ČTENÍ: Průzkumník Žárovka

S postavou Průzkumníka Žárovky jsme se setkali už v časopise Puntík, kde se pravidelně objevuje. Průzkumník je specifický hlavně tím, že se jeho příběhy čtou s baterkou – pokud totiž na některé stránky posvítíte, objevíte obrázky, které jinak nejdou vidět. A to je pro děti samozřejmě hodně zajímavé.

Průzkumník Žárovka zaujal i Beky, a tak jsem se rozhodla na Vánoce pořídit celou knížku. Dárek obdržela, když ji bylo 2,5 let. Více číst jsme ale knihu začali až od 3 let. I tak to ale není žádná sláva, jak jsem si myslela…

Obsah knihy

Musím říct, že jsem knížku před pořízením v ruce nedržela. Viděla jsem jen pár ilustračních fotek v e-shopu, a tak jsem moc netušila, do čeho jdu. Ale představovala jsem si knížku s příběhy, kde se prostě sem tam použije baterka. Realita je ale trošku jiná – kniha sice obsahuje příběhy, ale najdete v ní také spoustu různých doplňovaček, zábavných úkolů, hádanek, vystřihovánek, tvoření a mnoho dalšího.

Třeba hned na počátku je v knížce znázorněna velká zahrada a děti v ní hledají zvířátka, kytičky a jiné prvky.

Pak už se děti setkávají se Žárovkou a jeho pokojíčkem, který mu mohou pomoci vybavit. Na vedlejší stránce naleznou nábytek, který stačí vystřihnout a nalepit do prázdného pokojíku.

Na další stránce děti čeká zase spojovačka. A také první prosvícená stránka! Kdopak se to skrývá za oknem?

Na levé stránce si přitom můžete povšimnout, jak se vlastně prosvětlení vytváří. Stránky jsou na druhé straně vždycky černobílé a tím se hezky prosvětlí konkrétní obrázky.

Stejný princip čtenáře provází celou knihou.

Některé obrázky jsou díky prosvětlení fakt strašidelné…

Jinde se zase děti mohou třeba podívat, jaké kosti má člověk v těle. Výsledek je podobný rentgenu a vypadá to fakt efektně.

Děti si pak tvoří vlastní rentgen ruky. Stačí jim k tomu bílá pastelka nebo voskovka.

Kromě prosvětlujících stránek a příběhů jsou v knize také různé skládačky. Například na zajímavou kostku nebo domeček.

Krásný je také slepičí dvorek, na který děti mohou umístit i zvířátka.

A nebo vlastní strašidelná zřícenina.

V knížce dále najdete také příběhy, které si můžete číst třeba večer před spaním. I ty jsou samozřejmě doplněné o prosvětlené stránky.

Součástí je také hra, ve které můžete třeba chytat ryby.

Nebo si vytvořit vlastní ponorku.

Děti se v knížce také učí o českých hradech a hradních strašidlech a mohou také vytvořit průkaz pro vlastní strašidlo.

Na závěr knihy pak děti najdou kalendář ročních období, který si mohou rovněž vystřihnout.

Formát knihy

Kniha má tvrdší stránky, a to nejen u stránek s vystřihovánky, ale i u všech ostatních. Trochu mě zarazilo, že je v kroužkové vazbě. Nevím, jak dlouho s takovou vydrží. Na druhou stranu je pravda, že spousta stránek se rozstříhá a tímto alespoň nebude knížka vypadat chudě.

Cena a dostupnost

Knihu můžete koupit v různých knihkupectvích a na e-shopech, napříkladv v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 268 Kč (pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Vzhledem k tomu, že kniha vyšla teprve v letošním roce a je dělána tak, aby děti do ní i malovaly nebo stříhaly, tak bazarově moc k prodeji není, proto doporučuji spíše novou.

Celkové hodnocení

Knihu Průzkumník Žárovka napsala Pavla Etrychová, která má na svědomí i knihu Edo, ty neposedo. Ilustrace pak pocházejí od Andrey Popprové, která je známá třeba svými knížkami Jaro je tu nebo Čekání na Vánoce. Kniha o Žárovkovi mi obě zmíněné „Popprovky“ hodně připomínala, především obsahem, ve kterém se mísí příběhy, tvoření, doplňovačky a hádanky. A také ilustracemi, které jsou si podobné.

Na druhou stranu Žárovka má prostě velkou přednost v prosvěcujících obrázcích, které jsou pro děti neobvyklé a kniha tak dostává zajímavý a ojedinělý šmrnc. Trochu mě mrzí, že je zde tolik vystřihovánek a doplňovaček. Díte se sice chvíli zabaví, ale ze samotné knihy toho tolik nezbude, takže si ji děti asi nebudou moc předávat. Kniha mi vlastně připomínala spíše pracovní sešit než knížku. Klidně bych ocenila další díl, který by byl zaměřen hlavně na příběhy, ať si můžeme v posteli s baterkou číst.

Každopádně kniha je zajímavá, krásně zpracovaná a obsáhlá. Věřím, že děti od cca 2 let určitě potěší. Starší děti pak mohou plnit různé úkoly, kterých je v knížce spousta. U nás zatím Beky moc nebere, ale ona je právě hlavně na to čtení, což bude možná kámen úrazu..


Nakladatelství: Mladá fronta
Autor: Pavla Etrychová
Ilustrace: Andrea Popprová
Rok vydání: 2019
Rozměr: 232×243 mm
Váha: 0,46 kg
Počet stran: 80
Vazba: spirálová, kroužková

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments