KNIHA: Pája a bleší cirkus

O Emušácích jsem už párkrát slyšela, hlavně díky knize Ferda a jeho mouchy, která se zaměřuje na pocity a pomáhá dětem v pochopení a přijetí svých emocí. Před nedávnem vyšlo pokračování – Pája a bleší cirkus, kde už sice nevystupuje oblíbený žabák, ale děti se se setkají s opičkami. Dokonce se dvěma, protože kniha se zaměřuje na sourozence.

Vzhledem k tomu, že sourozenecké téma je u nás po narození Natálky aktuální a Beky (ale vlastně i já) někdy trochu bojujeme s tím, jak novou situaci uchopit, rozhodli jsme se Páju vyzkoušet. A díky spolupráci s Hračky vzdělávačky vám nyní tuto novinku trochu blíže přestavím.

Co jsou to Emušáci?

Pokud ještě Emušáky neznáte, tak si dovolím malé představení celého projektu, protože je unikátní a věřím, že může mnoha rodičům i dětem pomoci.

„Emušáci jsou knihy a hračky určené k rozvoji emoční a sociální inteligence u dětí.“

www.hrackyvzdelavacky.cz

Nejsou to ledajaké knihy – najdete v nich pohádkový příběh, který je protkaný doplňujícími aktivitami a otázkami. Cílem je pomoci dětem lépe pochopit své emoce i emoce ostatních. Kniha zároveň obsahuje také rady pro rodiče, jak dětem v těchto případech pomoci. A aby toho nebylo málo, ke knize existují i plyšové hračky, se kterými si můžete o pocitech vyprávět (nebo je dětem mile připomenou) a díky kterým mohou celý příběh vnímat autentičtěji.

Na tvorbě Emášáků se podíleli pedagogové, dětší psychologové i rodiče s dětmi, takže jsou informace podepřené o odborné poznatky. Vše je ale psáno formou pochopitelnou pro malé i velké čtenáře.

Jako první vyšel díl Ferda a jeho mouchy, jehož součástí je kromě knihy také plyšový žabák, 8 plyšových mušek a mucholapka. Na to pak navazuje druhý díl Ferda už v tom zase lítá, který přináší pokračování příběhu a kromě knihy v sadě najdete také náladoměr emocí, plakát Ferdy nebo akční hru zaměřenou na emoce. A před nedávnem se do rodiny Emušáku přidala Pája a bleší cirkus, která je sice tvořena na podobném principu, ale téma se trochu odklání, a to k pocitům a situacím spojených se sourozenci.

Obsah knihy

V knize Pája a bleší cirkus najdeme celkem 12 příběhů, které se zaměřují na témata spojená se sourozenckými vztahy, a to nejen v období před či po narození nového člena rodiny, ale i v následujících měsících a rocích. Hlavní roli hraje opička Pája a její malý bráška František. Kromě toho celý příběh doprovázejí také 4 blešky:

  • bleška Strašpytlík (zelená), které všechno nahní strach a pořád se bojí
  • bleška Parťák (modrá), která je kamarádská, ostatním pomáhá, opatruje je a dává na ně pozor
  • bleška Příšerka (černá), která je často zlá, zlomyslná a našeptává plyšáčkům nehezké věci
  • bleška Nevšímalka (bílá), která je malinká, skoro neviditelná a mrzí ji, že si jí nikdo nevšímá

Tyto blešky ovlivňují chování staršího sourozence a také to, do jakých situací se dostane. Každá kapitola je barevně oddělena právě podle blešky, která zde figuruje (v každém příběhu je alespoň jedna).

Příběh začíná tím, jak si Pája všimne, že se s maminkou něco děje. Je jiná. Rodiče jí oznámí, že je to proto, že má v bříšku miminko, které přijde brzy na svět. Pája se raduje, i když je mírně zaskočena a samozřejmě ji napadá spousta otázek, na které se rodiče snaží odpovědět.

Po čase se Pája dozví, že maminka bude muset jít kvůli miminku na pár dní do nemonice – porodnice. Pája ale nikdy bez maminky nebyla. Navíc se přidá bleška Stašpytlík, která se začne strachovat, co když už se maminka nevrátí. A jak ji tu vlastně může nechat samotnou. Rodiče ji ale uklidní, že sama rozhodně nebude, přijede ji hládat babička, kterou má moc ráda.

A pak se to stane. Narodí se malý bráška. A všechna pozornost se strhne na něj. Páji si najednou ostatní tolik nevšímají, čehož využije bleška Nevšímalka, která to Páji hned připomene. A co teprve jak maminka s Františkem přijdou domů. Páji se zdá, že je s Františkem strašná nuda. Pořád jen spí, krmí se nebo přebaluje. Nic neumí ani si nechce hrát. Bleška Příšerka proto Páji poradí, jak Františka trošku pozlobit…

Protože končí léto a začíná školní rok, v knize najdeme také příběh o tom, jak Pája začíná chodit do školky. Tam se ji ale nechce, raději by byla doma s maminkou. Do toho si navíc Pája uvědomuje, že najednou musí dělat spoustu věcí sama. Nikdo ji už nepomáhá. A bleška Příšerka ji hned přitaká. Vše pak vygraduje tím, jak Pája nechtěně upustí kočárek a ten i s Františkem ujíždí. A bleška Příšerka si na tom pěkně smlsne…

Kniha se zaměřuje také na situace, kdy chce starší sourozenec něco dělat, ale maminka na něj nemá čas, protože se musí starat o mladšího. To Pája nenese zrovna dobře. Naštěstí přichází tatínek se skvělým řešením – alespoň jednou týdně si Pája s maminkou udělali čas jen pro sebe. O Františka se postará tatínek a holky tak budou mít prostor dělat to, co by rády.

Zajímavým tématem je také péče o sourozence. Pája by ráda mamince s Františkem pomáhala, ale v dobré víře většinou spíše uškodí. Jak se v takové situaci zachovat?

A co teprve sourozenecké spory, ty zná asi každý rodič. Nevyhnuly se ani Emušákům. Například když má Pája pocit, že ji František odevšad vystrnadil, což jí napovídá bleška Příšerka. Na chatě, kam rodina dorazí, Pája vybídne bratrance a sestřenici, aby utekli a Františkovi se schovali. Jenže se jim to trochu vymstí a nakonec právě díky Františkovi jsou zachránění ze stromu, kam vylezli a neuměli dolů. Rodiče se pak díky dědečkovi dozví, co Páju trápí…

V knize najdeme také kapitolu zaměřenou na rozvod, kde se Pája setká s plyšovou srnečkou Amálkou, která je uplakaná, protože se její rodiče rozvádí. Vysvětlí Páji, co to znamená, a té je srnečky líto. Nakonec ale Amálka zjišťuje, že to není tak špatné. Rodiče se přestali hádat a hezky spolu vychází. Pája navíc zjišťuje, že více Emušáků ve školce má rodiče rozvedené nebo má dokonce jen jednoho.

Jakmile je František trochu větší, začíná sourozenecké lumpačení. Opičáci staví bunkry a také posílají vzkaz v láhvi, aby si našli nové kamarády. Poté přicházejí Vánoce a Pája s Františkem mají jedno velké přání. Sourozenecké. Vyplní se jim?

Orientace v knize

Pohádkový příběh ja napsaný vždy uprostřed, někdy je doplněn o ilustrace. Po stranách jsou pak různé doplňující informace. Najdeme zde například u každé kapitoly charakteristiku blešky. Tento popis není pokaždé stejný, naopak se vždy různí dle situace v dané kapitole.

Pokud se v textu objeví obrázek malé blešky, můžete čtení přerušit a zeptat se dítěte na otázky k příběhu. Otázky jsou umístěné ve žluté bublině a umožňují dětem před důležitými okamžiky říct jejich představu, kterou si můžete záhy porovnat v příběhem.

Na konci kapitoly jsou pak další otázky pro děti, které vycházejí z příběhu. Tyto dotazy obvykle odkazují na vlastní zkušenost či zážitek dítěte.

V textu se dále vyskytuje ikona otazníku, která vás navede na otázky pro rodiče. Těmi se autoři snaží poukázat na místa, která si zaslouží pozornost rodičů a můžete si je třeba s partnery večer projít. Někdy na okraji naleznete také drobné rady a tipy pro rodiče, které sestavily dětské psycholožky. Jejich cílem je vyvrátit různé mýty o rodičovství a ukázat, že některé jevy jsou časté a nemusí se hned jednat o naše selhání.

Zajímavé jsou také aktivity a situace, kde jsou uvedené různé nápady, jak s tématem dále pracovat, a to pomocí zábavných aktivit či her, které můžete zapojit do běžného života.

V závěru příběhů jsou ještě uvedené autentické výpovědi dětí, které autoři shromáždili při pilotním ověřování projektu.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a kvalitní (pevnější) stránky).

Cena a dostupnost

Knihu Pája a bleší cirkus včetně plyšáků můžete zakoupit na e-shopu Hračky vzdělávačky. Běžně stojí 1 150 Kč, ale zde jej nabízí se slevou 10 %, takže vychází na 1 035 Kč. To samé platí také pro sadu Ferda a jeho mouchy (díl Ferda už v tom zase lítá je nedostupný).

Celkové hodnocení

Kniha Pája a bleší cirkus se zaměřuje na sourozenecké vztahy, přináší pohádkový příběh pro děti a spoustu odborných rad pro rodiče. Kromě knihy děti obdrží také nádherné plyšové hračky, které jim mohou pomoci v pochopení celé problematiky.

Musím říct, že jsou to první Emušáci, které máme doma (ostatní jsem jen prohlídla u známých). A jsem nadšená! Jen mě mrzí, že jsem na knihu nenarazila ještě před tím, než se Natálka narodila. Beky (4 roky) jsme se snažili na příchod sestry připravit, ale v spíše pro praktické stránce. Její pocity jsme tolik nerozebírali, což mě nyní mrzí. Ale s Pájou jsme si to alespoň zpětně prošli a ostatní kapitoly už jsou pro nás časově akorát (mnohé situace nás teprve čekají). Beky se příběhy moc líbí, a tak je čteme často před spaním nebo když je chvilka volna přes den.

Líbí se mi, že je kniha doplněna o spoustu otázek a rad pro rodiče, takže v podstatě slouží také jako kniha o výchově. I pro děti jsou různé doplňuící otázky. Největší radost ale měly holky u nás z plyšáků. Ti jsou skutečně krásní, příjemní na omak a hlavně promyšlení – pro starší je opička větší, rukama může člověka (či druhou opičku) objímat, a tak si ji Beky bere každý večer do postele. Pro miminko je pak určena malá opička, které je v podobě mlucháčku. Takže asi nemusím dalece popisovat, jak moc jsou hračky u nás užívány a každá holka má svoji (alespoň zatím teda).

Příběhy čteme postupně, aby je Beky dokázala zpracovat, takže většinou dáme jeden, pak nad ním trochu debatujeme. Blešky už využíváme i v běžném životě, například když se Beky začne s Natálkou dělat legrácky, tak si smějeme, že na ně skočila bleška Parťák. Nebo když se pro něco vzteká, tak naopak voláme, ať jde pryč bleška Příšerka. Příběh jde tedy snadno aplikovat i na každodenní situace.

Celý koncept i provedení se mi opravdu moc líbí, protože knížka není jen o pohádce, ale má také odborný přesah. Pokud očekáváte sourozence, tuhle knihu mohu jen doporučit, protože vám může v mnohém pomoci. Pro děti je vhodná přibližně od 3 let.


Vydává: Scio
Autor: Michaela Váchová, Michala Lenderová, Radka Schillerová, Tezera Ševčíková
Ilustrace: Anna Bergmanová
Rok vydání: 2019
Počet stran: 125
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments