HRANÍ: Lesní škol(ka) – karty

Na počátku roku jsem zde dávala recenzi na knihu Hry z lesní škol(k)y, kde najdete spoustou her a tvoření pro děti. Kniha je vhodná nejen pro ty, kdo navštěvují lesní školky, ale také obecně pro děti, které tráví čas v přírodě. Aktivity jsou rozděleny do 4 kategorií – objevování přírody, lesní umění, zálesácké dovednosti a skupinové hry v divočině.

Před nedávnem přibyla v Nakladatelství Kazda novinka, která z této knihy vychází. Jedná se totiž o karty, kde jsou úkoly z knihy popsány, ale ve formě vhodnější do lesa.

Obsah balení

  • 48 karet se zábavnými aktivitami pod širým nebem
  • manuál

Karty jsou, stejně jako kniha, ve 4 tematických okruzích – objevování přírody, lesní umění, zálesácké dovednosti a skupinové hry v divočině. Z každého tématu je celkem 12 karet.

Na kartě je uveden název aktivity a k tomu shrnutí (jedna věta), o čem aktivita vlastně je. Poté následuje postup, jak ji realizovat. Na některých kartičkách najdete také seznam věcí, které jsou potřeba.

Propojování s přírodou
V tomto okruhu najdeme zejména tvoření (podzimní duha, narozeninový dort pro zemi, mandala, vycházkové hole, obličej z bláta) a také různé zábavné aktivity (lesní mapa, můj strom, fotografická paměť, hon za poklady, žaludová schovávaná, pozorování přírody, výletní hůl).

Lesní umění
V této sekci jsou připravené úkoly jako rámy z klacíků, kouzelné hůlky, prošívání listů, ostružinový inkoust a brky na psaní, příběhové kamínky, ledové koule, tvoření z hlíny, masky z kůry, štětec z jehličí, přírodní čelenky, panáček z kuláčků.

Zálesácké dovednosti
Děti si mohou také vyzkoušet různé dovednosti, které se hodí pro pobyt v přírodě. Například rozdělávání ohně, chleboví hadi pečená jablka, očko a vůdcovský uzel, provázek z ostružiní, cawleyho smyčka, stahovací očko se zámkem, hranice s roštem, vyřezávání kolíků, luk a šípy, týpí, pampeliškový čaj s limetkou.

Hry ve skupině
Poslední část karet využijete hlavně v případě více dětí. Jedná se totiž o různé hry – netopýr a můra, dravci na stopě kořisti, hladová ptáčata, mravenčí stezka, spící medvěd, jaké jsem zvíře, zimní pavučina, hop šup džn, hra na plíživého kojota, zvířátková honěná, hra na intuici a lesní požár.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 349 Kč. Pokud použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Karty Lesní škol(k)a nabízí  přehled aktivit, kterými se dříve děti běžně bavily, ale v dnešní době už moc populární nejsou. Hry napomáhají v poznávání přírody a podporují vytváření vztahu k ní, což se mi líbí.

Zpracování formou karet je mnohem praktičtější než kniha, obzvláště pokud budete realizovat aktivity někde v terénu. Stačí vzít kartičku a zábava může začít. Je ale škoda, že krabička je dělaná akorát na karty a manuál se tam už nevleze. Ráda mám obojí na jednom místě (jinak to někde založím a nenajdu).

Hra je vhodná nejen pro ty, kdo chodí často do lesa, ale i pro ostatní, kdo si třeba udělají někdy výlet za hranice města, mají chatu v přírodě nebo by jen rádi zkusili něco nového. Vzhledem k tomu, že je oficiálně pro děti ze školy a školy, tak je určena zejména pro věkovou kategorii 3-12 let.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments