ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Praděd s dětmi

Na Pradědu jsem byla už několikrát. Jednou také s Beky, když ji byly necelé 3 roky. Letos se konečně naskytla příležitost vydat se na tuto nejvyšší horu Jeseníků i s Natálkou (2 roky). A tak jsme toho využili a s oběma dětmi šli tuto horu pokořit. Podařilo se? Byla cesta náročná? A je skutečně vhodná pro děti?

Cesta na Praděd

Na Praděd (k vysílači) se dostanete pouze pěšky. Žádná lanovka zde nejede. Ale můžete si cestu notně zkrátit a začít „až“ od Ovčárny. V tomto případě je cesta dlouhá 3,5 km a vede po asfaltové cestě. Je tedy vhodná i pro děti nebo rodiče s kočárky.

My jsme zvolili tuto možnost. K Ovčárně lze dojet autem, ale protože cesta je úzká, pouští se vždy jen pár aut a kyvadlová autobusová doprava. V celou hodinu se jede nahoru, od půl pak dolů. My jsme se rozhodli jet raději autobusem, ať mají holky pořádný výlet. Navíc nás nelákalo sedět v autě ve frontě, abychom se možná dostali včas nahoru.

Autobus jede od Hvězdy, ale zde bývá někdy problém s parkováním (parkoviště je brzo plné). Proto jsme auto zanechali v Karlove Studánce, kde autobus začíná. A odtamtud nás čekala cesta autobusem k Ovčárně. Autobusy jsou obvykle plné, ale tím, že jsme jeli z počáteční stanice, měli jsme místa na sezení a holky se mohly kochat přírodou.

Z Ovčárny jsme pak už šli pomalým tempem na vrchol Pradědu. Cesta nám trvala něco málo přes 1 hodinu s tím, že Beky šla celou cestu po svých, Natálka se část trasy nesla v nosítku. Šli jsme pomaleji, jak holky potřebovaly. Cesta je samozřejmě do kopce, ale není to nic extra náročného. Po cestě můžete odbočit k chatě Barborka nebo využít odpočívadlo.

Vrchol Pradědu

Co najdete na vrcholu hory Praděd? Velký televizní vysílač, kde se můžete pomocí výtahu dostat na vyhlídkovou terasu. Z ní je výhled do širokého okolí.

Krásné výhledy jsou ale i z prostranství před televizním vysílačem, kde si můžete sednou na lavičky nebo trávu. Je zde také bufet a restaurace, kde se můžete občerstvit. V restauraci bývá problém s volným místem, ale pokud si počkáte, určitě se nějaké místo najde. My tak učinili a nakonec jsme si dali oběd (zrovna byly zvěřinové hody). Obsluha byla rychlá a jídlo chutově báječné. Poté jsme se pomalu vydali dolů k Ovčárně, aby nás autobus dovezl zpět do Karlovy Studánky.

Další možné trasy

Krásnou procházku nabízí trasa údolím Bílé Opavy. Ta je dlouhá cca 9 km (bráno z Karlovy Studánky na vrchol Pradědu). My jsme si na ní s dětmi ještě netroufli, ale dříve jsme takto chodili a výhledy opravdu stojí za to.

Na Praděd se dá jít také z Červenohorského sedla. Ale to už je mnohem delší procházka (asi 20 km). Po cestě narazíte i na turistickou chatu Švýcarna.

Karlova Studánka

Pokud budete procházet okolo Karlovy Studánky, doporučuji zavítat i zde. Můžete si zdarma načepovat vodu z tamního pramene nebo si prohlédnou místní lázně. Městečko (lázně) nejsou veliké, máte je projité za pár minut. Takže vám vyjde čas i sednou si na kávu nebo si koupit něco na památku.

Praktické informace

Pokud se rozhodnete jet k Ovčárně autem, počítejte, že si zaplatíte (pokud dobře pamatuji, cena za výjezd včetně parkování na parkovišti u Ovčárny byla 600 Kč za vozidlo). V tomto případě je třeba se postavit do řady na parkovišti na Hvězdě a čekat, jestli se dostanete (nebo budete mít šanci až za hodinu). Ráno bývá situace ještě poměrně dobrá, ale později je nával poměrně velký, takže i fronta je dlouhá.

Jestli se rozhodnete zanechat auto na parkovišti u Hvězdy či v Karlově Studánce, cena je cena 100 kč za den. Autobusová doprava nás stále 40 kč / dospělý. Jezdí za sebou více autobusů, aby se cestující vlezli. V zime vás vyvezou i s lyžemi (nedaleko Ovčárny je lyžařský vlek). Samozřejmostí je i jízda s kočárkem, která je autobusem také možná.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments