KNIHA: Úžasné Vánoce Matyáše Kotrby

O knize Úžasné Vánoce Matyáše Kotrby jsem už slyšela, ale bohužel v knihovně jsem na ní nenarazila. Takže jsem moc ráda, že díky autorce jsme se k jednomu výtisku dostali a nyní vám mohu knihu představit i zde. Neobsahuje jen příběh, ale zároveň dává inspiraci, jak lze advent prožít a že kalendář nemusí být jen čokoládový…

Obsah knihy

Kniha vypráví příběh o životě rodiny Kotrbových, a to prostřednictvím třeťáka Matyáše. Kniha se zaměřuje na advent a Vánoce, ale nejen na ně.

Matyáš vymyslí speciální adventní kalendář pro celou rodinu – tátu, mámu i mladší sestru Máju. Vytvoří 24 různých úkolů a každý den vylosují jeden, který musí všichni splnit. Kdo splní, dostane za odměnu čokoládu.

Úkoly jsou rozmanité – něco vyrobit, nosit celý den tričko naruby, vyjít schody ve velkých botách, spát v plavkách, držet v ruce 20 vteřin led…

Plnění úkolů je pro všechny členy domácnosti zábava a všichni se snaží, aby úkol vždy splnili. Přitom nastávají různé komické situace, například když paní sousedka vidí, jak postupně všichni členové rodiny se šourají v paneláku až nahoru a zpátky, přitom bydlí ve druhém patře.

Kromě zábavných úkolů je kniha také vyprávěním o rodině Kotrbových a o zážitcích Matyáše. Dozvíme se tedy, co dělal ve škole, doma i co všechno zažili. Společně například udělají pro děti ze školky Mikuláše. Převleče se za něj sám tatínek, maminka s Májou dělají anděly a Matyáš se svým kamarádem čerty. Doma pak dostanou mikulášský balíček i oba sourozenci.

Jindy se zase Matyáš vydá s kamarádek Lukym k rybníku krmit kačenky. Jenže při házení žabek nešťastně uklouzne a spadne do vody. To samozřejmě odnese horečkou a nemocí. Naštěstí se brzo uzdraví a může si jít s ostatními užívat prvního sněhu.

Matyáš s Májou a maminkou vyrazí v adventu za tetou. Protože bydlí daleko, mají tam v plánu i přespat. Jenže teta zapomene na ozdoby z vosku, co právě peče v troubě ,a začne hořet. I když maminka rychle zareaguje a odnese plech s hořícími ozdobami do sněhu, v domě je takových zápach, že se zde nedá spát. A tak se musí maminka i s dětmi ještě večer v chumelenici stěhovat k jiné tetě. Naštěstí druhý den se mohou vrátit všichni zpátky a děti i se svými bratranci skotačí v hromadě sněhu, který zatím napadl.

Na závěr s Kotrbovými prožijeme i Štědrý den…

Formát knihy

Kniha je o trochu menší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické listy.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo rovnou u autorky v jejím nakladatelství Na houpačkách, kde knihu prodává za 250 Kč včetně poštovného.

Celkové hodnocení

Příběh o rodině Kotrbových očima třeťáka Matyáše je zajímavý, humorný a v mnohém inspirativní. Každý adventní den představuje jednu kapitolu, kde se čtenáři dozví, co právě Matyáš dělal a nechybí ani tip na zábavný úkol, který mohou děti doma také vyzkoušet (nebo klidně vymyslet svůj).

Kniha tak kromě příběhu představuje i netradiční adventní kalendář. A i když je vánoční, nenajdete v ní informace o zvycích, tradicích v rodině a podobně, jak je u jiných adventních knih. Naopak rodina žije běžným životem, děti chodí do školy a přitom si společně užívají rodinné chvíle a těší se na Vánoce.

Styl písma je na knihu hodně netradiční. V kombinaci s malými černobílými ilustracemi však vypadá tak, jak by to psal sám Matyáš. Za mě teda mohlo být písmo trošku větší, jinak si ale na něj člověk při čtení snadno zvykne.

Obrázky vtipně doplňují text. Tím, že jsou malé, tak jich může být na stránce více (celkem je jich v knize 500). Věkově je kniha vhodná od 6 let.


Vydává: Nakladatelství Fiala Katarina – Na houpačkách
Autor: Katarina Fiala
Ilustrace: Vendula Šafránková
Rok vydání: 2018
Rozměr: 165×210 mm
Počet stran: 130
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments