ZPĚVNÍK: Písničky pro malé zpěváčky

S Beky (2 roky) od malička zpíváme, posloucháme lidovky i dětské moderní písně a hrajeme na kytaru nebo klavír. Hudbu máme prostě rádi a není den, kdy bychom si alespoň pár písniček nezazpívali (hlavně Beky, která si zpívá klidně i sama, když někam jdeme nebo si hraje).

Dlouho jsem hledala zpěvník, kde bychom měli pohromadě známé lidovky. Často mě totiž hned nenapadne, co dalšího zpívat. A některé sloky ani neznám nebo si musím vymýšlet akordy, což také není vždy ideální.

Minulý týden jsem konečně objevila to, co jsem hledala. Krásný zpěvník, kde je spousta lidových písní. Nechybí ani akordy a notový zápis. Navíc bylo součástí i hudební CD s písničkami a to vše za skvělou cenu.

Obsah knihy

Kniha obsahuje celkem 16 písní (seznam najdete níže). Ke každé písničce je uveden notový zápis s akordy, slova včetně navazujících slok a obrázek, který si děti mohou vymalovat. Kniha tak nabízí nejen hudební zážitek, ale podporuje také tvoření.

Na konci zpěvníku jsou ještě samostatně klavirní zápisy všech písní, což je ideální pro děti, které se začínají učit na klavír. Ale vlastně také pro dospělé, kteří nejsou zvykli v doprovodech improvizovat. Noty nejsou příliš těžké, ale zní bezvadně. K tomu samozřejmě opět nechybí obrázky, které si mohou děti vybarvit.

Obsah CD

Na hudením CD najdete všech 16 písní ze zpěvníku. Dokonce ve dvou verzích! Prvně totiž zazní píseň včetně zpěvu a poté je nahrána jako karaoke verze, při které si můžete zpívat sami. Doprovod je v obou případech klavirní. Na jednu stranu zní písničky jednoduše, protože zde opravdu nenajdete žádné bubny a spoustu dalších nástrojů. Na druhou stranu alespoň písničky krásně vyzní a děti se mohou lépe soustředit na text, který je srozumitelný.

Klavirní doprovod je bohatý a zní moc dobře. Rozhodně to není brnkání začátečníka. Na CD se střídají mužské i ženské pěvecké hlasy, takže jsou songy hezky různorodé. Stejné písničky jsou vždy za sebou. Takže jako první je A já pořád kdo to je ze zpěvem, poté bez. Pak následuje Ach synku, synku se zpěvem, poté bez…

Seznam písní

  1. A já pořád kdo to je
  2. Ach, synku, synku
  3. Běží liška k Táboru
  4. Bude zima, bude mráz
  5. Čížečku, čížečku
  6. Halí, belí
  7. Kdybys měla, má panenko
  8. Když jsem já sloužil
  9. Když jsem šel do Prahy
  10. Malíčká su
  11. Marjánko, Marjánko
  12. Okolo Třeboně
  13. Pec nám spadla
  14. Pekař peče housky
  15. Prší, prší
  16. Skákal pes

Formát knihy

Zpěvník je o trochu menší než formát A4 a má měkkou vazbu. Obal je sice pevnější, ale pořád nečekejte knihu v tvrdých deskách. Připomíná to spíše sešit. Díky tomu se ale vlastně hezky otevírá, dobře se do zpěvníku kreslí a drží také sám otevřený, což při hraní na kytaru celkem oceňuji. Je navíc lehký.

Cena a dostupnost

Zpěvník lze zakoupit napříkald v Knihy Dobrovský. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 140-179 Kč. V Levných knihách ho ale mají jen za 69 Kč, a to i včetně druhého dílu, na kterých bude brzo také recenze. Doporučuji proto nákup určitě tady.

Celkové hodnocení

Zpěvník se mi moc líbí. Je jednoduchý, zábavný a obsahuje vše, co ke zpívání potřebujete. Navíc spojení s CD je super, protože ne všechny písničky známe. A navíc si takto může zpívat i Beky sama a nemusím pořád s ní.

Jedná se zároveň o omalovánku, což je další plus. Vzhledem k tomu, že nemá tvrdou vazbu, tak nevím, jak dlouho vydrží. Počítám, že ho budeme brát sebou i na dovolené, kde se dá třeba zpívat u táboráku, takže asi dostane zabrat. Zatím používáme jen doma a vypadá stále jako nový.

Zpěvník doporučuji do každé rodiny s dětmi. Ať už jste hudebníci nebo ne. Děti se totiž příjemnou formou seznámí s klasickými písněmi, které je určitě budou pár provázet. Díky CD vůbec nevadí, pokud nechcete nebo neumíte zpívat. Zpěvník doporučuji klidně od útlého věku – malým dětem můžete z knížky zpívat vy (pokud neznáte jinak slova), starší děti pak už mohou zpívat s vámi nebo alespoň malovat.


Nakladatelství: CPress
Autor: Zdeněk Král
Rok vydání: 2018
Rozměr: 190×238 mm
Váha: 0,201 kg
Počet stran: 54
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments