KNIHA: Kuchařka pro teenagery

Z Nakladatelství Smartpress máme už pár měsíců knihu Vaříme s dětmi pro děti, na kterou nedám dopustit. Nyní jsme se rozhodli vyzkoušet podobnou kuchařku, ale určenou především teenagerům.

Kuchařku napsala teprve šestnáctiletá Julie Kučerovská, která chtěla motivovat své vrstevníky k vaření a také jim trochu pomoci v začátcích, které mohou být těžší. Kniha tak obsahuje spíše jednodušší recepty, krátký a jasný popis přípravy a především jídla, která budou teenagerům blízká. Součástí receptů jsou tipy z praxe i různé rady přímo od autorky.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do 7 kategorií dle druhu jídla.

Do krabičky

V první části najdeme jídla, která jsou vhodná na svačinu do školy, na sport nebo třeba na výlet. Jedná se například o recepty na tuňákový sendvič, ovocný salát, letní chia smoothie, kuskus se zeleninou, cizrnový salát, těstovinový salát, quesadillu, kroupové rizoto, nakládané kuřecí maso, trhané hovězí maso, kuřecí stripsy, cookies nebo veganskou čokoládovou buchtu.

Víkendová snídaně

Dále se dostáváme k receptům na víkendovou snídani. Můžete je samozřejmě použít i ve všedních dnech. Autorka ale vychází z toho, že přes týden lidé nemají kvůli škole či práci ráno tolik času, takže se obslouží něčím rychlým. A o víkendu si to mohou vynahradit.

Například s krémovými míchaními vajíčky, volským okem, chlebem ve vajíčku, zdravou šťávou, francouzskou omeletou, banánovými lívanečky, domácím müsli, ovesnou kaší, sypaným koláčem, domácími houstičkami, švestkovým či hruškovým džemem, vajíčkovou, avokádovou nebo zeleninovou pomazánkou.

Nedělní oběd

A co dobrého připravit pro rodinu či přátelé na oběd? Autorka prozradila své dvě oblíbené menu. V prvním se nachází bruschetta, rajčatová polévka s pečenými paprikami, kuřecí paličky na medu s ratatouille, domácí čaj a panna cotta. Druhé menu čtenářům poodhalí recepty na slaný štřůdl s vajíčkem a špenátem, krémovou česnekovou polévku, kuřecí na smetaně se šťouchanými brambory a brownies.

Vegetariánská večeře

V této kapitole dostaly prostor rychlovky bez masa – caprese sendvič, ovocná limonáda, hummus. guacamole, semínkový chléb, jarní závitky, fazolky na smetaně, mrkvový krém se zázvorem, indická čočková polévka s kokosovým mlékem, vegetariánský burger, cuketové placičky, bramborové nočky s pestem, povidlové taštičky nebo smažená rýže.

Piknik v parku

Co takhle se rozvalit s kamarády někde na sluníčku v parku? To je ale idylka. I zde se ale hodí jídlo – například feta s olivami, francouzská bageta, šunková pěna, ochucené žampiony, čtverečky z listového těsta, tvarohové koblížky, malé koláčky, jablečný štrůdl, citronový sirup s mátou, müsli tyčinky, slaní palačinkoví šneci, kroupový salát, slanné muffiny či falafel s mátovým dresinkem.

Narozeninová párty

Oslavu bez dobrého jídla si asi těžko představíme. Co vytvořit pro tuto příležitost? V knize jsou rozepsány recepty na jednohubky, jahodové nanuky, vanilkovou zmrzlinu, banánový milkshake, cheescake do skleničky, krevetový špíz s arašídovým dipem, kuřecí špíz, quiche, malé pizzy, sýrové pletýnky, masové kuličky s rajčatovým dipem, cupcakes, piškotový dort nebo vanilkový sirup.

Vánoční čas

Na závěr knihy nechybí tipy na různé vánoční laskominy a pokrmy – linecké kytičky a houbičky, perníčky, vanilkové rohlíčky, vinné cukroví, vosí hnízda, čokoládový salám, nealkoholický punč, kuřecí řízek, bramborový salát, losos na tymiánu, čočkový salát, vánočka, kuba, vánoční dort nebo hruška na červeném víně.

Formát knihy

Kniha je trochu větší než formát A5, je těžší a širší, protože receptů (a tedy i stránek) jde zde opravdu hodně.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 399 Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší spoustu receptů na jednoduchá jídla pro běžný den i slavnostní příležitosti. Postup je popsaný srozumitelně, takže se jedná skutečně o knihu vhodnou i pro začátečníky, kteří si ještě nevěří, ale rádi by vytvořili něco dobrého. Jída jsou zdravější, ale není to žádný extrém. Dají se vytvořit z běžných surovin. Osobně mě autorka hodně překvapila. V jejím věku jsem takto rozhodně nevařila a už vůbec bych recepty sama neposkládala, takže všechna čest.

Julie navíc dobře zná cílovou skupinu, protože se jedná o její vrstevníky. A je to znát nejen na textech a výběru receptů, ale i na grafickém zpracování, které je moderní, nechybí ani hastagy či velké barevné fotografie.

Jediné, co mi trošku vadilo, je drobnější písmo. Ocenila bych klidně o nějaké číslo větší. Jinak jsou recepty opravdu skvělé a dají se využít, i když teenager nejste. Takže u nás postupně zkoušíme už nyní a až budou dcery větší, knihu jim předám.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Julie Kučerovská
Rok vydání: 2018 (1. vyd.)
Rozměr: 178×249 mm
Hmotnost: 650 g
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments