KNIHA: Hry z lesní škol(k)y

Kniha Hry z lesní škol(k)y přináší návody a tipy na zábavné, rukodělné a dovedností aktivity pro děti od 2-3 let. Není zdaleka jen pro děti v lesních školách, ale naopak dává možnost i všem ostatním, kteří se dostanou sem tam do přírody, vyzkoušet něco nového a zažít netradiční dobrodružství.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do čtyř základních částí – objevování přírody, lesní umění, zálesácké dovednosti a skupinové hry v divočině. Každá z uvedených kapitol obsahuje krátký úvod k tématu a pak spoustu tipů na aktivity. Ty jsou popsány celkem podrobně, nechybí ani ilustrační obrázky nebo uvedení věku, od kdy je aktivita vhodná.

Objevování přírody
První kapitola se zaměřuje na poznávání přírody. Děti se učí tvořit lesní mapu, zahrají si žaloudovou schovávanou, mohou absolvovat hon za poklady, poznávají stromy a trénuji také fotografickou paměť při hledání předmětů z přírody.

Lesní umění
Druhá část je spíše o tvoření. Děti si totiž vyzkouší práci s přírodními materiály, poznají přírodu z jiné stránky a ještě jim zůstane něco na památku, s čím se mohou doma pochlubit. Konkrétně zde najdete třeba návod na kouzelnou hůlku, obličej z bláta, přírodní čelenky, lesní šperky, rámy z klacíků, tvoření z ledu či výroba luku a šípů.

Zálesácké dovednosti
Ve třetí části se děti učí základním dovednostem pro přežití v přírodě. Spoustu aktivit možná budete znát z vašeho dětství, kdy jsme se u nich ještě hodně bavili, a to jak sami, tak i na různých táborech či dětských akcí. Ale v dnešní době už tak časté nejsou, a proto jsem ráda, že jsou v knížce zařazeny.

Jedná se například o základní uzly, stavění přístřešků, rozdělávaní ohně, kempingový samovar, nebo sbírání plodů a zeleně a jejich zpracování.

Skupinové hry v přírodě
Na závěr knihy je zařazeno ještě několik her, které využijete ve skupinách. Hry jsou tedy vhodné pro sourozence ale i na tábory, akce s dětmi nebo třeba při rodinné sešlosti, kde se sejde dětí více.

Najdete zde například hry v podobě hádání zvířete, lesního požáru, hra na predátory a jejich kořist, netopýra, hladová ptáčata, mravenčí stezku, spícího medvěda aj.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5 a je celkem obsáhlá. Vazbu má z tvrdého papíru (skoro jako karton), díky čemuž krásně koresponduje s tématem a názvem.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Často ale bývá kniha v akci, takže ji můžete pořídit i za výhodnější cenu. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Hry z lesní škol(k)y nabízí krásný přehled aktivit, kterými se dříve děti běžně bavily, ale v dnešní době už moc populární nejsou. Jsem moc ráda, že jsme díky spolupráci s Nakladatelstvím Kazda mohli knihu prozkoumat, protože jsem se hned v myšlenkách vrátila do svých dětských let. A těším se, až některé aktivity vyzkoušíme i s Beky.

Věřím, že vést děti k přírodě je dobré a tato kniha k tomu hodně napomáhá. Je vhodná nejen pro ty, kdo chodí často do lesa, ale i pro ostatní, kdo si třeba udělají někdy výlet za hranice města, mají chatu v přírodě nebo by jen rádi zkusili něco nového.

Vzhledem k tomu, že je kniha oficiálně pro děti ze školy a školy, tak je vhodná zejména pro věkovou kategorii 3-12 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Jane Worroll, Peter Houghton
Rok vydání: 2019
Rozměr: 165×244 mm
Hmotnost: 350g
Počet stran: 160
Vazba: měkká

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments