RECENZE: Zkroucení červi

Na hru Zkroucení červi jsem narazila v prodejně Pepco a protože jsem na ni slyšela dobré ohlasy, jednu jsem pořídila i k nám domů. Přiznám se, že jsem ji moc naděje nedávala. Z Pepca už jsme vyzkoušeli několik her a kromě Plného kurníku (recenze zde) nás nijak extra nezaujaly. O to víc mě ale potěšilo, že hra Zkroucení červi je zábavná a i když má v podstatě jednoduchý princip, zapotí se u ní děti i dospělí.

Obsah balení

  • 96 kartiček s prvky červů
  • blok na zapisování výsledků
  • návod

V krabičce najdete karty s obrázky červů, které jsou hlavním prvkem hry. Jsou vyrobeny z kartonu a na každé je znázorněný kousek těla, ocas či hlava. Červi jsou v různých barvách, proto i na kartičkách naleznete různobarevné části.

Kromě kartiček je součástí bloček, do kterého můžete zapisovat výsledky. Blok má spoustu stránek, takže vám nějakou dobu určitě vydrží (a kdyby ne, výsledky lze samozřejmě zapisovat i na normální papír).

Jak už bývá u her zvykem, nechybí návod, které je jednostránkový a s ilustračními obrázky pro lepší pochopení. Návod je v českém i slovenském jazyce.

Cíl hry

Podstatou hry Zkoucení červi je složit červíky tak, aby měli hlavu, ocas a tělo. Vše ve stejné barvě. Za složeného červíka dostanete body podle toho, jak je dlouhý (takže čím delší, tím lepší). Vyhrává ten, kdo má na konci hry nejvíce bodů.

Jak hrát?

1) Zamíchejte všechny kartičky a nachystejne je na homádky tak, aby byly obrázky červů směrem dolů. Každému hráči rozdejte 5 kartiček a jednu položte doprostřed před hráče obrázkem červa nahoru.

2) Začíná nejmladší hráč, který musí přiložit jednu kartičku k vyloženému červíkovi tak, aby se se karty dotýkaly a zároveň se shodovaly zobrazené housenky. K tomu je třeba mít na paměti, že housenka může mít jen jednu hlavu a 1 ocas. A musí být téže barvy. Nemůžete tedy přiložit k sobě dvě hlavy nebo třeba zelený ocas k růžové housence.

3) Jakmile hráč svůj tah dokoná, může stejným způsobem přiložit ještě 1 kartu. Maximálně tedy ve svém tahu přiloží 2 karty, ale může také jen 1. Jakmile tah dokončí, vezme si z hromádky nové kartičky tak, aby měl u sebe opět 5 karet. A pokračuje další hráč.

4) Hráči se postupně střídají a přikládají kartičky tak, aby barevně i logicky seděly. Pokud se někomu podaří sestavit červa (tzn. takového, který má 1 hlavu, 1 ocas a libovolný počet dílů těla), spočte si body a zapíše je do tabulky. Každá kartička spojené housenky je za 1 bod. Pokud tedy máte 1 hlavu, 4 části těla a 1 ocas, získáte celkem 6 bodů. Nezáleží přitom, kdo housenku začal stavět nebo kdo přiložil kolik dílků. Důležité je, kdo housenku uzavře.

5) Hráči se střídají, dokud se nerozeberou všechny kartičky. Poté můžou dokončit ještě 1 kolo a spočtou se výsledky. Kdo má nejvíce bodů, vyhrává.

Varianta pro pokročilé (pro 2 hráče)

Opět zamíchejte všechny karty. Tentokráte ale nebudete stavět červy jen tak. První hráč si předem vybere, které 2 barvy bude skládat. Druhý hráč skládá zbylé 2 barvy.

Cena a dostupnost

Hru jsme pořídili v prodejne Pepco, kde stala tuším okolo 149 Kč (nebo tak nějak podobně).

Celkové hodnocení

Společenská hra pro děti Zkroucení červi má jednoduchou myšlenku – cílem je složit co nejvíc a co nejdelší červy. Jenže to není jen tak. Počet kartiček, které má hráč k dispozici, je omezen. A soupeři se snaží dokončit stejné housenky jako první hráč. Proto je třeba být vnímavý, rychlý, ale také předvídat a přemýšlet.

Hra je určena dětem od 5 let, s čímž bych souhlasila. My hrajeme s Beky právě od tohoto věku a neměla s hrou žádný problém. Někdy (hlavně na konci hry) ji ještě uteče housenka tím, že už tolik nevnímá. Ale i přesto nás byla schopna několikrát porazit.

Na hře se mi líbí, že nemá složitá pravidla. Je potřeba jen přemýšlet a pozorně sledovat. Navíc je také celkem skladná (když jsme jeli na dovolenou,vzala jsem kartičky do sáčku, takže nezabraly moc místa a mohli jsme po večerech hrát).


— Cena: 149 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: 5-99 let
— Doba hraní: 30 minut
— Výrobce: Kukuryku

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments