TIPY: První pastelky a voskovky pro děti

Okolo dvou let jsem začala u Beky více řešit, čím budeme vlastně kreslit a tvořit. Do té doby jsme měli pár obyčejných pastelek a voskovek, které moc nezaujaly. Dávala jsem to za vinu tomu, že je Beky ještě malá. Pak jsem se ovšem různě dočetla, že je důležité, aby dětem pastelky hezky padly do ruky a hlavně snadno a lehce kreslily. Tak jsem trochu obměnila náš tvořivý koutek a světe div se, Beky fakt začala více kreslit!

Od té doby používáme pastelky více méně denně. Má je na svém stolečku společně s papírem a kreslíme, kdykoli je volná chvilka. Někdy na obyčejný papír, jindy do omalovánky nebo třeba něco vybarvíme v časopise. Každopádně si myslím, že se i větší investice vyplatila, protože pastelky jsou stále jako nové a přitom už udělaly tolik radosti…

Pokud taky tápete nad tím, jaké první pastelky či voskovky pořídit, tak níže najdete pár tipů na ty, které nás nejvíce zaujaly.

Stabilo Woody 3v1

O pastelkách Stabilo Woody 3v1 jsem už psala samostatnou recenzi, protože je považuji za nejlepší pro malé děti a jsem z nich fakt unesena. Je to vlastně pastelka, voskovka a vodovka v jednom. Jsou hrubé, takže se dětem hezky drží v ruce, a přitom tak lehké. Co je ale nejdůležitější – stačí kreslit jemně, bez tlačení a dělají přesto syté, pestré a hrubé čáry.

Navíc se nemusí ani tak často strouhat. Využijete je nejen na papír, ale také třeba na sklo, dřevo, plast a další povrchy. Takže taková všestranná pastelka. Jediná nevýhoda je cena, která je celkem vysoká. Sice je vlastně pravdou, že tuha je zde hrubší, takže jedna pastelka odpovídá 8 normálním pastelkám. I tak je ale cena vyšší. Naštěstí jsou ale prodávány i po jednom kuse, a tak můžete zakoupit třeba jednu barvu a zjistit, jestli to děti bude bavit, a až poté koupit celou sadu. My začali využívat okolo dvou let, ale kdybych o nich věděla dříve, klidně bych je dala třeba i v roce a půl, jak Beky začala projevovat o kreslení zájem (nebo v roce, pokud s kreslením začínáte ještě dříve).

Cena: 37-50 Kč/ks, 227-362 Kč/sada 6 ks, 399-550 Kč/sada 10 ks, 800-1000 Kč/sada 18 ks

Pastelky Ikea MÅLA

Další pastelky, které jsme vyzkoušeli a našly si u nás své pevné místo, jsou pastelky z Ikei. Když jsem o nich prvně slyšela, tak jsem jim moc nevěřila. I když byly chváleny, tak to přeci jen byla Ikea, která se primárně na výtvarné potřeby nezaměřuje. Protože ale nestály moc peněz, rozhodli jsme se je otestovat. A jsme fakt překvapena.

Pastelky jsou hrubší, hranaté, lehké a také se relativně dobře dceři ve 2 letech držely. Navíc opět platí, že se nemusí tlačit a vydávají hezkou barvu, která se dá dokonce i vodovkami rozetřít. Díky tomu, že jsou krátké a lehké, tak je používáme hlavně při cestování. Oproti woody 3v1 jsou stále pozadu, ale pokud se vám nechce dávat za pastelky spoustu peněz, ikeovské jsou skvělou alternativou, která děti určitě potěší.

Cena: 99 Kč/ 10 ks

Pastelky Maped – My first jumbo

Tyto pastelky jsou dle oficiálního popisu vhodné od 2 let, takže jsem od nich čekala, že budou nejlepší. Ale u nás mají teda jen pomyslné třetí místo. Pastelky jsou dlouhé tak, jak známe u klasických pastelek. Jsou trojhranné, aby se dětem dobře držely. Barvy mají krásné a pestré, v tom také není problém.

Ale tím, jak jsou dlouhé, se s nimi Beky hůře kreslí. Mnohem lépe ji do ruky pasují Stabilo nebo Ikeovské. Navíc je špička užší, takže čára není tak zřetelná, což může někdy děti trošku demotivovat. Prozatím je tedy máme na výtvarném stolečku, ale moc je nepoužíváme. Čekám, až přestanou bavit Stabilo nebo začne Beky kreslit přesněji (což se Stabilo moc nejde, protože jsou příliš hrubé) a pak snad využijeme na omalovánky.

Cena: okolo 100 Kč/sada 12 ks, okolo 200 Kč/sada 24 ks

Voskovky Maped Wax Jumbo

Co se týče samotných voskovek, tak u nás nejvíce zaujaly Maped Wax Jumbo, které jsou oficiálně doporučovány od 1 roku. Jsou hrubé (více než zmíněné pastelky této značky), krátké, lehké a opět trojhranné, aby podporovaly dobrý úchop a dětem se s nimi dobře kreslilo.

Barvy mají pestré a nemusí se na ně tlačit. Původně jsme měli levné voskovky z Pepca a papírnictví a to se ani nedá srovnat. Tyto od Maped jsou mnohem robustnější, nedají se tak lehce zlámat a dětem se s nimi opravdu kreslí lépe.

Cena: 40-55 Kč/sada 12 ks

Pěnové barvy s aplikátorem

Tyto barvy jsem vyzkoušela až s druhorozenou dcerou Natálkou, což je škoda. Beky si s nimi sice hraje i nyní ve 4,5 letech, ale mohli jsme zábavně tvořit i dříve. Pěnové barvy s aplikátorem jsou v praktické tubě. Dětem stačí, když s nimi lehce zatlačí na papír a vytvářejí barevné puntíky. Barvami lze také kreslit čáry. Výhodou je, že se dobře drží v ruce, jsou lehké a nevytečou. Dají se také natřít na prstíky či rukou a tisknout s nimi jakoby s prstovými barvami. U nás baví 1,5 letou i 4,5 letou, která tiskne puntíky hlavně do různých předloh.

Cena: 339 Kč

Celkové hodnocení

Jak už je asi z recenze patrné, za nejlepší považuji jednoznačně Stabilo woody. Před vyzkoušením jsem nad jejich cenou nevěřícně kroutila hlavou, ale je fakt, že je to kvalita a super zpracování, které si i tu vyšší cenu zaslouží. Uznal to dokonce i manžel, který si původně myslel, že si z něho dělám srandu, když jsem mu tyto pastelky i s cenou ukázala.

Chápu, že každý ale nechce tolik investovat. V tom případně určitě vyzkoušejte pastelky z Ikei. Je to slušný kompromis. Pokud děti projeví zájem o kreslení brzo (třeba kolem roku a výš), tak do úplných začátků místo Stabilo doporučuji voskovky od Mapedu, které jsou přeci jen širší a budou se asi lépe držet.

Nákup prvních pastelek určitě není radno podcenit. Závisí totiž na tom jednak chuť dětí tvořit a kreslit, ale také, jak se naučí pastelky a tužky uchopovat. Sama jsem nevěřila, že v tom může být rozdíl, ale po pár měsících musím říct, že opravdu na výběru záleží. Jen mě mrzí, že jsem si to neuvědomila trošku dříve. Ale naštěstí jsem prozřela „za pět dvanáct“, takže věřím, že Beky není o tolik ochuzena.

Srovnání Stabilo Woody, Voskovky Maped Wax Jumbo, Pastelky My First Jumbo

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Víla
Víla
2 let před

Ahoj,
diky za srovnani 🙂 Memu chlapeckovi je 15 mesicu a uz cmara obycejnou silnou pastelkou, ale pokazdy od toho brzy utece. Asi mu dam vyzkouset ty voskovky a stabilo, jsem zvedava, jak se mu to bude libit.

Zkouseli jste prstove barvy?

Petra
Petra
5 měsíců před

Maped Wax jumbo kresli vazne hezky, ale pro male deti jsou podle me naprosto nevhodne. Ani jedna zatim neprezila pad na zem. 😖 Hned se zlomi.