KNIHA: Báječná škola pana Scotta

Před nedávnem vyšla v Nakladatelství Kazda novinka, kterou má na svědomí česká autorka. Jedná se o dílo pro děti, kde nenajdete pohádkové bytosti ani nadpřirozené schopnosti. Kniha totiž vypráví příběh, který vychází z reality. A ukazuje trochu jiný pohled na školství.

Obsah knihy

Šestiletý Péťa se z České republiky stěhuje do Portugalska. Jeho tatínek zde našel zajímavou práci, a tak zařídili pro Péťu i maminku nový domeček a čekal, až za ním přiletí.

Péťa začal v Portugalsku chodit do školy. Protože neuměl ani slůvko anglicky, rodiče pro děj vybrali školu, kde je ředitel pan Scott. A není to ledajaká škola. Jsou zde děti z různých koutů světa – Holandsko, Polsko, Jihoafrická republika a jiné. Někteří se začínají teprve anglicky učit, stejně jako Péťa. Ničemu to ale nevadí.

Ve škole se nevyučuje klasicky jako jinde. Samozřejmě zde mají zeměpis, matematiku a jiné předměty, ale mimo to tráví spoustu času venku, pomáhají paní kuchařce, v tělocviku hrají na nedalekém poli baseball a nejstarší kluci mají na strome dva krásné domečky, kde tráví volný čas. Jenže mladé kluky, třeba Péťu a jeho kamarády, tam nechtějí pustit. Kluci tak vysloví přání, jestli by nemohli mít také svůj domeček. Klidně menší a ne tak vysoko. A starší kluci kupodivu souhlasí a společně s panem Scottem pomáhají při výrobě.

Jindy se děti zase vydají na túru do hor, sehrají divadlo pro rodiče a Péťa se svým kamarádem Jespou sledují mloky, kteří si postupně líhnou kousek u školy. Při jedné výpravě Jepsa spadne k mlokům do nádrže. Naštěstí ho Petr zachrání, pan Scott mu nabídne osušku a natrhá také kytičku pro maminku, aby se na ně nezlobila. Na závěr pak slaví ve škole i Vánoce….

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky a je o trochu větší než formát A5.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 349 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha vypráví originální příběh o chlapci, který se ocitá v novém prostředí. Musí se vyrovnat s touto změnou, najít si nové kamarády a přitom se teprve učí jazyk, kterým mluví ostatní. Naštěstí se dostává do školy, kde by chtěl chodit asi každý – je zde vlídný a moc hodný pan ředitel, skvělí učitelé a hlavně děti, které jsou na tom mnohdy podobně.

Pravidla jsou zcela jiná, než známe z našich škol. Také náplň školního dne se liší. Ve škole pana Scotta to není jen o tom odsedět si v lavici pár hodin. Děti mají volnost, tráví volný čas okolo školy, kde je čeká spoustu dobrodružství a pan Scott je v tomto podporuje.

Autorka čerpala při psaní z vlastní zkušenosti, když navštěvoval mezinárodní školu v Portugalsku její syn. Příběh tedy není zcela vymyšlen, ale promítá se tam také realita. Věkově doporučuji pro mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Miroslava Salajková
Ilustrace: Ivona Knechtlová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 195×235 mm
Hmotnost: 300 g
Počet stran: 128
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments