KNIHA: Pohádky vánoční zvonku

Pokud máte rádi knihy, kde najdete více pohádek najednou, tak mám pro vás jeden tip. Pohádky vánočního zvonku přinášejí celkem 12 různých pohádek na dobrou noc, mnohé jsou navíc s motivem vánoc.

Obsah knihy

Pohádky jsou trochu delší – každá má v průměru okolo 10-20 stran. Součástí je také 1 celostránková ilustrace a pár menší obrázků.

Můj přítel anděl – Emilka žije s maminkou a tatínkem. Ten je ale v prosinci nemocný a tak ani na Vánoce není tolik peněz a Emilka nedostane žádný z dárků, který by si přála. Je z toho smutná a večer vysloví přání, kéž by za ní přišel andělíček. A najednou se vedle ní objeví malá andělská holčička. Ihned se skamarádí a padnou si do oka. Andělíčka vidí většinou jen Emilka, ale i tak si spolu užijí spoustu legrace. Po třech králích se ale musí andělíček vrátit zpět na nebe…

Tři zlí dědci – na okraji vesnice žijí tři dědci – Zrzavej, Černej a Žlutej. Jsou lakomí, hádaví a hlavně dělají jen zlosti. Bydlí vedle sebe, ale dělají naschvály i sobě navzájem. Prostě tři zlí dědci. Když přijde starosta s prosíkem o vajíčka, protože ve městě je hlad a bída, místo aby vajíčka darovali, raději je po ně hází. Jenže pak při procházce najdou dítě. Vezmou ho k sobě, aby s ním udělali ostatním nějakou zlost, ale dítě je mění…

Kuk, Fuk a Muk – tři malí trpaslíčci Kuk, Fuk a Muk žijí na smrčku v lese. Zvířátka je mají rádi, kde je mají všechny zvířátka moc rády. Jenže jednoho dne trpaslíky vzbudí kymácení stromečku. Hajný smrček uřízl a odnesl ho mladé paní do města. A tak se trpaslíci ocitli v domě lidí, kde nikdy předtím nebyli. A potkali zde Slávku, která byla nemocná. Dokonce tak, že ji po štědrovečerní večeři pan doktor odvezl od nemocnice se zápalem plic. Trpaslíci se rozhodli jet se Slávkou a celý pobyt ji zpříjemňovali. Vlastně nejen ji, ale všem dětem na pokoji, až jim pobyt v nemocnici utíkal rychleji, než by si přály..

Dále najdeme v knize pohádky Neposlušný koník, Potrhlá Andula, Tři úkoly prince Jasmína, Krásný stromek, O zázračném malíři, Nejhloupější čert z pekla, Orlička, Podivná noc či Kašpařinka. A nechybí ani dvě básničky – Před Vánocemi a Dvě hvězdičky.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4, má pevnou vazbu a více stránek, takže je i těžší.

Cena a dostupnost

Kniha je v současné době vyprodaná, takže ji koupíte spíše na bazarech, v antikvariátech nebo si ji můžete vypůjčit v knihovně. Cena se pohybovala okolo 270-300 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha přináší soubor 12 originálních pohádkových příběhů. Pohádky jsou humorné a čtivé, a to navzdory tomu, že obsahují místy také zastaralá slova a slovní spojení (autor žil v letech 1909-1997).

Ilustrace mě na druhou stranu nezaujaly. Zde je už patrné, že kniha není moderní, což by asi nevadilo. Ale celkový styl mi moc nesedl. I přesto je ale kniha povedená, protože příběhy jsou opravdu hezké. Někdy trochu smutné, jindy naopak vtipné, každopádně jsou originální, někdy i nadčasové a stojí za přečtení.

Kniha je vhodná pro školáky, přibližně od 7 let.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: František Kožík
Ilustrace: Dávid Ursiny
Rok vydání: 2012
Rozměr: 195×255 mm
Hmotnost: 739 g
Počet stran: 168
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments