ČTENÍ: Jsi velká sestřička

Pomalu začínáme Beky (2,5 let) připravovat na příchod sourozence. Jednou z knih, které nám s tím pomáhají, je dětská knížka Jsi velká sestřička. Knížka je jednoduše napsaná, má velké obrázky a je tedy vhodná hlavně pro menší čtenáře.

Na stejném principu je vytvořena také knížka pro kluky – Jsi velký bráška, jejíž recenzi najdete zde. Pokud tedy máte doma chlapečka, nemusíte zoufat.

Obsah knihy

Knížka Jsi velká sestřička se snaží dětem přiblížit, jak se změní jejich život s příchodem sourozence. Zaměřuje se především na to, co může sestřička se sourozencem dělat, jak se bude asi miminko chovat, jak mu může pomoci a podobně.

Kniha je doprovázena o krátké texty (většinou 1-2 věty na celou dvojstránku). Texty se snaží vyzdvihovat pozitiva toho, že na svět přijde nový bráška nebo sestřička. Jsou samozřejmě zmíněny i nepříjemné stránky (např. že miminko po kakání zrovna nevoní, že někdy trošku zlobí nebo pláče), ale v konečném důsledku je bráno narození sourozence jako radost.

Formát knihy

Knížka mě překvapila svou velikostí. Není zrovna malá (viz také porovnání s tužkou). Je také celkem i široká, takže se Beky samotné na klíně trošku hůře drží. Ale je lehká, protože nemá moc stránek, a obrázky jsou fakt velké a zřetelné. Jedná se o klasickou knížku s papírovými stránkami.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 48-172 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha není moc obsáhlá, tvoří ji vlastně jen pár obrázků a trocha textu. Ale pro menší děti je to určitě dostačující. Texty by sice mohly být trošku chytlavější a rozsáhlejší (my třeba musíme Beky dovyprávět vše vlastními slovy). Obrázky jsou ale hezké, velké a ze života. Navíc cena za knížku je fakt nízká. A věřím, že z ní dostane Beky hezké povědomí o tom, že bude velká sestřička, která může miminku pomáhat a hezky s ním vycházet.

V knížce je na každé stránce jiná maminka, tatínek, sestřička i miminko, takže nečekejte příběh o jedné konkrétní rodině. Miminka jsou různého pohlaví, takže se hodí do ať už čekáte chlapečka, holčičku nebo třeba ještě nevíte.


Nakladatelství: Svojtka
Autor: Bedford David, Poole Susie
Rok vydání: 2016
Rozměr: 293×252 mm
Hmotnost: 440 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments