ČTENÍ: Chodí mýval brzy spát?

Kniha Chodí mýval brzy spát? se zaměřuje na zvířata. Jak už je ale u Nakladatelství Kazda zvykem, opět je to netradičním pohledem. Kniha zkoumá jejich den – jsou tedy zmíněné nejčastější aktivity a věci, se kterými se zvířata setkávají. A ke každé oblasti jsou uvedené různé zajímavosti.

Ilustrace ke knize vytvořil Tobias Pahlke, který má na svědomí i další knihy z této série – Copak ze mě bude?, Kdopak se to chechtá? nebo Musí si lvi stříhat hřívu?

Obsah knihy

Každá dvojstránka pojednává o jedné oblasti. Kromě základních informaci jsou uvedené i rozdíly, kterými se od sebe zvířata navzájem liší.

Bydlení, oblékání, jídlo

Stejně jako lidé, i zvířata někde bydlí. Například mravenci žijí v kolonii a v lese ve velkých mraveništích. Hlemýžď si raději vozí svůj domeček všude sebou. Sova preferuje staré stromy, králik zase noru. A věděli jste, že bobr žije v hradě?

Oblékání mají zvířata trošku jednoduší – neřeší ho. Přesto ale nezmrznou. Jak to? Zahřejí se totiž jiným způsobem. Třeba kos tím, že si načechrá peří, tučňáci se zase tisknout k sobě. Lišce naroste hustá zimní srst, ježek se pořádně vykrmí, takže má tukové zásoby…

Třetím tématem je jídlo. Věděli jste, že mravenci nejsou příliš vybíraví, živí se tím, co jim přijde do cesty. Kráva svou potravu vícekrát přežvykuje, aby ji lépe strávila. Had naopak rychle schlamstne a hotovo. A levhart, ten se zásadně o kořist nedělí.

Pití, čištění zubů, vyměšování

Zvířata umí přežít bez vody déle, než lidé. Přesto ale samozřejmě pití potřebují. Pes při tom speciálně tvaruje svůj jazyk, žirafa zase zaujímá vtipný postoj, protože dostat se z výšky až na zem není vůbec jednoduché.

Někteří živočichové neopomíjí ani péči o zuby (například bobr či žralok). A co teprve vyměšování! S tím se samozřejmě také setkávají, a to v různých podobách. Holub třeba kaká seshora a moč i trus vypustí najednou. Hroch si pomocí výkalu značkuje prostředí. Rys ho schovává do země.

Pohyb, zásobování, hraní

Zvířata se pohybují různým způsobem a v různé frekvenci. Třeba lenochod má pro lezení speciální techniku. Kolibřík umí i ve vzduchu zůstat stát na jednom místě. A klokan skáče klidně i několik metrů daleko.

Pokud jsou živočichové ve volné přírodě, musí si obstarat potravu. Tygr se na svou kořist vrhá zezadu, pelikán zase ve vodě. Křeček má své tajné špižírny a pavouk má potravu skoro bez námahy – stačí jen udělat síť a čekat.

Poté si mohou konečně i hrát. Kočka si ráda hraje se svou kořistí, lišky mezi sebou. A takoví delfíni by si nejraději hráli i v dospělosti.

Hádky, řeč a zpěv

Mezi zvířaty vznikají různé šarvátky a hádky. Racci se perou o jídlo, jeleni zase o samici. A želvy se dokonce handrkují o nelepší místo na kladení vajíček.

Někteří mluví, jiní zpívají nebo vydávají jiné zvuky. Včely dokonce místo zvuku používají speciální tanec.

Mytí, spánek

Věděli jste, že paviáni si při péči o srst pomáhají? A když se chce očistit kůň, tak si dá písečnou koupel?

A co teprve spánek, ten je rovněž zajímavý – mýval je schopný prospat celý den, plameňák spí zásadě ve stoje a netopýři zase hlavou dolů.

Formát knihy

Kniha má čtvercový formát,pevné desky a je celkem velká. Stránky jsou z kvalitnějšího tvrdšího papíru, ale přesto je kniha útlá.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 249 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

V knize najdeme více než 50 zvířat, u kterých se dozvíme nějakou zajímavosti z jejich dne. Kromě textu zde najdeme i krásné a barevné ilustrace. Vlastně celá grafika je hezká, moderní a dynamická, takže je radost knihou listovat.

Kniha je vhodná pro děti od 3-4 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Svenja Ernsten
Ilustrace: Tobias Pahlke
Rok vydání: 2020
Rozměr: 230×230 mm
Hmotnost: 460 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments