KNIHA: Zkuste to doma sami – kuchyně

Po přečtení knížky Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost, která se nám moc zalíbila (recenze zde), jsme se rozhodli vyzkoušet i další díl – Zkuste to doma sami (kuchyně).

Tato kniha je trošku jiná. Opět zde najdete spoustu tipů, jak nahradit kupované produkty domácími a vlastnoručně vyrobenými. Tentokráte ale je to spíše o různých receptech.

Obsah knihy

Kniha je opět rozdělená do různých tématických částí a v každé najdete spoustu konkrétních receptů a návodů, jak vyrobit pokrmy a doplňky jednoduše, bez chemie a zdravěji.

Jak nahradit hotové produkty
V první kapitole zjistíte, jak si doma vyrobit například čerstvý zeleninový bujón, salátovou bylinkovou směs, instantní omáčku k masu, vlastní nudle, ghí, domácí jogurt, puding, křupavé müsli, jablečný a bylinný ocet, kečup nebo majonézu. Dozvíte se také, čím nahradit kupovanou jíšku, dortové želé, ztuhovač šlehačky, kypřící prášek do pečiva a mnoho dalšího.

Z přírody
Další část se zaměřuje zejména na přírodu a bylinky. Hned z úvodu objevíte 7 superpotravin, které mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a speciálních sekundárních rostlinných látek a přitom jsou běžně dostupné v přírodě nebo je pořídíte za pár korun (oproti moderním superpotravinám jako goja či matcha, za které v obchodě dáte spoustu peněz). Konkrétně se jedná například o kopřivu, šípek, rakytník, borůvku či lipové květy.

V kapitole najdete také tipy, jak pěstovat některé bylinky a rostlinky. Nechybí ani pár poznatků ke klíčkům a jejich sázení, růstu, sklizni či využití.

Pečivo
Velkou kapitolou je také vlastní výroba pečiva. Dozvíte se například, jak péct chleba v hrnci nebo ve sklenici. Najdete zde i recepty na chlebové koření, bábovku, kváskové těsto, chleba, krekry nebo preclíky. Také zjistíte, čím nahradit vajíčko. Na závěr je pak i pár receptů na pomazánky, které můžete na chleba namazat.

Nevyhazovat
Tento oddíl zní sice zvláštně, ale v podstatě se jedná opět o tipy, jak zúžitkovat různé zbytky jídel a jiné pokrmy, aby se nemusely vyhodit. Najdete zde například recept na zeleninovou polévku, zjistíte, jak využít hnědé banány nebo co dělat s kúrou od pomeranče.

Pro zdraví
V knize jsou také zařazeny různé recepty na domácí sirupy (např. na kašel) a také na všelijaké drinky, kůry a doplňky stravy podporující imunitu.

Nápoje
Samozřejmě nesmí chybět ani doma vyrobené nápoje – různá rostlinná mléka, kefíry aj.

Mlsání
Na závěr pak objevíte i recepty na různé mlsání a dobroty – zeleninové chipsy, zdravý popcorn, čokoládu, vánoční cukroví, raw sušenky, zmrzlinu a mnoho dalšího.

Využití návodů a tipů v praxi

Kniha mě opět nadchla v tom, že spoustu receptů a návodů je z běžně dostupných surovin, není to nic složitého a jsou to hlavně produkty a jídla, které běžně v kuchyni mám nebo vyrábím. Takže využitelnost v praxi opět obrovská.

Už jsme vyzkoušeli sušenky, ghí, kečup, sirup na kašel a pomazánku. Chystám se ještě na kváskový chleba a také preclíky, které vypadaly moc dobře. V létě se určitě budou hodit tipy na bylinky, ať vím, co zase zasadit za okno.

Příprava jednoduchého kečupu bez vaření.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, ale stačí něčím zatížit a je po problému. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Opět další z povedených knih od Nakladatelství Kazda v rámci série Smarticular, která se zaměřuje na udržitelnost a domácího výrobu. Oproti publikaci Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost (recenze zde) je kniha trošku úzce zaměřená (jen na kuchyň, jídlo a bylinky), ale i tak je zde spousta tipů, které se hodí do běžného života, takže jsem moc ráda, že jsme v rámci spolupráce mohli knihu vyzkoušet. U nás už bude mít určitě své pevné místo.

Snad jediné, co mi na některých receptech vadilo, bylo používání bílé mouky (tu se u nás snažíme nahradit třeba špaldovou nebo jinými alternativami, které jsou zdravější). Některé recepty si tak budeme muset mírně upravit. Ale pokud nemáte s bílou moukou problém, tak toho budete ušetřeni.

Knihu doporučuji všem maminkám (a tatínkům), ale i těm, kdo chtějí žít trochu zdravěji, přírodněji a bez zbytečné nakupování nebo tvoření odpadu.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2019
Rozměr: 147×210 mm
Hmotnost: 300 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments