ČTENÍ: Nelinka a strom zázraků

Dostal se k nám první díl pohádkového příběhu o Nelince od české autorky Kristiny Hummelové. Původně jsem myslela, že to bude něco ve stylu Martinky, která se Beky líbí asi od 2 let. Nelinka je ale jiná – pracuje totiž hodně i s fantazií. Vzniká tak zajímavý příběh, kde se prolíná reálný základ s kouzelným světem.

Obsah knihy

Nelinka je šestiletá holčička, která je hodně divoká a zvědavá. Ráda by procestovala celý svět a ještě raději by byla, kdyby uměla létat. Jenže jak na to?

Rodiče Nelinku odvezou na týden k babičce a dědovi, kde si vezme i svého největšího kamaráda Zajdu. Zajda je sice plyšový, ale když se rodiče nedívají, tak ožívá, takže si s ním užívá Nelinka hodně zábavy. Společně třeba objeví strom zázraků, přes který se dostanou do Země stříbrných křídel, kde se všechno krásně třpytí. A kde může dokonce Nelinka létat! Stačí jen mávat rukami a letí. To je něco!

V Zemi stříbrných křídel se seznámí se skřítky a vílami, kteří jim vysvětlí, že jejich země je součástí Kouzelnálie, což je krásné místo – až na zlé obry, kteří jen všechno ničí a unášejí nevinné víly. Nelinka se rozhodne, že se Zajdou Zemi stříbrných křídel zachrání, a začíná tak dobrodružství plné létání, kouzel a zázraků.

Formát knížky

Knížka je čtvercového tvaru a trošku větší než formát A5. Má pevnou vazbu a na sobě přebal. Prvně jsem si říkala, kdo v dnešní době dělá přebaly a proč? Osobně je nemám moc ráda, protože padají a ztrácí se. Pak jsem ale zjistila, že na druhé straně přebalu je pro děti nachystaná omalovánka a knihu pak můžete klidně používat i bez obalu. Takže šlo vlastně jen o způsob, jak dětem dopřát takový malý bonus.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých internetových e-shopech a v kamenných knihkupectvích. Cena se pohybuje v rozmezí 207-284 Kč. Využít můžete také oficiální e-shop autorky, kde můžete ke knížce získat i mp3 audioknihu jako dárek.

Celkové hodnocení

Příběh je napínavý, poutavý a vskutku originální. Celá knížka je rozdělená na jednotlivé kapitoly, které mají vždy jen pár stránek, takže se dá příběh číst na pokračování třeba před spaním. Co chvíli v knížce narazíte na pěkné ilustrace, které dětem rovněž zpříjemňují čtení.

Knížka je vhodná oficiálně od 4 let. Já ji zkoušela číst s Beky, když měla cca 2,5 a chvilku u ní vydržela, ale celou jsme ji nedočetli, takže doporučuji skutečně počkat. Na knihu pak navazují další díly, kde můžete s Nelinkou prožít další dobrodružství.

Součástí knížky je i omalovánka na přebalu, jak bylo psáno výše. Dále v knížce najdete vložené pexeso a obrázky hlavních hrdinů, které si mohou děti z tvrdého papíru vystřihnout. Tolik dárečků mě fakt potěšilo, protože to nebývá zvykem.

Kromě knížky jsme dostali i CD s druhým dílem – Nelinka a jezero nádherných ploutví. Audioknihu namluvila Tereza Bebarová a Radek Pokorný a jedná se o pokračování příběhu o Nelince, jejím lítám a kouzelném světe. Kromě vyprávění je příběh proložen také různými písničkami (většinou s doprovodem kytary). CD Beky baví zatím víc než knížka (hlavně ty písničky). Sice u toho nevydrží dlouho sedět, ale na pozadí si to pouští celkem ráda.

Pokud mají vaše děti rády netradiční příběhy, kouzla a zázraky, Nelinka by je mohla zaujmout. Je také vhodná pro začínající čtenáře. U nás si ještě chvíli počkáme, než ji budeme s Beky číst. Ale pak se na to čtení fakt těším, protože se tím i já dostanu trošku do světa fantazie.


Vydává: Lila Klub
Autor: Kristina Hummelová
Ilustrace: Kristina Hummelová
Rok vydání: 2014
Rozměr: 22×22 cm
Počet stran: 90
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments