ČTENÍ: Kolik váží Matylda

Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem. Je svěží, čtivá a hlavně humorná. Vhodná je především pro školáky, ale věřím, že zaujme i mnohé rodiče. Autor se pustil do odvážného téma, navíc se zvláštním způsobem zpracování. Ale risk vyšel a jedná se o vskutku netradiční dílo, které se vám nyní pokusím ve spolupráci s Nakladatelství Jas trochu představit. Tak pojďme na to!

Obsah knihy

Kniha přináší příběh o třeťákovi Karlovi Votrubovi, který v knize působí v podstatě jako vypravěč. Celá kniha je psaná nespisovnou, hovorovou češtinou. Kája vše popisuje svým neotřelým a vtipným způsobem. Navíc s logikou třeťáka, která je mnohdy srandovní sama o sobě.

Kája je adoptovaný, chvíli žil dokonce v dětském domově, ale nyní má fajn rodinu, za kterou je rád. Ve škole se nejvíce kamarádi s Hermínou. A tu zajímá, kolik asi váží Matylda.

Matylda je hrozně tlustá holka, které se každý ve škole bojí. Chodí do sedmé třídy a ostatní jen šikanuje. Kájovi se jednou podaří při běhu do ní narazit, a to tak, že ji dokonce porazí na zem, až se ji roztrhnou kalhoty. A Matylda to rozhodně nenechá bez odezvy!

Kája chce ale potěšit svou nejlepší kamarádku, a tak vymýšlí, jak Matyldu zvážit. Přitom zažije spoustu komických situací, které popisuje autenticky logikou osmiletého rozumbrady. Nakonec se mu plán podaří….

Na konci knihy děti najdou krátký kvíz, kde mají za cíl najít, která slova byla špatně překroucena. Například místo mozkového závitu závin…

Formát knihy

Knihy je o trochu menší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectví a na e-shopech. Cena se pohybuje v rozmezí 135-220 Kč.

Celkové hodnocení

Ačkoli téma vypadá závažně, kniha je plná humoru. Je to hlavně díky vyprávěči Kájovi, který má skvělé prupovídky. Navíc logika třeťáků je prostě svá a pobaví nejen děti, ale i dospělé. Člověk si také uvědomí, že děti mají úplně jiné vnímání a starosti než my dospělí.

Kniha se dotýká závažných témat – šikana, rasová odlišnost, adopce. Zpracování Jiřího Holuba je ale přirozené, s nadhledem a vtipem. Součástí jsou také ilustrace – barevné celostránkové i malé černobílé vedle textu.

Osobně mi na počátku trochu vadil jazyk, ve kterým je kniha psána – léta praxe a studia v oblasti českého jazyka a psaní na mě zanechaly své. Ale po pár stránkách jsem to přestala vnímat. A je pravdou, že i ten styl vyjadřování určitě přispěl k tomu, že je kniha tak autentická, že se určitě nejednou zasmějete.

Kniha je vhodná pro školáky, přibližně od 8 let.


Vydává: Nakladatelství Jas
Autor: Jiří Holub
Ilustrace: Juraj Martiška
Rok vydání: 2016
Rozměr: 160×195 mm
Hmotnost: 310 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments