KNIHA: Jdeme mezi děti

Nástup do školky či školy je pro děti velkou změnou. A to nejen z hlediska vývoje, ale také zdraví, sociálních vztahů nebo organizace dne. Jak vlastně poznáme, že jsou děti na tyto změny připraveny? Jsou dostatečně zralé? Jak jim při nástupu pomoci? Na to se snažili v knize Jdeme mezi děti odpovědět dva odborníci – dětský lékař a dětský psycholog.

Autoři nejsou jen teoretici. Martin Gregora zároveň čerpá z aktuálních zkušenosti, a to díky své dceři Lindě (která také knihu v podstatě ilustrovala – najdete v ní totiž její obrázky).

Obsah knihy

Na počátku knihy popisuje jeden z autorů, již zmíněný Martin Gregora, jak probíhal nástup do školky v jejich rodině, a to u Lindy, která začala do školky docházet v pěti letech. I přes pozdější věk se neobešel nástup bez pláče.

Kromě školky autor popisuje i jejich běžný život, jak se například Linda učila jezdit na kole nebo co dělají večer. Je také ve zkratce zmíněno, jak Linda prožívala různé události ve školce – Vánoce, Mikuláš, plavecký kurz a jiné.

Na příběh pak navazuji odbornější texty a hlavně rady lékařů. Například ohledně stonání – co dělat při horečce, kašli, bolesti hlavy, zvracení, průjmu, zánětu středního ucha, zánětu močových cest či pomočování. Uvedené potíže jsou stručně popsány a je zde také rada pro rodiče, co při nich dělat (jak dítěti pomoci, kdy se radit s lékařem a podobně).

Autoři se zabývají také dítětem s chronickým onemocněním jako je astma, rýma, alergie, diabetes mellitus, epilepsie, celiakie nebo nemoc štítné žlázy.

S nástupem dítěte do kolektivu se často zvyšuje jeho nemocnost. V knize je proto krátká kapitola věnovaná i této problematice. Dominuje hlavně rada autorů, že dítě by do kolektivu mělo vstupovat vždy zdravé a silné. Z pohledu pediatra je také probíráno téma obezity. A nechybí ani obecně pohled na výživu v předškolním věku.

Pak už najdeme nejčastější dětské nemoci, jejich projevy, prevenci či léčbu. Konkrétně jsou to například kožní nemoci (plané neštovice, splaničky, zarděnky, spála, pátá nemoc, šestá nemoc, sedmá nemoc), parazitární a baketriální nemoci přenášené domácími zvířaty a klíštětem (toxoplazmóza, bartonelóza, borelióza).

Dále se v knize probírají témata jako preventivní lékařské prohlídky v dětkém věku a očkování, což je jedna z nejrozsáhlejším kapitol.

Opomenuty nejsou ani psychické potřeby předškolního dítěte a jeho rozvoj, což zpracoval dětský psycholog Václav Mertin.

Formát knihy

Kniha má velikost přibližně jako formát A5 a má měkkou vazbu (ve stylu paperback).

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na e-shopu Grada, kde stojí 229 Kč v tištěné verzi a 195 Kč v elektronické podobě.

Celkové hodnocení

Kniha Jdeme mezi děti od Nakladatelství Grada přináší praktické informace pro rodiče malých školáků a předškoláků. Najdou v ní rady, jak se chovat při různých nemocech, které jsou pro tento věk typické, i jak pomoci dětem v začleňování a osvojování si nové situace (docházky do školy/školky).

Líbí se mi, že je kniha skutečně praktická. Na počátku obsahuje pár informací ze života autora, respektive jeho zkušenost, když dcera začala chodit do školy. Poté navazují různé odborné rady, které jsou ale psány věcně a jasně.

Trochu mě překvapily dětské ilustrace, které celou knihou provází. Osobně mi tam příliš nesedí a přijde mi, že knize berou na vážnosti. Co se týče odborných rad, tak je ale kniha pěkným souhrnem (oceňuji hlavně část o dětských nemocech). Kniha je vhodná pro rodiče školáků i předškoláků.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Martin Gregora, Václav Mertin
Rok vydání: 2020
Rozměr: 172×244 mm
Hmotnost: 280 g
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments