RECENZE: Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii

Kdo mě sleduje delší dobu, tak si asi všiml, že mě v poslední době hodně zaujala kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii. Kniha obsahuje spoustu receptů a tipů, jak vyčistit celý byt za použití pěti základních a levných ingrediencí – jedlá soda, prací soda, kyselina citronová, ocet a jádrové mýdlo.

Přiznám se, že jsem nikdy nebyla typ, který by něco takového řešil. Koupila jsem obyčejný přípravek, co byl zrovna v obchodě. Řešila jsem maximálně vůni, ale jinak jsem se touto problematikou nezabývala. A dělat si nějaké domácí úklidové či drogerii, na to mě fakt neužilo.

Ale s dětmi jsem začala přemýšlet trochu jinak a když jsem na knížku narazila, řekla jsem si, že bych to mohla zkusit. Je to totiž zdravější, pro děti vhodnější, navíc se tím i ušetří místo, protože nemusíte mít na každou věc speciální prostředek. V konečném důsledku, jak nyní zjišťuji, je to dokonce i levnější. A výroba zabere obvykle jen minutu či dvě. (Fakt nevím, proč jsem si myslela, že to bude složité a dlouhé vyvařování). Takže jsem to vyzkoušela… A jsem opravdu nadšená! Nikdy bych nevěřila, že pár věcí dokáže takové zázraky.

Knížka je navíc psána stručně, jednoduše a pochopitelně, takže i já, která jsem v životě nic takové nevyráběla, jsem vše zvládla. Dokonce během chvilky.

Obsah knihy

Jak už bylo uvedeno, v knize najdete více než 333 tipů, jak si doma vyrobit prostředky, které jsou ekologické, bez škodlivých látek, šetrné k přírodě a zároveň i levné. Kniha je pro lepší orientaci rozdělena do několika tématických částí.

Představujeme pět domácích prostředků
Hned na úvod v knížce najdete kapitolu, kde se rozebírají ony základní prostředky – jedlá soda, prací soda, ocet, kyselina citrónová a jádrové mýdlo. Ke každé ingredienci je vždy uveden krátký popis, jak se nejčastěji využívá, kde ji pořídit, na co při použití pamatovat a podobně. Až na 1-2 odstavce týkající se chemického pozadí je kniha psána jednoduše, takže ji pochopí i lajk (což mě potěšilo, protože chemie mě jinak nebaví a vůbec ji nerozumím).

Čistění a úklid
V této části najdete recepty na univerzální čističe, které mají široké využití. Kromě toho nechybí ani spoustu tipů, jak čistit hrnce, nádobí, kuchyňské a domácí spotřebiče, dřez, pracovní plochy aj. Uvedeny jsou přitom situace, do kterých se spousta lidí určitě nejednou dostala – např. připálené hrnce, povlak od kávy či čaje, zápach, vodní kámen a usazeniny.

Dále v kapitole najdete i recept na jednoduchý mycí prostředek, prášek či leštidlo do myčky. Závěr je pak věnován úklidu domova a opět nechybí ani situace z praxe – čištění koženého nábytku, jak odstranit voskovky a různé jiné skvrny, jak čistit obklady, umyvadla a WC, jak se zbavit usazenin, čím odstranit zápach z hadrů a mopů a mnoho dalšího.

Praní
V této kapitole najdete hned několik receptů na různé vlastní prací prášky. Nechybí ani tipy, jak snížit spotřebu prášku, jak čistit pračku, čím nahradit aviváž nebo jak zatočit se skvrnami.

Péče o tělo
Kromě prostředků na úklid lze jednoduše vyrobit také různé přípravy pro péči o tělo. A i na ty se v knížce myslí, takže zde najdete návody například na vlasový šampon, kondicionér, ústní vodu, zubní pastu, prášek na bělení zubů, ošetření pleti, vodu po holení, tekuté mýdlo, sprchový gel, deodoranty a jiné.

Zdraví
Kromě drogerie se kniha zaměřuje na zdraví a obsahuje různé návody na detoxikaci, jak zatočit s bolestí v krku, čím ovlivnit překyselení organismu a pálení žáhy nebo jak si poradit s různými kožními problémy.

Výživa
Kapitola o výživě se zaměřuje hlavně na ovoce, zeleninu a různé další potraviny. Přináší tipy, jak je lépe a zdravěji zpracovat, jak zjemnit kyselost či hořkost nebo co udělat, když potřebujeme uvařit prasklé vajíčko, lepí se nám špagety a podobně.

Domácnost
V části o domácnost se dozvíte hlavně to, jak si poradit se zápachem, jak vytvořit různé osvěžovače i co dělat, když se doma objeví nějací vetřelci (octomilky, mravenci aj.).

Zahrada
Závěr knihy je určen hlavně zahrádkářům a malým pěstitelům. Zjistíte, jak bojovat se zahradními škůdci, jak pečovat o rostliny a další tipy pro zahradu. Kromě rad samozřejmě v knize najdete i konkrétní postupy, jak využít ocet, kyselinu citronovou, jedlou sodu a další ingredience.

Další tipy
Poslední kapitola přináší ještě pár dalších nápadů, jak využít jednoduché domácí prostředky ke svůj prospěch. Zaměřuje na například na auta a motorky, ale najdete zde i zajímavý postup na výrobu domácího lepidla.

Využití návodů a tipů v praxi

V tomhle mě knížka asi nejvíce překvapila. Mnoho situací je jakoby z našeho života, takže jsme návody využili. A to knížku máme doma jen chvíli. Už jsem stihla například uklidit byt s uvedenými prostředky, odstranit vodní kámen a umýt konvici, odstranit voskovky ze stolu, několikrát jsme otestovali prášek do myčky (a fakt myje, dokonce i zaschlé zbytky jídla) a mnoho dalšího. Většinu prostředků jsem vytvořila během chvíle, protože jde často jen o smíchání základních ingrediencí v určitém poměru.

V následujících dnech se chystám na prací prášek, leštidlo do myčky, odvápnění pračky, vyčištění kachliček a celé koupelny, ale také třeba na nemrznoucí směs na autosklo.

Základní suroviny jsem nakoupila převážně v našem bezobalovém obchodě, ale k dostání jsou i v drogerii nebo větším supermarketu. Bezobal je trošku dražší, ale i tak to vychází mnohem levněji než kdybych kupovala komerční prostředky.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, ale stačí něčím zatížit a je po problému. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost z edice Smarticular mě hodně nadchla, což jste už z recenze asi pochopili. Až mě trošku mrzí, že jsem na ní nenarazila dříve. Dokonce i manžel, který už vůbec není nějaký přírodní typ, si domácí výrobu začal pochvalovat a třeba na prášek do myčky nedá dopustit a jiný už nechce.

Knížku doporučuji všem rodičům, ale také těm, kterým alespoň trochu záleží na životním prostředí a zdraví. Vhodná je i pro ty, kteří hledají, kde doma ušetřit, protože úspora zde opravdu je. A to jak finanční, tak z hlediska místa.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2019
Rozměr: 149×211 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments