KNIHA: Doprava (Kouzelné čtení, Albi)

Doprava je jednou z nejoblíbenějších knih v rámci Kouzelného čtení. Zajímalo mě, co je na ní skvělého, že ji děti mají tak rády. Díky spolupráci s Albi jsme se ke knížce konečně dostali a níže tedy přidávám naše dojmy. Stojí kniha opravdu za to? Co v ní děti najdou? A je vhodná i pro holky?

Obsah knihy

Na každé stránce najdeme hned několik navigačních ikon:

  • kniha – popisuje předměty a věci (dozvíme se, že je na obrázku třeba Radek, dopravní značka zákaz vjezdu, kůň apod.)
  • žárovka – přináší o obrázcích více informací (např. koloběžka je praktický dopravní prostředek, který nás dokáže dostat při zácpě rychle do školy…)
  • šipka doprava – zaměřuje se na vydávání zvuků a dialogy
  • čtverec s jednou či dvěma tečkami – signalizují zábavné kvízy, které jsou ve dvou variantách obtížnosti, proto také dvě ikony
  • noty – spustí písničku – pro každou stránku je píseň jiná
  • šipky do kruhu – slouží ke zopakování zvuku
  • čtvereček – vypíná kvíz

Na první dvojstránce se dostáváme na dopravní hřiště. Najdeme zde spoustu dětí, jak jezdí na kole, koloběžce, kolečkových bruslích nebo si hrají na hřišti. Pán policista dohlíží na provoz, rodiče posedávají nebo postávají okolo hřiště a dvě děti se dokonce srazily.

V rámci lehkého kvízu děti hledají kapličku, skluzavku, letadlo, strnada nebo Marii. U těžšího kvízu je třeba najít chlapce na odrážedle; dívku, co se chystá vjet na kruhový objezd; holčičku, co jede po hlavní silnici; babičku od Karla a Petra nebo stezku, která je určena pouze pro chůzi.

Druhé téma je doprava ve městě. Děti se seznámí s dopravními prostředky jako autobus, trolejbus, tramvaj, osobní auto, motorka, popelářské auto nebo čistič silnic. Zjistí, co je to nástupní ostrůvek nebo jak se nazývá a k čemu slouží různé dopravní značení.

Otázky lehčího kvízu: najdi trolejbus, Jindru, kontejner na papír, trolejbusový sloupek a chodník.

Otázky těžšího kvízu: najdi auto, které uklízí chodníky nebo okraje silnic; dopravní prostředek, na kterém smíš jet po chodníku, pokud ti ještě nebylo 10 let; najdi auto, které má na kapotě obrázek hudebního nástroje; kontejner, do kterého patří plastová láhev od minerálky; signalizační zařízení, které pomocí barev řídí provoz na křižovatkách.

Další výjev nese název záchranáři. V domě hoří a na místo přijíždí hasiči. Kvůli autonehodě dorazí sanitka, vrtulník či odtahová služba. Potápěči zachraňují tonoucí ženu. A policisté se v tom všem snaží udělat pořádek a řídit provoz.

Otázky lehčího kvízu: najdi paní Márovou s dětmi, pana Máru, dědu Honzu, hasiče, který připravuje čerpadlo nebo plachtový nákladní automobil.

Otázky těžšího kvízu: najdi chlapce, který se telefonní číslo na hasiče naučil už ve školce; auto, na jehož kapotě můžeme najít heslo pomáhat a chránit; auto vybavené hydraulickou rukou; houkající auto; hlavní rotor.

Dále se dostáváme na stavbu. Tato stránka je plná různých strojů – nakladač s bouracím kladivem, nákladní auto, silniční válec, bagr, buldozer, jeřáb, autodomíchavač a jiné. Děti zde najdou také různé pracovníky a stavební práce.

Otázky lehčího kvízu: najdi bagr na kolovém podvozku, stavební míchačku, jeřábovou věž, damper, řidiče válce.

Otázky těžšího kvízu: najdi čelní nakladač, který bourá; dům, který je postaven z betonových desek; stavební stroj, který kope základy pro nový dům; část bagru, kterou má tento stavení stroj místo kol, aby byl stabilnější; stavební stroj s velkou lopatou, který právě nakládá zeminu na korbu nákladního auta.

Farma je vděčné téma a nechybí ani v této knížce. Čtenáři se seznámí se zemědělskými stroji jako traktor, vysokozdvižný nakladač, kombajn a mnoho dalších. Nechybí ani zvířata nebo typické zemědělské budovy a vybavení.

Otázky lehčího kvízu: najdi vysokozdvižný nakladač s drapákovými vidlemi, ježka, Béďu, červený zetor, vázací lis na balíky.

Otázky těžšího kvízu: traktor, který táhne vylepšený vynález bratranců Veverkových; traktor, který má vzadu připojenou cisternu; prostor, kde se na statku uchovává seno či obilí; stroj, který umí osít pole a zároveň hnojit; místo, kde právě zvony odbíjejí deset hodin.

Předposlední stránka nás zavede na železnici, kde na děti čekají různé vlaky – nákladní, osobní (leo express, pendolino, regionova, city elefant, železniční vůz) nebo parní lokomotiva. Dále zde vidíme spoustu cestujících, výpravčí, strojvedoucí, pokladní a jiné osoby. Děti navíc poznají, jak to na nádraží chodí a jak se říká různých pomůckám, které se na železnici používají.

Otázky lehčího kvízu: najdi lokomotivu nákladního vlaku ČD Cargo, pendolino, výpravčího, příměstský vlak city elefant, kontejner.

Otázky těžšího kvízu: najdi železniční vůz, který může přepravovat silniční vozidla; semafor, který má pohyblivé červenobílé rameno; zařízení, které se používá pro změnu směru vlaku; lokomotiva, které se říká brejlovec; místo, kde si na nádraží můžeš zajít na teplé jídlo.

Na závěr se dostáváme do přístavu. Kapitola se totiž zaměřuje na lodní dopravu. Na dvojstránce na čtenáře čekají různé druhy lodí, maják, ale také ryby nebo lidé.

Otázky lehčího kvízu: najdi kánoi, tanker, pirátskou loď, strojovnu na trajektu, veslo.

Otázky těžšího kvízu: ukaž plavidlo, které se umí ponořit a pohybovat pod vodní hladinou; příď výletní lodi; menší rybářskou loď, která není vhodná pro platbu na širém moři; jachtaře, který hovoří dánsky; velkou plachetnici, která není pirátská.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a má pevné stránky, stejně jaké další knihy v této sérii.

Cena a dostupnost

Knihu Doprava můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Albi, Cena knihy se pohybuje okolo 359 Kč. Ke knize je samozřejmě nutné vlastnit Albi tužku – ta není součástí balení.

Celkové hodnocení

Než jsem knihu otevřela, tak jsem myslela, že bude jen o autech a značkách. Ale kniha ukazuje mnohem více. Dopravní prostředky i situace jsou dávány do různých tematických scenerii – stavba, farma, město, nádraží aj. Děti tak kromě vozidel typických pro tato místa poznají i různé vybavení a postavy.

U této knihy se určitě naučí hodně nového, protože už jen pojmenování různých značek či prvků na stavbě a nádraží zaslechnou nejspíše poprvé. Navíc děti vychovává také v tom, jak se na silnici chovat, což se určitě bude hodit.

Kvízy, obzvláště těžší varianta, už jsou složitější a často navazují na to, co řekla tužka. Není to tedy jen o základní znalostech. Abychom věděli, kdo je pan Mára, musíme si tužku prostě poslechnout. Tím si ale děti alespoň ověří, jak pozorně naslouchaly. Písničky jsou hezké a chytlavé.

Kniha rozhodně není jen pro kluky, ale zabaví určitě i mnohé holky. Věkově je určena od 3 do 10 let.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments