ČTENÍ: Velká obrázková knížka Na statku

Před dvěma lety jsme pořídili Velkou obrázkovou knížku Medvědi. Beky se celkem líbí a strávili jsme u ní spoustu času. Takže když jsme dneska náhodou v Lidlu narazili na Velkou knížku Na statku od stejné autorky, hned jsme ji pořídili. Byla navíc za skvělou cenu, tak to jistě chápete, že jsme ji tam nemohli nechat.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na život na statku. Na deseti stránkách ukazuje, co všechno zemědělci dělají, jaké zvířata na statku chovají, co pěstují i jak si třeba užívají volna. Jedná se opět o velkoformátové leporelo, které ilustrovala Anne Suess a nenajdeme zde sice text, ale příležitostí pro tvoření příběhů je zde spousta. Pokud se vám nechce přímo vymýšlet příběh, můžete třeba jen hledat a pojmenovávat, co na obrázku je, sledovat, co postavy dělají apod.

Hned na úvodní stránce je vyobrazen statek s rybníčkem, pastvinami i slamníkem. Vidíme zde například prasátka, slepice, které krmí selka, husy, koně, ovce, oslíka, čápa, kachny a mnoho dalšího. Jeden z farmář přiváží také řepu, ostatní sklízí do stodoly balíky slámy.

Na další stránce se nacházejí různé zemědělské budovy, stroje a opět samozřejmě nechybí ani zvířátka.

Třetí stránka se zaměřuje na pěstování ovoce a zeleniny. Vidíme zde velké pole, kde se sklízí brambory, zelí a saláty. Hned vedle pak dýně, hrušky…

Dále zde najdeme i hody. Spousta dobrého jídla, grilované maso, hudba, zábava a děti hrající si u vody a na stromech.

Poslední dvojstránka je věnována zvířatům. Nachází se zde spousta typických domácích zvířat.

Úplně na závěr jsou pak uvedeny informace o některých postavách a zvířátkách, které vám mohou pomoci při tvoření příběhu, protože nastiňují určitý děj.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A4. Má pevnou vazbu a tvrdé listy, ale přesto je lehká. Navíc i celkem odolná. Medvědi, kteří jsou ze stejného materiálu, jsou i po dvou letech používání stále krásní, takže věřím, že vydrží i knížka Na statku.

Cena a dostupnost

Knihu jsme zakoupili v Lidlu, a to za krásných 89 Kč. Knihu měli kdysi i v různých knihkupectvích a na e-shopech, ale na většině míst je už vyprodaná, takže doporučuji spíše ten Lidl. U nás jich dnes měli spoustu (ještě společně s Velkou obrázkovou knížkou Hasiči).

Celkové hodnocení

Pokud máte rádi velkoformátová leporela nebo chcete alespoň dětem přiblížit život na statku, tato kniha vás nejspíše zaujme. Obrázky jsou krásně velké, barevné a podobné realitě. Žádná moderna, ze které máte problém poznat, o co se jedná.

Knížka sice nenabízí tolik detailů jako třeba série Jaro, Léto, Podzim, Zima nebo kniha Rok v lese, kde jsou ilustrace mnohem podrobnější. Na druhou stranu je ale vhodná i pro menší děti, protože výjevů tu není tolik a dobře se v knížce orientuje. Navíc opravdu přibližuje typickou práci a činnosti ze statku. My sice máme knih na téma farmy už více, ale musím říct, že tato je jedna z nejlepších a jsem ráda, že jsme na ní, byť náhodou, narazili.


Nakladatelství: Schwager & Steinlein Verlag
Ilustrace: Anne Suess
Rok vydání: 2011
Rozměr: 254×356 mm
Váha: 0,41 kg
Počet stran: 10
Vazba: pevná, leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments