nyní doma máme stále dostatek (na vlastní výrobu jsem si hlavně z časových důvodů netroufla, ale třeba bude později prostor).

Kniha hezky doplňuje dílo Jedlá soda a společně přináší opravdu hodně nápadů na ekologičtější domácnost. Pokud jste tedy fanda přírodních produktů nebo byste chtěli kvůli dětem domov bez přemíry chemie (tak jako my), knížka by vás mohla zaujmout.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2020
Rozměr: 148×210 mm
Hmotnost: 335 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments