KNIHA: Rajčatová žába a modrý drak

Jsou knihy, které zaujmou na první pohled. A jsou také ty, které bych vůbec neotevřela, kdybych dala na první dojem. A právě to se mi stalo u novinky od Nakladatelství Kazda. Kniha nese název Rajčatová žába a modrý drak. A musím přiznat, že mě to nijak nezaujalo. V podstatě jsem si vůbec nedokázala představit, o čem kniha je. Ani obal knihy ve mně nevzbudil kdovíjakou zvědavost.

Jakmile jsme ale knihu s Beky (4 roky) otevřeli, zjistila jsem, že se opět jedná o trochu netradiční knížku o zvířatech. Taková malá encyklopedie, kde hraji hlavní roli zvířata a jejich barva, což je neobvyklé, ale zajímavé. Obzvláště díky povedených obrázkům, na kterých zvířata vypadají jako živá.

Obsah knihy

Kniha čtenářům ukazuje nejbarevnější zvířata planety. Obsahuje různé zvířecí druhy, které mají specifické či hodně výrazné zbarevní. Každý živočich je zde znázorněn formou barveného obrázku a také je v pár větách popsáno, čím se vyznačuje, co je pro ně typické nebo kde se vyskytuje.

Jako první jsou představení ještěři. Najdeme zde například plochoještěra, chameleony, gekony, leguána, mabuju nebo třeba saradu superba.

Následují žáby, konkrétně například pralesničky, létavka širokonohá, rákosničky nebo listovnice. A nechybí ani brouci – zlatohlávci, střevlíci či krasci.

Ze skupiny hmyzu jsou uvedeni například polokřídlí či rovnokřídlí živočichové (cikády, ploštice aj.). A samozřejmě motýli, které budou děti možná i znát (babočky, otakárci či kometa zářivá).

Dále se čtenáři seznámi s osminočci (pavouky), korýši (rakem, straškem pavím či krabem), rybami a také s různými druhy ptáků – pěvci, papoušci, šplhavci, hrabaví ptáci či holubi.

Zvířata v knize jsou seřazena nejen podle druhu, ale také podle barev. Jedna stránka se třeba věnuje ryze bílým zvířatům, jiná zase černým živočichům.

Dále jsou zvířata růžová, krvavě červená až rudá, oranžová až sluníčková, žlutá, zelená, modrá či fialová.

Formát knihy

Kniha je poměrně velká (o trochu větší než formát A4), má pevnou vazbu a pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 279 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Rajčatová žába a modrý drak dětem ukazuje, jak neotřelá, pestrá a nádherná může být příroda okolo nás. U Nakladatelství Kazda jsem si už zvykla, že naučné knížky o zvířatech mají zpracované trochu jinak, než je zvykem. Vždy mě ale překvapí, jaký nový pohled ještě najdou. A poukázání na barevnost je vydařené, protože knížka zaujme nejen informacemi, ale také po vizuální stránce.

Obrázky jsou krásně zpracované, až se bojíte, aby na vás zvíře neskočilo, jak opravdově vypadá.Jednotlivá zvířata jsou nejčastěji vyobrazena bez rušivého pozadí, díky čemuž více vyniknou. K tomu vždy krátká informace a popis, o jaké zvířátko se jedná (což se mi líbí, protože v tomto oboru se vůbec nevyznám a alespoň mohu dětem říct, co na obrázku vidí).

Kniha je oficiálně určena pro děti od 5 let, a to především z důvodu, že dominují hlavně obrázky, textu je málo. My jsme se začetli do knihy společně s Beky, když měla pár měsíců po 4. narozeninách. A je pravda, že jsme hlavně oblíželi obrázky, text jsme četli jen občas. Bavilo nás to i tak, ale naplno knihu využijeme až za (krátký) čas.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Andrea Köhrsenová 
Rok vydání: 2021
Rozměr: 245×300 mm
Hmotnost: 530 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments