ČTENÍ: Zpívánky 4 – Vánoční koledy

Před pár dny vyšla novinka Kouzelného čtení od Albi. Jedná se o pokračování oblíbených zpívánek, tentokráte nejsou ale zaměřené na české lidovky, ale na vánoční koledy. V knížce najdete také různé vánoční zvyky a činnosti. Na téma Vánoc už v Albi vyšel Betlém a Adventní kalendář. Zpívánky – Vánoční koledy mi ale přijdou asi nejpodařenější , takže jsem ráda, že jsme je pořídili dříve, než se opět vyprodají.

Obsah knihy

Na každé dvojstránce najdeme v pravém dolním rohu navigační ikonky, které platí pro obě stránky. První ikonka ve tvaru knihy nás dostane do módu čtení. Stačí na ní najet tužkou a čtení může začít. Pokud tužkou ukážeme na postavu, řekneme nám nějaký monolog. Pokud ukážeme na obrázky, zjistíme informace o vánočních tradicích, typických činnostech apod. Děti tedy chystají například cukroví, uklízejí…

Druhá ikonka (noty) zapřičiní, že stačí ukázat tužkou kdekoli na stránku a začne hrát daná vánoční koleda. U třetí ikonky se z tužky ozývá pouze melodie písničky (bez zpěvu). Čtvrtá ikonka (čtverec s tečkou) představuje kvíz v lehčí variantě, poslední ikonka pak kvíz v těžší variantě.

Seznam písní

  1. Nesem vám noviny
  2. Půjdem spolu do Betléma
  3. Štěstí, zdraví, pokoj svatý
  4. My tři králové
  5. Slyšte, slyšte, pastuškové
  6. Pásli ovce valaši
  7. Chtíc, aby spal
  8. Štědrej večer nastal
  9. Já bych rád k Betlému
  10. Jak jsi krásné neviňátko
  11. Narodil se Kristus Pán
  12. Tichá noc

Formát knihy

Zpívánky 4 – Vánoční koledy jsou menšího rozměru (stejně jako Zpívánky 1, Zpívánky 2 a Zpívánky 3) a skvěle tak padnou do ruky i mladším dětem. Mají praktický úchyt na přenášení, pevné stránky a jsou lehké. Tedy ideální na cestování a do auta.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Albi, v knihkupectví, hračkářství a samozřejmě také na internetu. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 179-229 Kč. Albi tužka není součástí, je třeba ji zakoupit zvlášť.

Celkové hodnocení

Zpívánky 4 – Vánoční koledy jsou trošku jiné oproti ostatním třem dílům. Je to jednak tématem, protože jsou zaměřené jen na vánoční písně. Odlišují se ale i v použitých obrázcích – u předchozích dílů byl obrázek o tom, co se zpívá v písničce. U vánočního dílu jsou ale obrázky zaměřené na různé vánoční aktivity a zvyky – zapalování adventní svíce, stavění betlému, pečení a zdobení cukroví, vánoční úklid, štědrovečerní večeře, pouštění lodiček, lití olova nebo rozdávání dárků.

Díky obrázkům si děti snadno připomenou, co se dělá o Vánocích, takže změna rozhodně není na škodu. Pokud pak přepnou na písničky, mohou se učit koledy. Ty jsou sice nahrány sborově, ale i tak je (alespoň většinou) zpěv zřetelný, takže se děti mohou podle tužky písničky naučit (u nás se na tom aspoň s tříletou pracuje). Hudební doprovod u písniček je takový, jak je známe – tedy bohatý a s vánoční jiskrou.

Kniha obsahuje více než 500 zvukových stop a namluvila ji Vendula Fialová. Je vhodná pro děti od 1-2 let asi do 7 let.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
1 rok před

Dobrý den, sháním knížku Vánoční koledy, kterou dcera viděla u kamarádky. Zoufale sháním všude, avšak neúspěšně. Je to její největší přání, nic jiného si ani nepřeje. Nevíte prosím, kde bych knihu mohla koupit? Děkuji za odpověď, Daniela