ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Jarošův statek (Studénka)

V poslední době se rozrůstá počet míst, kde mohou děti přijít do styku se zvířátky. Někde si dokonce mohou vyzkoušet, jak se zvířata krmí, jak se o ně pečuje, dozví se něco nového nebo si vyzkouší jízdu na koni.

A právě takovým místem je i Jarošův statek, který se nachází ve Studénce v Moravskoslezském kraji.

Jarošův statek sídlí v historické usedlosti hned vedle zámku. Areál spravuje nezisková organizace Příroda kolem nás, o.p.s., která se zde snaží vybudovat sportovně-relaxačně-vzdělávací areál pro děti i dospělé. Jejich cílem je umožnit lidem aktivní odpočinek, vytvořit smysluplné volnočasové aktivity a vzdělávat v oblasti ochrany přírody, ekologie a zdravého životního stylu (jak sami uvádí na svém webu).

Na Jarošově statku pořádají také různé akce a události (dny otevřených dveří, příměstské tábory, jezdecké kroužky, vítání jara, soutěže, ponny den a mnoho jiných události). My jsme se zde vydali zrovna v době, kdy se konal den otevřených dveří, takže jsme si užili nejen prohlídku, ale také různě doplňkové aktivity.

Zvířata, příroda a netradiční prostředí

Na Jarošově statku jsme byli poprvé a první dojem byl trochu rozpačitý. Celý areál leží v bývalém hospodářském dvoře, který má nejlepší léta za sebou. Budovy jsou na pohled hodně staré a opotřebované. Ani jsem nevěřila, že zde budou nějaká zvířata.

Při bližším zkoumání jsme ale zjistili, že uvnitř je stav mnohem lepší a zvířata tu skutečně jsou, takže jsme se mohli pustit do prohlídky. Hned v první budově jsme narazili na koňské stáje. Někteří koníci byli venku a jezdili na nich děti, ostatní ale byli ve svých kójích.

Konící byli nejen krásní, ale hlavně moc hodní a nechali se i pohladit, z čehož měly děti samozřejmě velkou radost.

Naproti koním ve stejné budově byly klece s králíky. Děti si mohly králíky nejen prohlédnout, ale také pohladit. Dokonce pokud chtěli, pracovníci statku jim otevřeli klec a mohli jít za některými dovnitř. K dispozici byly také dobroty, které děti mohly králíkům dát.

Kromě králíků byly k vidění také morčata.

Pak si ale dcera všimla, že vedle leží na balíku slámy kočka. A další program byl jasný. Hladit, hladit a hladit. A kočka kupodivu stále držela a navíc vypadala, že se ji to líbí. Žádný zběsilý útěk. Stejně jako u ostatních zvířat bylo patrné, že je na děti zvyklá a nevadí ji.

Po několika minutách jsme se naštěstí dostali i dále. Další budova už byla trošku opravena a čekalo nás zde i překvapení. Byli tam další koníci a děti si mohly vyzkoušet, jak se o ně pečuje. Byly zde připraveny kolečka s lopatou, kterými mohly dětí nabírat bobky či seno a odvážet na patřičné místo. Pro ty, kteří takovou aktivitu nikdy nezažily, to byla super zábava.

Ve stavení přebývaly také kozy a ovce. Protože byl zrovna konec zimy, moc jich nebylo. Ale s blížícím se jarem se jich mělo hned několik narodit. Takže pokud přijdete na jaře, určitě bude ovcí i koz mnohem více.

Při dalším putování areálem jsme se dostali ke slepičkám (sídlí v tom dřevěném přístřešku).

Kousek vedle pak byli další králíci.

Ve venkovním výběhu se pásli oslíci, koníci i poníci.

V další části statku pak bylo hned několik koní a poníků, na kterých se mohly děti za symbolickou desetikorunu svést.

Otevírací doba

Statek je otevřen každý den v čase 8:00-18:00. Pokud nechcete přijít jen tak, můžete zkusit navštívit některou z plánovaných události, jejichž přehled naleznete na facebookovém profilu Jarošův statek nebo na oficiálním webu.

Celkové hodnocení

Zpočátku jsem z Jarošova statku moc odvázaná nebyla. Ale už po pár minutách jsem musela názor změnit. Budovy jsou sice starší, vybavení není kdovíjak moderní, ale… Právě tohle dokreslovalo netradiční a zajímavou atmosféru, kterou jen tak někde nenajdete. Musím říct, že toto místo má opravdu své kouzlo. Upravených a moderních areálů je hodně, ale rozlehlou usedlost v pěkném prostředí jen tak nenajdeme.

Zvířátek byla na statku hodně, a to jsme zde byli de facto před počátkem sezóny. Statkem můžete volně procházet, což je super. Auta zde nejezdí, takže mohou děti volně pobíhat. Jsou zde také lavičky pro relaxaci.

Jarošův statek se postupně rekonstruuje a modernizuje, takže se máme snad i v budoucnu na co těšit. Pokud máte rádi zvířata a přírodu, určitě se na statek zajděte podívat. Nejen že si užijete netradiční prohlídku, ale také podpoříte zajímavý projekt.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Adéla
Adéla
2 let před

Na koních už dlouho