ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Dětský svět techniky (Ostrava)

Konečně jsme navštívili Dětský svět, který je součástí Světa techniky Ostrava. Chystali jsme se tu už dávno, ale v létě nám bylo líto trávit čas v uzavřené místnosti, tak jsme to nechali na zimu. A užili jsme si to teď parádně. Řekla bych, že nejen dcera, ale i my dospělí.

Základní informace o Dětském světě

Dětský svět techniky je určen pro děti od 2 do 8 let a jejich doprovod. Při naší návštěvě zde ale byli i rodiče, kteří měli se sebou kromě dítěte v požadovaném věku také miminka a nebyl problém, aby šli dovnitř (i s kočárkem). Takže ne že by děti mimo tento věk měly vstup zakázán. Spíše jde o to, že atrakce by desetiletého už asi nebavily a roční dítě by je pravděpodobně nepochopilo.

Pro děti je v Dětském světě připraveno spoustu zábavných úkolů, při kterých objevují svět a také se mnoho nového naučí. Je to v podstatě taková velká herna plná specifických domečků a zákoutí, které jsou orientovány tématicky na určitou oblast (příroda, vodní svět, lékař, hudba, vaření aj). Ale pojďme se raději podívat konkrétněji.

Jaké atrakce v Dětském světe najdete?

Autoservis
Najdete zde velké dřevěné auto, odrážedla, kola a také různé aktivní prvky na zdi. My zde bohužel přišli v době, kdy byla většina odrážedel pryč, tak jsme si aspoň „zajezdili“ v autíčku.

Bludiště
V bludišti se nachází mnoho zajímavých prvků, které jsou inspirovány hlavně technikou. Nechybí ani různé sportovní aktivity. Strop je trošku nižší, takže dospělý se musí sklonit. Děti ale mají alespoň vše krásně po ruce. Součástí je i klouzačka.

Dílna
V dílně se samozřejmě nacházelo několik druhů nářadí. Byla zde i dřevěná Ponny stavebnice ze které mohli návštěvníci něco postavit. Beky ale spíše zaujal stan a možnost kreslení.

Lékař
U lékaře jsme se zdrželi déle, protože zde bylo spoustu netradičních prvků. Nejvíce nás asi zaujalo měření tepu na maketě dřevěného panáčka. Také tu bylo spoustu plastových a dřevěných doktorských pomůcek. Roztomilé pak byly malé pláště, které si mohly děti obléct, aby byli jako skuteční lékaři.

Farma
V Dětském světe nechybí ani zvířátka. Dominantou je kráva, kterou si můžete zkusit i podojit. Dále zde byla velká magnetická tabule, na kterou se přidělávaly magnetky zvířat, osob a různých věcí spjatých s farmou. A mnoho dalšího.

Kuchyňka
Zde jsme strávili nejvíce času. A nebylo to jen proto, že jsme konečně měli kde sednout. Bylo to samozřejmě hlavně kvůli Beky, které se tam moc líbilo. Kuchyň byla fakt luxusně vybavena – spousta nádobí, maket jídla, k tomu lednička, trouba a samozřejmě i zástěra pro malé kuchtíky.

Prádelna
V prádelně nechybělo špinavé prádlo, pračka, žehlící prkno i věšák, kde mohly děti zkusit prádlo pověsit. U nás většinu z toho Beky zná z montessori klubu, tak ji tato místnost moc nezaujala. Ale jiné děti si zde vyhrály.

Obchod
V obchodě bylo opět spoustu ovoce a zeleniny. K tomu i košíky, aby měly děti do čeho nakoupit, a váha na zvážení zboží. Trošku nám tam chyběla pokladna. I tak to ale Beky bavilo a nakupovala jako divá.

Stavba
Tato atrakce mi přišla jako jedna z nejvyužívanějších. Až na čtvrtý pokus jsme se zde také dostali. Součástí byl obrovský jeřáb, který mohly samy děti ovládat a vyvést díky němu různé stavební díly nahoru. Všude byly měkké kostky, ze který se dalo stavět a nechyběla ani helma a vesta, jakou obvykle stavební dělníci mají.

Vedle pak byly ještě další dvě zákoutí, kde byly různé materiály na stavění.

Součástí bylo i staveniště, což bylo v podstatě velké pískoviště, které bylo dokola obehnáno dřevěnou zábranou. Uvnitř bylo kromě klasických lopatiček a formiček i několik jeřábů a tatry.

Televizní studio
Televizní studio bylo moderní, až mě to samou překvapilo. Hlavní prvkem byla kamera, před kterou jste se mohli postavit. Před vámi pak byla televize, kde jste se mohli vidět. Vedle na obrazovce jste si mohli zvolit spoustu pozadí, které pak v televizi byly za vámi. Takže jste si třeba mohli vyzkoušet moderovat počasí nebo využít pozadí jako byste byli ve městě. Snad jediná škoda bylo to, že obrazovka i kamera byla vysoko, takže jsme museli Beky vyzvednout, aby z toho taky něco měla. K dipozici byly i různé kostýmy, které jste si mohl na televizní hrátky vzít.

Hudební studio
Hned vedle pak bylo hudební studio, kde dominovaly především bubny a klavír. Našli jsme zde ale i různé drobné nástroje jako triangl, činely a mnoho dalšího. Také zde byly k dispozici noty, pokud jste si chtěli zazpívat a písničky třeba neznali. Děti se zde pořádně vyřádily, takže se i divím, že byly nástroje stále funkční.

Vodní svět
Ve vodním světe si děti mohou hrát s vodou a poznávat, jak fungují některé zákonitosti. Před vstupem je jsou k dispozici nepromokavé pláštěnky v mnoha velikostech, aby se děti nezamokřily. Pak už je čekají úkoly, při kterých stříkají a přelívají vodu nebo třeba přehrazují řeku.

Divadlo
Pokud mají děti rády divadélko, mohou si klidně zkusit i sami jedno zahrát. K tomu mohou využít jak velké pódium, tak i malou oponu. Součástí je i šatna, kde bylo pár rekvizit (škrabošek). Jen škoda, že kostýmů nebylo více, mohlo to být mnohem zajímavější.

Dobroles
Dobroles Beky trochu děsil, takže jsme ho jen prolétli. Prochází se zde ve velkém přítmí, svítí de facto jen jednotlivé zábavné prvky. Do toho zní trošku strašidelný zvuk, takže doporučuji asi spíše pro starší děti. Každopádně i tady plníte spoustu úkolů (např. házení žetonů aj.), takže se děti zabaví.

Doplňkové atrakce
Kromě uvedených domečků a míst najdete v Dětském světě ještě další hry a aktivity, které jsou rozesety všude po celém areálu.

Občerstvení

Přímo v Dětském světe žádnou restauraci ani bufet nenajdete, jsou tam pouze záchody (a to ještě jen pro děti). Ale před vstupem do Dětského světa je bistro, kde si klidně můžete dát něco dobrého. Mají zde základní pití jako káva, čaj, minerálky aj., ale také jídlo – chlebíčky, zákusky, sendviče přímo pro děti, palačinky, polévky, dokonce i pár hlavních jídel.

Příchod i odchod z Dětského světa je možný pouze s asistencí personálu, který díky čipové kartě otevře vrátka. Takže doporučuji se posilnit buď před vstupem nebo jakmile vyjdete.

Praktické informace

Dětský svět techniky je situován ve Velkém světě techniky. Přímo před budovou je parkoviště, kde můžete zdarma zaparkovat. Do budovy se snadno dostanete i s kočárkem. Věci si můžete nechat v šatně, kde jsou uzamykatelné skříňky.

Vstup do Dětského světa je časově omezen na necelé 2 hodiny a je umožněn pouze v předem daných intervalech (v 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 a v sobotu i v 18:00). Doporučuji proto dojít včas. Jednak abyste se zbytečně neochudili o čas a také aby na vás vyšly vstupenky, protože počet lidí v Dětském světe je omezen maximálně na 50 (což je ale dobře, alespoň nehrozí, že by zde bylo tolik lidí, že byste se na jednotlivé atrakce nedostali).

Vstupné se pohybuje od 70 Kč/osobu s tím, že děti do 2 let neplatí. Existuje pak i zvýhodněné vstupné pro rodiny s dětmi. Lístky můžete zakoupit buď rovnou ve vestibulu Velkého světa techniky nebo přes oficiální e-shop, kde jsou lístky dokonce o 10 % levnější.

Celkové hodnocení

Dětský svět techniky je moc hezké místo a pro děti skoro jako ráj. Čekala jsem ho sice trošku větší, ale vlastně dobré, že není. Takto jsou atrakce hezky u sebe a nenachodíte kilometry, než se někam dostanete.

I když bylo plno, lidé se hezky rozptýlili a dostali jsme se na všechny atrakce. V Dětském světě techniky jsme byli hned od 10 hodin, takže v daném dni jako první. A jsem za to ráda, protože po náletu všech dětí byla spousta míst rozházena, nekompletní a pochybuji, že obsluha (1 slečna) stihla za těch pár minut, než došli další návštěvnici, vše uklidit. Děti často odnášely věci z kuchyňky, obchůdku, odrážedla nechaly, kde je napadlo a mnoho dalšího. Takže doporučuji spíše přijít dopoledne.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
Petra
2 let před

Teď tam píší věk 2 – 6 let… Starší může být jen když máte s sebou i mladšího sourozence. S tím, že některé atrakce (jako třeba houpačky) nesmí dítě starší šesti let použít z důvodu bezpečnosti.