ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Rozprávkový les (Nezbudská Lúčka, SK)

Rozprávkový les (pohádkový les) leží kousel od Žiliny na Slovensku. Když jsme měli cestu kolem, chtěla jsem se zastavit spíše na nedaleké farmě. Ale děti nedaly jinak, než že by pohádkový les chtěly vidět. A tak bylo vyřešeno. A vy se nyní můžete podívat, jak takové místo vlastně vypadá.

Pohádkový lesík

Rozprávkový les se nachází kousek od Koliby Panoráma, v podstatě naproti hradu Strečno. Místo jsme našli ihned a přímo před areálem bylo velké parkoviště. Rozprávkový les jsme navštívili v rámci jarních prázdnin, takže jsme zde byli ve čtvrtek, kdy ostatní ještě bývají ve škole či práci. A proto jsme měli areál sami pro sebe, což bylo skvělé.

Vzhledem k pojmenování les jsem čekala nějakou delší trasu, na které budou rozmístěny různé sochy pohádkových postav. Proto mě trochu překvapilo, že je celý areál Rozprávkového lesa vlastně malý. Sochy jsou jedna vedle druhé, takže se moc nenachodíte (což holky ocenily). Na druhou stranu tuto atrakci snadno zvládnete i s menšími dětmi.

Do areálu jsme se dostali přes vstupní bránu, jejíž součástí je i kasa. Rodinné vstupné nás v březnu 2024 vyšlo na 17 eur. Po zaplacení jsme se dozvěděli, že máme jít pořád po cestě a ta nás celým areálem provede. Na konci pak stačí vyjít přes zadní bránu. Cesta zde byla jen jedna, takže to nebylo nic složitého. A my se tedy vydali na obhlídku.

Sochy jsou poměrně velké. Mnohé větší než dospělý člověk. Jak už je z názvu patrné, jedná se o výjevy z pohádek. A to nejen těch notoricky známých (např. Šípková Růženka), ale také z těch slovenských. Některé jsme proto ne úplně znali. Ale většinu ano. Navíc pro lepší přehled je před každou postavou cedulka s jejím názvem.

V Pohádkovém lese najdete například Elzu, Annu, Olafa, Shreka, Šípkovou Růženku, Sněhurku a sedm trpaslíků nebo tři prasátka a vlka.

Nechybí ani krteček nebo červená Karkulka, u které můžete dokonce nahlednout přímo do babiččina domečku.

A co by to bylo za pohádkový les bez perníkové chaloupky. Ta je zkrášlena i dalšími dobrotami. A nechybí ani pan perníček.

Některé sochy a výjevy jsou statické, jiné se hýbou. A to dokonce za doprovodu hudby. Takto jsme třeba viděli hrající a zpívající kočky nebo psy. Tyto výstavy jsou na pohybový senzor, takže jsme ani netušli, že hudba bude. Ale jakmile jsme k nim došli, najednou se začali hýbat a hrát, což bylo pro holky příjemné překvapení.

Jedna expozice se nachází také v krátém tunelu. Jedná se o zimní svět, kde tančí tučnáci a opět nechybí ani hudební doprovod.

V areálu dále najdete dům maxipsa Fíka (a uvnitř i Fíka), dále kocoura v botách, Chase z Tlapkové patroly, mořskou panu a další postavy. Za zmínku stojí také Golem, který vypadal neškodně. Jakmile jsme se ale přiblížili, zasvítil a dokonce z něj šla pára.

Uprostřed cesty nás čekal také malý hrad, na který si mohly děti vylézt.

Někde v recenzi jsem četla, že prohlídla areálu je tak na hodinu a půl. No. Naše holky to měly projité mnohem dříve. A to jsme se ještě k některým atrakcím vraceli. Ale to je možná i tím, že jsme tam byli skutečně sami, a tak jsme nikde nečekali. Každopádně to i tak byla skvělá prohlídka a mnohé sochy jsou opravdu hezky zpracované. Vlastně celý koncept se mi líbil. Vše bylo upravené a vypadalo nové (nebo alespoň zachovalé). Takže nezbývá než doufat, že to takto vydrží. Protože místo za návštěvu opravdu stojí.

Když jsme vyšli z areálu, museli jsme projít kolem kolotočů a zábavného parku. Naštěstí zrovna nebyla sezona, takže nic nefungovalo. Ani stánky, které zde byly nachystané, lež zavřené. Nám to rozhodně nevadilo. Spíše naopak jsem ráda, že jsme si mohli užít netradiční zábavu v klidu a bez toho, aby děti žadonily o kolotoče.

Koliba Panoráma

Hned vedle Rozprávkového lesa je ale Koliba Panoráma a tam jsme se na chvíli zastavili. Dali jsme si kafe a holkám džus. Děti se pak vyřádily na místním hřišti a my jsme mohli v klidu popíjet kávu s výhledem na hrad Strečno.

Koliba nabízí spoustu míst k sezení, a to uvnitř i venku. A jde opět o velmi vkusně upravené místo, které zaujme už na první pohled. Navíc zde najdete různé aktivity jako chudy, klouzačka, malá rozhledna a další. A pokud budete mít hlad, zakoupíte zde i tradiční slovenské speciality jako třeba halušky.

Celkové hodnocení

Rozprávový les v obci Nezbudská Lúčka je poměrně malý. Nebo teda alespoň menší, než jsem čekala. Ale přesto zde najdete spoustu soch a výjevů, jejichž zpracování je někdy opravdu úchvatné.

Díky tomu, že všechny sochy nejsou statické, ale některé se i hýbou nebo vydávají zvuk, je celá procházka vstkutku zaíjmavá. Obzvláště když nevíte, kde co začne hrát.

K některým sochám se dostanete přímo a můžete si je třeba obejmout a hezky vyfotit. Jiné jsou umístěne na trávě a před nimi je zábrana, aby k nim lidé jen tak nemohli. Postavy jsou venku i vevnitř, takže si projdete různá prostředí. Líbí se mi, že nikdy nechybí cedulka s uvedením, o jaké postavy se jedná. Vlastně obecně celý areál je jednoduchý a dobře značený. Za nás tedy moc povedené místo.

Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments