KNIHA: Šprýmovánky

Kniha má podtitul Básničky a říkanky pro kluky a holky ze školy i školky, což celkem jasně vystihuje její obsah. Říkáte si, že podobných už je na světe hodně? Tak tahle je jiná. Opravdu. Autorem je totiž František Hynek, který je nejen sběratelem různých literárních ocenění, ale především je nevidomý.

Vzhledem k tomu, že má i špatnou citlivost prstů, psát může jen díky speciálně upravené klávesnici. Ale ani to ho nezastavilo a krom Šprýmovánek, které vám nyní představím, vydal také další knihu Lumpárny pejska Azora.

Obsah knihy

Kniha obsahuje celkem 41 básniček. Některé jsou krátké (1-2 sloky), jiné jsou rozsáhlejší (9 slok).

Jsou zaměřené na zvířátka (například ježka, ryby či domácí zvířata), ale také na počasí či roční období (hlavně zimu).

Nechybí ani básně o lidech – školácích, malíři popletovi…

Obrázky ke všem básničkách vytvořily děti ze základní školy ve Žďáru nad Sázavou.

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu, má pevnou vazbu a klasické listy.

Cena a dostupnost

Knihu vydal autor samonákladem a zakoupit ji můžete na e-mailu lumparny2020@gmail.com. Cena knihy je 150 Kč včetně poštovného (nebo 300 Kč za obě dvě knihy – recenzi na druhou dodám v následujících dnech).

Celkové hodnocení

Kniha přináší soubor básniček určených hlavně dětem. Jsou na různá témata a také různé délky. Všechny ale spojuje jedno – obrázky k nim nakreslili školáci, což dává knize netypický, ale zajímavý ráz. Z hlediska věku bych ji doporučila hlavně předškolákům či mladším školákům.

Závěrem musím říct, že obdivuji autora, který i ve svém pokročilém věku se nebál této výzvy a přes svůj handicap dělá to, co ho baví. Více o jeho příběhu můžete přečíst níže.


Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments