KNIHA: Co napoví stromoví

Poznají vaše děti stromy? Umí přiřadit správné listy? U nás jen málo. A proto mě zaujala knížka Co napoví stromoví, která obsahuje příběhy pro děti. Zároveň se ale čtenáři učí poznávat stromy, zjistí, v čem jsou pro nás užitečné a zábavnou formou objeví přírodu zase trochu jinak.

Obsah knihy

Anička a Honzík často pobývají u babičky a dědečka, kde zažívají různá dobrodružství a zajímavé příhody. Mimo to se ale díky prarodičům dozvídají různé zajímavosti o stromech.

Jednoho kde, když se sourozenci mezi sebou pošťuchují, je děda osočí, že se chovají, jako by měli dubové hlavy, protože ani jeden nedokáže ustoupit. Proč vlastně dubové? Děda jim to rychle vysvětlí. Dubové dřevo je tvrdé, protože dub je mohutný strom a roste i tisíce let.

Děti jsou překvapené. O dubu toho moc neví. Ani by ho samy nepoznaly. A tak se dědeček rozhodne, že vyrazí do lesa, aby dětem ukázal různé stromy. A postupně jim o dubu prozradí mnohem více.

Jindy je zase děda vezme do parku na kaštany nebo se projde s Aničkou k lísce, kde najdou krásné oříšky, které jsou jako od Popelky.

Na Vánoce jdou děti s dědečkem do lesa pro jedličku, kterou mu slíbil hajný Rambousek. Děti se o jedličce dozví, že se jí přezdívá královna lesa, že se z jejího jehličí vyrábí olejíčky, které lidem pomáhají při nemocech…

Děti se dále seznámí v rámci příběhů s modřínem opadavým, jasanem ztepilým, břízou bělokorou, vrbou bílou, javorem nebo třeba lípou malolistou.

Na počátku každé kapitoly na děti čeká obrázek daného stromu, včetně jeho listu, jehličí či šišky. A nechybí ani pár zajímavostí.

Na konci každé kapitoly se nachází pár otázek, které prověří, co si děti o daném stromě zpamatovaly. Součástí jsou i správné odpovědi, kdybyste si nebyli jistí.

Formát knihy

Kniha má velikost podobnou formátu A5 a má pevnou vazbu a integrovanou záložku.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 299Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha Co napoví stromoví z Nakladatelství Portál přináší příběh o sourozencích Aničce a Honzíkovi, kteří se díky svému dědečkovi dozvídají různé zajímavosti o stromech. Dědeček se v nich vyzná, a tak děti vezme do lesa nebo do parku, kde jim stromy ukazuje a říká o nich různé zajímavosti, které děti ani netušily.

Kniha je doplněna o obrázky daných stromů, takže se děti učí zároveň poznávat, jak jednotlivé druhy vypadají. Na konci každé kapitoly je pár jednoduchých otázek, které prověří, jak děti dávaly pozor a co si zapamatovaly.

Kniha je vhodná pro děti od 5 let a jedná se o zajímavou formu, jak děti seznámit se stromy, které okolo nás můžeme často vidět. Za mě rozhodně skvělý způsob, jak děti naučit stromy poznávat. Příběhy jsou chytlavé a děti se učí nevědomky. Sama mám v tomto směru nedostatky a všechny stromy bych asi nezvládla pojmenovat, takže jsem ráda, že se holky alespoň díky knížce dozví, jak některé stromy vypadají.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Vladimíra Ottomanská
Ilustrace: Eva Chlupíková
Rok vydání: 2022
Rozměr: 17,2×22,2 cm
Hmotnost: 460 g
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments