KNIHA: Encyklopedie pro předškoláky

Před nedávnem přišlo Albi s další novinkou, a to encyklopedii pro předškoláky. Touto knihou přitom potěšili mnoho rodičů dvojnásobně. Jednak vznikla další interaktivní knížka pro děti od 3 let, navcí trochu jiná od stávající nabídky. Ale především se díky tomu dostalo na pulty dílo, které si mnozí z nás pamatuji ještě ze svého dětství.

Encyklopedie pro předškoláky totiž vychází z knihy Náš svět (Albatros, 1994). Texty k ní vytvořila Eva Veberová, ilustrace pocházejí od Eva Šedivé. Ve své době to byla hodně oblíbená knížka, možná si sami pamatuje růžový přebal, který nešel zrovna přehlédnout. Nyní se dala kniha sehnat už pouze bazarově. Naštěstí se ji ale rozhodli v Albi vydat v podstatě znova.

Kniha je oproti originálu mírně upravena. Aktualizace se dočkaly hlavně názvy, pojmenování a další informace, které by byly pro dnešní děti nepochopitelné. Také grafika a písmo jsou modernější, obrázky trochu barevnější a občas přehozené. Snahou autorů bylo zejména to, aby kniha byla zajímavá i pro dnešní děti a opět se dostala do dětských knihovniček.

Nejedná se tedy o žádné leporelo, ale klasickou knížku. Prohlížet ji můžete i bez elektronické tužky, ale krátké texty, které byly v původním díle psané občas mezi obrázky, zde už nenajdete. Řekne vám je tužka. Zůstaly jen úvodní texty na každé stránce (takže tužku ke čtení rozhodně doporučuji).

Obsah knihy

Kniha má na každé dvojstránce v pravém dolním rohu několik navigačních ikon:

  • kniha – dozvíme se základní názvy a informace
  • žárovka – zjistíme více informací
  • bublina – poslechne si zvuky nebo co která postava říká
  • čtverec s tečkou (kostka) – zahajuje kvíz
  • šipky – zopakuje zvukovou stopu
  • čtverec – ukončuje kvíz nebo zvuk

Hlavním hrdinou celé Encyklopedie pro předškoláky je Šimon, který děti celým dílem provede a společně se dostanou na různá místa a dozví se nejednu zajímavost. Kniha je určena především mladším dětem, a tak v ní nenajdete žádné složitosti ani kdovíjak podrobné informace. Spíše se děti seznámí se základními činnostmi, místy a aktivitami, které jim mohou být blízké.

Kniha začíná například popisem rodiny – Šimon děti seznámí se svými rodiči a sestrou Matyldou. Ukáže také, jak to chodí u nich doma, jaké má hračky a jak vypadá, když doma jí.

Děti se také dozví, co Šimon dělá celé dny (učí se zároveň části dne – ráno, dopoledne, poledne, odpoledne, večer) a jak vypadá jejich domácnost v noci. Šimon chodí do mateřské školy, takže dětem představí i toto místo. Poté si často hraje venku. Nejraději ale mají všichni členové víkend, kdy nemusí nikam pospíchat a celá rodina je spolu. Čekají je ale některé povinnosti – oblékání, uklízení, nakupování.

Co bude Šimon dělat, až bude velký? To ještě neví, ale existuje spousta povolání, které by si chtěl vyzkoušet. Děti se o každém dozví nějakou zajímavosti. A nechybí ni koníčky pro chvíli odpočinku, hudba či pouť.

Encyklopedie pro předškoláky se dále věnuje tématu zdraví a nemoci. Uvidíme, co se děje, když je nemocná Matylda, jak to vypadá u lékaře, jaké máme vlastně části těla a jaké sporty má Šimonova rodina ráda.

Když mají děti v létě prázdniny, tak hodně cestují. Jezdí na dovolenou, k moři, na tábor, k dědovi, s tátou na ryby i jinam.

Kniha rozebírá roční období a s ním spojené svátky, zvyky i obvyklé činnosti. U jara jsou to například Velikonoce či výlet do lesa, v létě pomáhání se sklizní, podzim je ve znamení barev, zima pak přináší různé sporty a samozřejmě i Vánoce.

Část knihy se zaměřuje na dopravu. Děti zjistí, jaké dopravní prostředky existují nebo jak vypadají některé značky. Poté se čtenáři přesunou do Zoo, cirkusu, do lesa nebo do pohádky. A nechybí ani naučné aktivity, v rámci kterých poznávají například abecedu a čísla (resp. počítání).

Na závěr jsou pro děti přichystaná témata jako voda, počasí, stavba domu, divy v naší ulici, město, rok nebo vesmír.

Formát knihy

Kniha je velká přibližně jako formát A4, má pevnou vazbu a měkké stránky.

Cena a dostupnost

Knihu Encyklopedie pro předškoláky můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Albi, Cena se pohybuje okolo 699 Kč.

Celkové hodnocení

Encyklopedie pro předškoláky je vskutku netradiční počin. Není to jen tím, že je zpracována místo leporela formou klasické knihy (takto už existuje například Encyklopedie pro školáky nebo Anglický obrázkový slovník). Zajímá je hlavně obsahem a rozsahem – tvoří ji více než 11 tisíc zvukových stop (pro srovnání – oblíbená Doprava má okolo 2 tisíc, Zpívánky přibližně 500 zvukových stop).

Encyklopedie vychází ze starší knížky Náš svět, nejedná se ale o stejnou, jako vycházela před lety. V Albi ji mírně pozměnili, a to jak z hlediska grafického, tak obsahového. Některý texty jsou nahrazené kouzelnou tužkou a celkově jsou přidány také různé dialogy, informace nebo kvízy, které děti najdou na každé stránce.

Pro ty, kteří i nyní často obhlížejí Náš svět, mohou být změny citelné, protože je zde třeba postava Šimona, která celou encyklopedií provází, změněny jsou také neaktuální pojmenování a obrázky jsou trochu přehozené. Encyklopedie ale nabízí mnohem více, už díky tomu množství zvukových stop. Takže se na ní dá pohlížet v podstatě jako na novou knihu, protože informace, které z ní děti získají, jsou rozhodně jiné (resp. podrobnější) než u originálu.

Encyklopedie pro předškoláky obsahuje témata z lidského života. Zaměřuje se především na všeobecné informace – rodina, roční období, povolání, zdraví, cestování a jiné. Dětem by tak mohla být blízká, ale zároveň je určitě i něco nového naučí. Z hlediska věku je vhodná od 3 let.


Vydal: Albi
Rok vydání: 2021
Počet stránek: 128
Rozměr: 200 x 290 mm
Věk: od 3 let
Počet zvuků: více než 11 000 zvukových stop
Namluvil: Karolina Gudasová Neuvurthová, Petr Ryšavý, Michal Stejskal

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments