RECENZE: Kulišák

Na společenskou hru pro děti Kulišák jsme měla spadeno už dlouho. V době, kdy se mi zalíbila, ještě nebyla ani v české variantě vydaná, spíše dominovala anglická Outfoxed nebo polská verze Lise Urwisek. Naštěstí Beky byla ještě malá, s nákupem jsem čekala na později. A dobře jsem udělala, protože Mindok přišel s českým překladem.

Hra je sice svým způsobem jazykově nezávisla – jediné, co je na hracích komponentech napsáno, jsou názvy lišek. Ale já osobně mám ráda, když je i krabice v češtině, takže jsme se rozhodli podpořit Mindok a pořídili hru v češtině. A protože je opravdu povedená, trochu vám ji níže představím.

Cíl hry

Lišák ukradl voňavý koláč Dobromily Krupičkové a pádí s ním ke svému doupěti. Podaří se vám odhalit, který z lišáků má tuto lumpárnu na svědomí a zabráníte mu včas, aby s koláčem neutekl? Spolupracujte jako tým, hledejte stopy a vyřazujte nevinné lišky, aby se ukázal ten pravý Kulišák…

Obsah balení

  • herní plán
  • 16 karet lišek
  • 16 karet Kulišáků
  • 12 žetonů se stopou
  • figurka kulišáka
  • 4 figurky detektivů ve tvaru čepice
  • 3 hrací kostky
  • dekodér stop

V krabici najdete skládací herní plán, kde je zaznačena cesta, kterou Kulišák musí doběhnout od paní Krupičkové až ke svému doupěti.

Dále je v balení celkem 16 karet s lišáky, kteří mají hezká česká jména (Božena, Přemysl, Květa a jiná). K tomu také 16 karet Kulišáků, které slouží k odhalování toho, kdo koláč ukradl.

Ve hře můžete odhalovat celkem 12 stop, proto také najdete v balení 12 žetonů s obrázky jako hůlka, brýle, hodinky, květina aj.

Po herním plánu pohybujete s postavou Kulišáka a pak také s vašimi figurkami, které jsou trochu netradičné zpracované formou barevných čepiček (červená, modrá, žlutá, zelená).

Ve hře se využívají hrací kostky, které na sobě nemají čísla, nýbrž symboly – obrázek stop nebo oči.

Největší vychytávkou je ale dekóder stop, do kterého vložité kartu náhodně vybraného Kulišáka (nediváte se na jeho jméno, kartičku jen vložíte a pak už poznáte, kdo je uvnitř právě jen díky odhalení stop a vyřazování nevyhovujících lišáků). Z druhé strany dekodéru se přikládají stopy – jakmile ji vložíte, stačí jednoduchým vysunutím zjistit, jestli danou věc kulišák má či nemá.

Princip hry

Příprava hry

Začátkem každé hry je nachystání všech potřebných komponentů – na hrací plochu položíte jednotlivé stopy (obrázkem dolů, abyste hned nevěděli, která stopa se kde ukrývá). Na prostřední políčko postavíte figurky detektivů tak, aby měl každý hráč jednu. Kulišáka postavíte na počáteční políčko jeho trasy a dokola rozložíte karty s liškami – názvem dolů, abyste hned nevěděli, která liška se na dané kartě ukrývá.

A pak ještě chybí to hlavní – nachystat dekodér stop, abyste mohli najít toho správného Kulišáka. Dekodér vezmete do ruky obrázkem nahoru a z 16 karet kulíšáků vylosujte jednu, kterou ihned vložte do dekodéru tak, abyste nahoře měli logo Mindoku. Díky tomu bude uvnitř dekodéru skryt název Kulišáka (slouží pro závěrečnou kontrolu, jestli jste dobře viníka odhalili).

Hrajeme!

A nyní už může začít samotná hra! V každém kole hráč napřed řekne, jestli bude hledat stopy nebo odhalovat lišky. Vezme si do ruky tři kostky a hodí je před sebe. Aby mohl odhalovat nebo hledat, musí mít na všech třech kostkách buď symbol oka (pro odhalování lišek) nebo stopy (pro hledání stop).

Aby to bylo trošku jednodušší, hráč má pokaždé celkem 3 hody. A pokud už na některé kostce padne správný symbol, kostku si takto ponechá a snaží se to samé hodit na ostatních.

PŘÍKLAD: pokud se rozhodnete odhalovat lišky, musíte hodit 3x symbol oka. Na dvou kostkách padne oko, na třetí jedna tlapka. Vezmete tedy kostku s tlapkami a zkusíte hodit znova, abyste měli oko. Pokud na kostce bude stále obrázek tlapky, máte poslední šanci.

Pokud se vám podaří mít na všech třech kostkách požadovaný symbol, můžete se pustit do dané aktivity.

1) Pokud jste zvolili odhalování lišek – vyberte 2 karty, které jsou okolo herní pole a otočíte je obrázkem nahoru. Nyní uvidíte 2 konkrétní lišky s jejich názvy, které jsou potenciálními podezřelými.

Každý lišák má na sobě různé doplňky a pomocí nich poznáte, kdo mohl koláč ukradl. Pokud totiž dáte do dekodéru vložíte žeton stop (těch, které jste už stihli odhalit), po vysunutí zástěny u dekodéru snadno zjistíte, jestli Kulišák daný doplněk má nebo nemá (pokud se objeví zelené kolečko, daný doplňek má, pokud bílý, tak správný kulišák danou věc nesmí mít).

PŘÍKLAD: Otočíte 2 lišky a dle odhadovaných stop víte, že nemá mít dešník, ale musím mít kabát. Ihned můžete vyřadit ty, kteří toto nesplňují. Pokud obě lišky splňují doposud odhalené stopy, necháte je otočené obrázkem (názvem) nahoru a pokračuje další hráč.

2) Pokud jste zvolili hledání stop – posuňte svou figurku detektiva o tolik polí, jaký je počet nakreslených tlapek na vašich kostkách. Můžete se tedy posunout o 3-6 políček. Pokud se vám při tomto kroku podaří dorazit k neodhalené stopě, můžete jit otočit obrázkem nahoru, abyste věděli, jakou stopu budete odhalovat.

Pak stačí vzít žeton a vložit ho do dekodéru stop. A zjistíte, jestli daný doplněk Kulišák má nebo nemá. Podle zjištěných údajů můžete pak rovnou vyřadit (nebo ponechat) odhalené lišky okolo herního plánu.

PŘÍKLAD: Podaří se vám dostat se s figurkou k nové stopě. Po otočení vidíte, že máte na obrázku korálky. Vložíte žeton s tímto obrázkem do dekodéru a po vysunutí zástěny zjistíte, že tento doplňěk Kulišák nemá (protože se objevil bílý puntík). Podíváte se tedy na již odhalené lišky a pokud má některá korálky, můžete ji vyřadit (vrátit zpět do krabice). Poté může jet další hráč.

Pokud se vám nepodařilo hodit na všech kostkách symbol, který potřebujete pro vámi zvolenou aktivitu (odhalování lišek nebo hledání stop), posunete na herním plánu postavičku Kulišáka o 3 dopředu a jede další hráč.

Hra pokračuje na stejném principu, tedy:

  • odhalujete lišky
  • hledáte stopy a zjišťujete, jestli daný doplněk Kulišák má
  • podle zjištěných stop vyřazujete lišky, které se vám podařilo odhalit (otočit)

Konec hry

Hra může skončit třemi způsoby:

  1. Máte podezření, kdo je hledný Kulišák. Řeknete jeho jméno a pokud je stejné jako název na kartičce v dekodéru, vyhráli jste. Pokud stejné není, Kulišák uteče do doupěte a tam sní ukradený koláč.
  2. Všechny karty s liškami jste vyřadili a zbyla vám jediná. Porovnejte jméno kulišák na této kartě a na kartě v dekodéru. Pokud se shodují, vyhráli jste.
  3. Oranžová figurka kulišáka se dostala na poslední políčko – Kulišák tedy mizí v doupěti i s koláčem a vy jste prohráli.

Cena a dostupnost

Hru můžete koupit v různých herních speciálních, knihkupectví či e-shopech. My ji pořídili například v Knihy Dobrovský.

Celkové hodnocení

Společenská hra pro děti Kulišák potěší všechny malé detektivy, zvědavce i fanoušky napětí. Ve hře hledáte stopy a snažíte se odhalit, která z lišek ukradla koláč. K tomu budete používat i dekoder stop, což je skvělá vychytávka, která dodává hře na aktraktivitě a zajímavosti (alespoň u nás tak tomu rozhodně je).

Kulišák je zábavná hra, která nemá složitá pravidla. Jen je třeba trochu pamatovat, trochu taktizovat a hlavně si pomáhat. Hra je totiž kooperativní, takže nejede každý hráč sám za sebe. Ale společně se snaží odhalit zrádnou lišku.

Ačkoli se mi to prvně nezdálo, Kulišák je občas hodně o náhodě. Někdy hrajeme a podaří se nám odhalit všechny lišky, až nám zbyde jeden adept. Jindy nám kostky nepřejí a nemáme odhalenou ani polovinu a Kulišák je na konci. Hra je tak pokažde jiná a nelze na nic spoléhat.

Hra pro děti Kulišák je určena hráčům od 5 let a s tím mohu souhlasit. Beky ji začala hrát právě v pěti letech a pochopila vše zcela bez problémů. U nás se zařadila mezi stálice, které vytahujeme poměrně často. A věřím, že to tak nějakou dobu ještě určitě zůstane.


— Cena: 559-650 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 5 let
— Doba hraní: 30+ minut
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments