KNIHA: Nevrlý Ruda

Když jsem poprvé měla v rukou knihu Nevrlý Ruda, nevěděla jsem, co od ní čekat. Líbilo se mi na první pohled, že dominují velké obrázky a v knize je minimum textu, což má mladší dcera ráda (taky se není čemu divit, když od mala jedeme Horáčkovy knihy, které jsou na stejném principu).

Podle popisu jsem si ale říkala, že by kniha mohla být zajímavá i pro starší. Protože děti mají často období, kdy jsou nevrlé a naštvané. A třeba se nám to s knížkou podaří lépe celou situaci pochopit. A tak jsme se společně s tříletou i šestiletou začetly…

Obsah knihy

Opičák Ruda má špatný den. Slunce moc svítí, obloha je moc modrá… A ještě k tomu potká ostatní zvířátka, která se ptají, proč je Ruda naštvaný.

Ruda zakřičí, že naštvaný rozhodně není! A nechápe, co všichni kolem mají…

Zvířátka chtějí, aby se Ruda také radoval. A tak mu radí, co má zkusit, aby měl den příjemnější. Samozřejmě na základě toho, co se líbí jim. Opice tedy doporučí houpání na větvích, lev radí válení v trávě a slon je názoru, že by si měl Ruda pro lepší náladu pořádně zadupat. Jenže Rudovi se nechce ani jedno z toho. On totiž přece není naštvaný! A raději uteče…

Pak mu to ale přijde líto. Protože si uvědomí, že možná trochu naštvaný skutečně je.

A v tu chvíli narazí opět na Nomana, který byl prvním z těch, kdo se ho ptali, proč je rozzlobený. A Ruda zjistí, že ani Noman nemá zrovna skvělý den….

Formát knihy

Kniha je větší než formát A5, má čtvercový tvar, pevnou vazbu a klasické, byť trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 225 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Nevrlý Ruda od Nakladatelství Portál humornou formou ukazuje, že být naštvaný či rozzlobený je normální. Ostatní si toho mohou všimnout, ale není za co se stydět. Naopak pokud to přijmeme a špatnou náladu si přiznáme, může být brzo lépe.

Příběh není složitý. Naopak je vše popsáno jasně a v pár větách, takže u nás hezky pochopila i tříletá Natálka. Obrázky jsou barevné a celkově se mi ilustrace líbí. Navíc téma, které je u nás aktuální. A to tak, že i holky se smály, že to někdy mají podobně. Takže nakonec byla kniha dobrá volba. Z hlediska věku je vhodná pro děti od 3-4 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Suzanne Lang
Ilustrace: Max Lang
Rok vydání: 2023
Rozměr: 25 x 25 cm
Hmotnost: 450 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments