KNIHA: Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Příběh o Tondovi a Slávce jsem poprve zaregistrovala v kině, kde běžela upoutávka na nový film. Vypadalo to hodně zajímavě, ale o čem přesně film měl být, to jsem z krátkého videa nepochopila. Pak se ale ke mě dostala knížka Tonda, Slávka a kouzelné světlo od Nakladatelství Albatros a moje zvědavost zavelela, že se musím začíst….

Obsah knihy

Tonda je chlapec, který je trochu jiný než ostatní. Je výjimečný. Jak říká jeho tatínek – je originál. Tonda totiž svítí. Kvůli tomu ho rodiče 11 let hodně pečlivě chrání. Chlapec moc nechodí ven a pokud se jde projít po činžovním domě, kde rodina bydlí, je na provázku. Aby měli rodiče o Tondovi přehled a mohli mu kdykoli pomoci.

Tondovi je ale smutno. Chtěl by taky zažít normální stavění sněhuláků jako děti před domem. Chtěl by mít kamaráda. Aby nebyl sám.

Jednoho dne se do domu přistěhuje dívka Slávka se svou maminkou. S Tondou se skamarádí. Společně zjistí, že v domě žije duch, který se objevuje hlavně tehdy, když je kolem zloba…

Ten duch začne vysávat i maminku od Slávky a hrozí, že se budou muset odstěhovat. A to Tondu vyburcuje k hrdinskému činu. Přežije? Bude se Slávka stěhovat? A stane se někdy z Tondy normální chlapec?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnější vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 295 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Tonda, Slávka a kouzelné světlo přináší dojemný příběh o přátelství a odvaze. Ukazuje, že být jiný nemusí vždy znamenat, že se musí člověk ostatních stranit. Být jiný může mít své kouzlo a přednosti. A Tonda si to uvědomí díky Slávce. Teď už jen, aby si to uvědomili i jeho rodiče…

Kniha je občas doplněna o barevné ilustrace nebo černobílé obrázky, ale protože je určena dětem přibližně od 10 let, převažuje text.

Kniha by měla být trochu jiná než film. A to hlavně proto, že je psaná z pohledu Tondy. Čtenáři tak mohou číst jeho myšlenkové pochody, které ve filmu zaznamenat úplně nejde. Za sebe jsem ráda, že jsem prvně přečetla knihu. Ale budu se těšit, že se s dětmi podíváme jednou i na film. Protože podle ukázky je na co se těšit…


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Jana Šrámková
Ilustrace: Filip Pošivač
Rok vydání: 2023
Rozměr: 221 x 170 mm
Hmotnost: 376 g
Počet stran: 136
Vazba: měkké desky z kartonu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments