ČTENÍ: Zpívánky 2 (Kouzelné čtení, Albi)

Kouzelné čtení u nás hodně baví. Nejoblíbenější knihou jsou přitom Zpívánky, ve kterých jsou známé české písničky. Vyzkoušeli jsme i různé jiné knihy, ale žádná takový úspěch neměla, a proto jsme jako další pořídili Zpívánky 2, které vám nyní blíže představím.

Albi tužku Beky začala používat v roce a půl a už tehdy ji zpívánky bavily nejvíce. Sice jsou oficiálně doporučovány od 3 let, ale určitě bych se nebála je dát dříve. Princip je u nich na každé stránce stejný a jednoduchý, takže ho pochopí o mladší děti (vice v článku Od kdy je vhodná Albi tužka nebo přímo v recenzi Zpívánky 1).

Obsah knihy

Na každé dvojstránce najdeme v pravém dolním rohu navigační ikonky, které platí pro obě stránky. První ikonka ve tvaru knihy nás dostane do módu čtení. Stačí na ní najet tužkou a čtení může začít. Pokud tužkou ukážeme na postavu, řekneme nám nějaký monolog. Zvířátka vydávají zvuky a lze také číst napsaný text písničky pod obrázkem. Tužka popisuje i předměty a ostatní výjevy na obrázků (více dole ve videu).

Druhá ikonka (noty) zapřičiní, že stačí ukázat tužkou kdekoli na stránku a začne hrát daná písnička. U třetí ikonky se z tužky ozývá pouze melodie písničky (bez zpěvu). Čtvrtá ikonka (čtverec s tečkou) představuje kvíz v lehčí variantě, poslední ikonka pak kvíz v těžší variantě.

S jakými písničkami se v knize setkáte?

  1. Zajíček v své jamce
  2. Kalamajka
  3. Pásla ovečky
  4. Já jsem muzikant
  5. Já do lesa nepojedu
  6. Čížečku, čížečku
  7. Běží liška k Táboru
  8. Když jsem husy pásala
  9. Utíkej, Káčo, utíkej
  10. Prší, prší
  11. Šla nanynka do zelí
  12. Když jsem já sloužil

Formát knihy

Zpívánky 2 jsou menšího rozměru (stejně jako první a třetí díl) a skvěle tak padnou do ruky i mladším dětem. Mají praktický úchyt na přenášení, pevné stránky a jsou lehké. Teda ideální na cestování a do auta.

Cena knihy a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Albi. Cena se pohybuje okolo 179 Kč. Albi tužka není součástí, je třeba ji zakoupit zvlášť. Pokud zrovna není kniha k sehnání, nevěšte hlavu. Albi většinou dělává dotisky, stačí tedy jen počkat a kniha bude zase k mání.

Celkové hodnocení

Zpívánky 2 u nás rychle zaujaly, stejně jako první díl. Opět jsou zde písně, které už jsme znali buď z vlastního zpívání nebo různých dětských kroužků. Je super, že si Beky může sama zapnout, na co má zrovna chuť (což pozná z obrázku) a snaží se zpívat společně s tužkou. Já alespoň nemusím pořád dokola opakovat Nanynku, Prší a podobně.

Jak už jsem zmiňovala, výhodou zpívánek je snadné ovládání a přehlednost. Oproti prvnímu dílu mají obrázky barevné pozadí, takže jsou výraznější. Stále se ale jedná o pěkné ilustrace. Postavy navíc mluví, zvířata vydávají zvuky a popisovány jsou i věci kolem. Takže pokud omrzí písničky, mohou děti poslouchat jiné zvuky.

Nejlepší na Zpívánkách ale je, že nejen zabaví, ale hlavně rozšiřují znalosti děti v oblasti písní, což je jenom dobře. I když doma hodně zpíváme, tak jde vidět, že když si Beky sama písničky pouští pořád dokola, zapamatuje si je ještě rychleji. Ve dvou letech už umí některé písničky zpívat skoro sama (sice za cenu, že to někdy mísí dohromady, ale to časem vylepší).

Knihu proto doporučuji všem, kdo chtějí, aby jejich děti uměly alespoň základní dětské písničky a lidovky. Obzvláště pokud sami doma nezpíváte nebo nehrajete na hudební nástroje, tak se kniha hodí, protože zároveň děti učí melodii, rytmu a celkově zpěvu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments