KNIHA: Žil byl kdysi kdesi

O sérii knih prvního čtení od Nakladatelství Portál jsem vám už několikrát psala, hlavně při recenzích na knížky Auta, vlaky, bagry taky nebo Co se šeptá v trávě. Nyní se k nám dostal další díl, který má opět na svědomí Hana Zobačová. A jak už bývá u těchto knih zvykem, je samozřejmě založen na genetické metodě čtení.

Genetická metoda čtení spočívá v hláskování slov, proto se jí také někdy přezdívá hlásková metoda. Dítě nejprve přečte jednotlivé hlásky a poté celé slovo (například d-o-m-o-v … domov). Hlásky tedy spojuje bez slabik, jak známe většinou z našeho dětství. Genetická metoda je dnes brána jako přirozená v našem vývoji, na což také reaguje Nakladatelství Portál, které vydalo už několik knih pro děti, kde si mohou přečíst příběhy podporující právě genetickou metodu čtení.

Obsah knihy

V knize najdeme celkem 9 pohádkových příběhů. Jednotlivé příběhy jsou krátké, aby si je mohly přečíst i děti, které se čtením teprve začínají. Text je doprovázen ilustracemi od Michaely Bergmannové.

Pán a pes

První pohádka využívá jednoslabičné slova a vyprávi o pánovi, který šel do lesa na lov. A svému pejskovi Brokovi přikázal, aby mezitím hlídal jeho dům. Jenže byl večer a pán nikde. A pejsek si řekl, že na co je mu dům, on chce být přece hlavně se svým pánem. A tak se vydal také do lesa. Tam našel svého pána, který špatně šlápl a uvízl v pasti. Pejsek mu pomohl a zpátky se mohli vrátit spolu.

Princ a drak

V království se všichni bali šestihlavého draka. I sám král. Když tu jednou za ním přišel syn a povídá, že půjde s drakem bojovat. Vzal si sebou svůj meč, koně a psa a vyrazil. Když draka spatřil, bál se. Ale vždyť má přeci psa a koně, kdežto drak je sám. Dodal si odvahu a nakonec drakovi usekl po boji všech šest hlav a království bylo zachráněno.

Lev, hůl a zub

V třetí pohádce se setkáme s pánem, který chtěl být králem. Jenže měl jen obyčejný dům a kousíček země. Žádný hrad ani zámek. Ale řekl si, že to není důležité, hlavní je erb. A vydal se do lesa. Tam potkal lva, který křičel. Hodně. A dlouho. Pán ho poslouchal, až lev přestal. A svěřil se mu, že ho bolí zub. Pán mu ho vytrhl a lev pak žil s ním. Udělali si erb, a tam byl lev, hůl a zub.

Moudrá Lada

Čtvtým příběhem se dostáváme ke dvojslabičným slovům. Hlavní roli zde hraje princ Fouňa, který přijde za králem, že chce za ženu jeho dceru Ladu. Slyšel o ní, že je moc krásná a on krásné věci sbírá. Král namítl, že krása přece není důležitá, hlavní je, zda je moudrá a hodná. Ale Fouňovi to bylo jedno, prostě musí být krásná. Princezna ale Fouňovi řekla, že si ho nevezme, že má raději Petra, protože umí vzít za práci, není hloupý a vůbec nevadí, že je princ. Hlavně že se Ladě líbí a mají se rádi.

Tady a tam

Pátá pohádka vyprávi o králi, který nerad cestoval. A tak v jeho zemi dělali spoustu věci postaru, rukama, místo aby využili nějaké pokrokovější metody. Králův syn Jan naopak cestování miloval, a tak se vydal do světa alespoň on prozkoumat, co mají jinde jinak. Na své cestě získal spoustu rad a tak zjistil, jak by měl král vládnout. Jakmile se vrátil domů, snažil se udělat i ve své zemi vše pro to, aby se lidé měli dobře.

Smutná Anka

Anka žije v lesích, má pole, zvířata a vše, co k životu potřebuje. Jenže žije daleko od všech lidí, tak si připadá sama a nemá s kým promluvit. Jednoho dne k ní zabloudí pastýř Ondra, který hledá, kde by se jeho ovce mohly napást. Doma má 6 dětí a je na ně sám, protože mu žena zemřela. Anka mu řekne, že se jeho ovce mohou klidně napást u ní, místa má dostatek. Nakonec se k Ance přestěhují nejen ovce, ale také Ondra, které mu se Anka zalíbí, a jeho děti. A rázem je i u Anky živo.

Král Nikdá

Od sedmého příběhu na čtenáře čekají slova trojslabičná. Hned v tom prvním se seznámí s králem Maximem, kterému ale lidé někřeknou jinak než král Nikdá. Pokud totiž kdoli krále o něčo požádá, vždy slyší jen „Nikdá“. Král totiž dbá jen na své zájmy a ostatní ho nezajímá. Dokonce ani když zemi pustoší drak, tak lidem nepomůže. Jenže drak se dostane i k zámku a přikáže králi, ať mu dá za ženu svou dceru nebo spálí celý zámek. Král všechny okolo prosí o pomoc, ti ale dobře pamatují, jak se k nim král choval, a odmítnou. Až na jednoho sluhu…

Klobouk princezny Viktorky

Princezna Viktorka byla hodně marnivá. Ráda se parádila a ze všeho nejvíce měla ráda své klobouky. Jednou ji ho ale odfoukl vítr a Viktorce to bylo moc líto. Vyhlásila, že kdo ji klobouk donese, toho si klidně vezme za muže. Slyšel to Martin, kterému vítr zavál klobouk přímo do cesty. A vydal rovnou za princeznou. Předtím se ale převlékl za starého čaroděje. A domáhal se, že si tedy vezme Viktoku za ženu. Ta se však bránila, dokonce se chtěla vzdát všechno, i klobouků, jen ať ji čaroděj nikam neodnese. Nakonec Martin ukázal svou pravou tvář…

Nejkrásnější dveře

Poslední příběh je krátký a vypráví o maličké zemi, kde stál čarovný kostelíček. Měl krásné dveře a kdo je otevřel, ocitl se v čarovné zemi. Jenže kostelík jednoho dne zmizel…

Formát knihy

Kniha je trochu menší než formát A5. Má pevné desky, je tenká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde stojí 199 Kč. Pokud ale narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší 9 příběhů s pohádkovým námětem, které jsou vhodné zejména pro první čtení. Všechny příběhy jsou originální a jak už to bývá, končí dobře. Najdeme v nich i různé pohádkové bytosti jako krále, prince, princeznu či draka.

Pro mě je čtení těchto knížek celkem krkolomné, čtu je jen když Beky jinak nedá (což je naštěstí jen občas). Každopádně na první čtení pro děti je kniha skvělá – písmenka jsou velká, text je krátký a členěný do odstavců. Vše navíc doplněno o barevné ilustrace. Doporučuji tedy začínajícím čtenářům.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Hana Zobačová
Ilustrace: Michaela Bergmannová
Rok vydání: 2019
Rozměr: 155×221 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments