TVOŘENÍ: Pastelky Stabilo woody 3v1

O pastelkách Stabilo woody 3v1 jsem dlouho přemýšlela. Četla jsem na ně hodně chvály, že krásně kreslí, jdou dobře do ruky a jsou vhodné i pro malé děti, které s kreslením teprve začínají. Jen ta cena mě trochu odrazovala, takže jsem s koupí otálela.

Pak jsem si všimla, že u nás v papírnictví prodávají tyto pastelky i po jednom kusu, a tak jsme vzali jednu černou na zkoušku. A od té doby Beky kreslila jen s ní. Tak jsem se rozhodla, že na Vánoce jich pořídíme více. A vypadá to, že to byla dobrá volba.

Proč zvolit kvalitní pastelky?

Nikdy bych nevěřila, jak hodně může konkrétní pastelka ovlivnit chuť dětí ke kreslení. Z počátku jsme začínali s obyčejnými pastelkami a voskovkami za pár korun a Beky malování s nimi moc nebavilo. Přisuzovala jsem to tomu, že prostě kreslení ještě pro ní není.

Pak jsem se ale začala o tuto problematiku více zajímat a na základě nastudovaných informací jsem ji nabídla vhodnější výtvarné pomůcky. A rázem se u nás začalo kreslit o sto šest. Děti potřebují, aby se jim pastelky dobře držely v ruce a také aby snadno viděly výsledek (tzn. ideálně hrubší čára, syté barvy, a to aniž by museli na pastelku moc tlačit). Tohle mnohé levnější pastelky prostě nesplňují, čímž děti mohou ztrácet o kreslení zájem (respektive je to tolik nebaví, aby se tomu začali věnovat). U pastelek Stabilo woody 3v1 ale takový problém není, ba naopak.

Vlastnosti pastelek Stabilo woody 3v1

  • Jedná se o pastelku, voskovku a vodovku v jednom
  • Kreslí na různé povrchy (papír, plast, dřevo, kůže, kov, sklo…)
  • Jsou lehké a dobře se dětem drží
  • Díky své tloušťce podporují správný úchop
  • Krásně kreslí (syté a pestré barvy)
  • Nemusí se na ně moc tlačit
  • Nelámou se jako klasické pastelky
  • Snadno je smyjete z většiny povrchů
  • Tuha je široká a měla by odpovídat 8 normálním pastelkám
  • K dostání v 18 barvách

Nejvíce mě potěšilo, že se s pastelkami skutečně snadno kreslí a mají nádherné barvy. Velké plus je také to, že jdou snadno umýt. A to i z nábytku. Beky se hezky drží a vypadá to, že by nám mohly vydržet i dlouho, protože tuhy moc neubývá a zlomení také nehrozí.

Snad jedinou nevýhodou spatřuji v tom, že tím, jak jsou široké, tak se s nimi těžko vykreslují omalovánky. S tak hrubou špičkou je totiž obtížné se trefit do malého obrázku a snadno se přetáhne. Ale to je jen malý detail – Beky stejně ještě přesně nekreslí a až tato situace nastane, bude mít už jiné pastelky vhodné pro starší děti.

Jak s pastelkami pracovat?

My je nejčastěji používáme jako klasické pastelky, takže s nimi kreslíme po papíře nebo kartonu, kreslíme v omalovánkách apod. Zkoušeli jsme i kreslení na sklo a také to krásně šlo. Ozdobili jsme si třeba zrcadlo nebo okno (ale zde to z dálky nešlo tolik vidět, to by pastelky musely být asi ještě širší).

Tím, že jsou pastelky zároveň i vodovkou, můžete vzít štětec a barvy ještě rozetřít.

Skvěle by měly držet i na dřevě. To jsme zatím nezkoušeli, ale do budoucna uvažuji, že by Beky vylepšila třeba rámeček s fotkou nebo dřevěné ozdoby, co máme na vánoční stromeček. Zkusíme ozdobit i sklenici, do které pak dáme svíčku. Tak snad se to podaří.

Od kdy jsou pastelky vhodné?

Oficiálně jsou doporučovány od 3 let, ale klidně můžete dát i mladším dětem (pokud teda nemají tendenci všechno okousat). Vhodné je začínat třeba v době, kdy děti začnou projevovat zájem o kreslení. U nás je Beky dostala poprvé když měla okolo 2 let, ale to proto, že dříve jsem se k nim nedostala.

Cena a dostupnost

Pastelky Stabilo woody 3v1 koupíte v e-shopu s kreativními hračkami Mamito.cz. Prodávají se v několika variantách. Určitě doporučuji pořídit i ořezávátko. U nás sice tužky i po několikatýdenním používání ořezat nepotřebují, ale jak ta chvíle nadejde, na normálním ořezávátku by to nešlo. Některé sady mají pastelky i včetně obalu (pouzdra).

Celkové hodnocení

Stabilo woody 3v1 jsou skvělé multifunkční pastelky. Řekla bych, že snad nejlepší, co pro malé děti může být (alespoň my jsme zatím lepší nepoznali, a to už nám rukami prošlou spoustu druhů a značek). Cena je bohužel vysoká, ale řekla bych, že se investice vyplatí. Pastelky se hodí i jako dárek k narozeninám nebo na Vánoce, takže můžete případně spojit příjemné s užitečným.

Pastelky ubývají pomalu, takže s nimi děti mohou kreslit dlouho. Věřím, že je u nás využije v pohodě i druhátko, zatímco u obyčejných bychom museli několik sad dokupovat. Tím, že jsou pastelky Stabilo woody zároveň i voskovkou, tak nemusíte mít doma kopu dalších pomůcek. Navíc pastelky nepotřebují často strouhat, což je jen další příjemný bonus.

Pokud o pastelkách uvažujete ale nevíte, jestli by se u vás využily, doporučuji koupit nejdříve 1 kus. Prodávají to tak většinou v papírnictví nebo v některých e-shopech.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments