RECENZE: Malý svět techniky (Ostrava)

Na počátku roku jsme navštívili Dětský svět techniky v Ostravě (recenze zde), který je oficiálně doporučován pro děti 2-6 let. Myslela jsem, že je to ve Vítkovicích jediná atrakce vhodná pro děti. Spousta známých mě ale přesvědčovala, že je dobrý i Malý svět techniky a ať ho vyzkoušíme. Tak jsme se rozhodli dát mu šanci a vydali jsme zde s Beky (3 roky) a Naty (3 měsíce).

Co v Malém světe techniky najdete?

Musím říct, že je toho v Malém světe techniky tolik, že jsem ani nestíhala fotit. Ale pokusím se shrnout alespoň slovně. Malý svět techniky je rozdělen na několik expozicí, kde najdete různé prvky. I když to někdy vypadá jako v muzeu, na většinu atrakcí můžete vylézt, osahat si je a čekají vás také zábavné aktivity. Ale pojďme se na to podívat postupně.

Cesta do středu země

První expozice je zaměřená na dobu, kdy člověk spoléhal na sílu přírody i svou vlastní. Jedná se v podstatě o období do výroby parního stroje. Konkrétně zde najdete třeba jeřáb na lidský pohon, parní stroj, tkalcovský stav, šupleru, obráběcí dílnu, projektantovou kancelář nebo hru poznej druh látky.

Tajemství ocelového města

Další část se zaměřuje na průmysl v Moravskoslezském kraji, takže je tématem hlavně hutnictví, výroba železa nebo oceli. Z atrakcí tady na návštěvníky čekají například velín vysokopecního provozu, pudlovací pec, konvertor, oxyvit, ražení či buchar.

Některé stanoviště byly interaktivní, takže jste si mohli vyzkoušet na vlastní kůži různé zapínání, práci s čudlíky, jak funguje konvertor, co znamená pudluvání nebo princip kladky a páky.

Cesta kolem světa za 80 dní

Další expozice ukazuje, na co všechno se dá použít ocel. Najdete zde tedy kolejnice, lokomotivu, kolesový parník, cugnotův parovůz, ale také stanoviště výpravčího. Nechybí ani možnost vyzkoušet si telegraf nebo Morseovu abecedu.

V této sekci jsme se zdrželi celkem dlouho, protože Beky musela projít všechny vozy. Líbila se jí také kuličková dráha a velká vláčkodráha, kde mohla jezdit s vlakem (když podržela knoflík).

Robur dobyvatel

Čtvrtá expozice se věnuje elektřině. Opět se jedná o interaktivní výstavu – jsou zde například jízdní kola coby turbíny. A pokud pořádně šlapete, vyrobíte si vlastní elektřinu.

Pán světa

Další část světa technika se zaměřuje na spalovací motor. Můžete se zde podívat pod kapotu motoru, prohlédnout čerpací stanici nebo plachetnici, ale hlavně se projet na různých simulátorech, což bude bavit asi hlavně tatínky. Simulátory jsou včetně volantu i pedálů, takže menší děti asi nedosáhnou. Ale stačí vzít na klín a mohou i ony vyzkoušet, jak se jezdí autem nebo třeba na motorce.

Ze země na měsíc

Na své si přijdou i fanoušci kosmounautiky. V Malém světe techniky totiž najdete přistávací kokpit kosmonauta a letecký simulátor. Nepřehlédnutelná je pak ponorka, která je největším exponátem v celé výstavě. Můžete si ji projít i zevnitř, čemuž jsme samozřejmě neodolali.

Plující město

Poté se už vydáte o podlaží níže do přízemí, kde se nachází lodní přístav. Najdete zde klikovou hřídel, vodní kola a turbíny a také různé vodní hry (např. stříkání vody na základě hraní na klavír apod.), takže opět něco, u čeho se s dětmi asi zdržíte.

Zmatek nad zmatek

Předposlední část vás provede historií světla a věnuje se také akustice. Můžete se projít přes barevné spektrum, což určitě děti zaujme. Zajímavý je také zvukotěsný tunel, kde zní zvuky úplně jinak, navíc je tam přítmí, takže pro děti dobrodružná cesta. Nás starší pak zaujala ukázka historických počítačů, psacích strojů či kalkulaček. Na mnohé si totiž pamatujeme ještě z dětství.

Interaktivní výstava Igráček

Pokud navštívíte Malý svět techniky v brzké době, narazíte na konci prohlídky ještě na speciální interaktivní výstavu Igráček. Legendární postavy se zde představují v různých profesích – průvodčí, závodníci, farmáři… Vše je na stolech, na které i tříleté děti dosáhnout, takže si Beky vše i osahala a trochu si na závěr pohrála.

Praktické informace

Vstupenky můžete zakoupit na místě nebo předem online. My jsme šli v době, kdy byly zrovna vstupy na vybrané atrakce v Moravskoslezském kraji zdarma, takže jsme očekávali spoustu lidí, ale opak byl pravdou. Šli jsme hned ráno na desátou a žádné davy nebyly. V pohodě na nás lístky vyšly a uvnitř se lidé rozmělnili, že jsme ani nikde nečekali.

Na návštěvu doporučuji si vyhradit 1-2 hodiny, obzvláště pokud si chcete vše podrobně prohlédnout. Ono se to zdá, ale je toho opravdu hodně. Nám trvala návštěva 1,5 hodiny, a to jsme některé věci jen letmo shlédli.

Parkovat se dá hned vedle budovy, kde je spousta parkovacích míst. Malý svět se rozkládá na dvou podlažích a pokud jsem se dobře dívala, nikde tam nebyl výtah. Takže s malými dětmi doporučuji v šátku či nosítku, s kočárek neprojdete.

Celkové hodnocení

Malý svět techniky nabízí netradiční a originální výstavu, kterou jen tak někde nenajdete. Líbilo se mi, že to není jen o teorii nebo prohlížení, ale většina expozic je interaktivních a můžete si tak různé věci přímo vyzkoušet. A to nejen dospělí, ale také děti. Navíc zde nenajdete jen nějaké atrapy, ale většinou reálné stroje.

Je to navíc místo, kde můžete vzít i tříleté nebo čtyřleté dítě. Samozřejmě jsou expozice, které jsou pro takové děti ještě složité, takže jsme je s Beky (3 roky) jen přešli. Také neměla tolik trpělivosti, abychom si u každého stanoviště my dospělí přečetli všechny popisky. Ale celkově musím říct, že ji velká část atrakcí zaujala (alespoň na chvíli) a u některých jsme se dokonce zdrželi i déle.

Pro nás dospělé to bylo také zajímavé – spoustu věcí jsme viděli poprvé, u jiných jsme zase zavzpomínali, že jsme se s nimi setkali v našem mládí (šicí stroje, staré počítače, kalkulačky aj.).

Natálka naštěstí většinu prospala v šátku, takže jsme si mohli vše projít. Nejsem kdovíjaký technický typ a takové věci mě obecně ani nezajímají, ale v Malém světe techniky je to zpracováno opravdu hezky a zábavnou/zážitkovou formou, že jsem se ani chvíli nenudila.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments