RECENZE: Kvído – Falešné mince na zámku v Hradci nad Moravicí

Cesty za pokladem a podobné bojovky u nás často nemáme. Hlavně z důvodu, že nejsem ten typ, který by se vyžíval v přípravách a chystání těchto her. Proto mě zaujala série Kvído – Cesta za podkladem od Albi. Zde se totiž absolvuje již připravená cesta. Nemusíte nic speciálního vymýšlet – stačí zakoupit balíček, kde získáte všechny potřebné informace a indicie. A můžet vyrazit. Na konci vás navíc čeká opravdický poklad.

Cest za pokladem má Albi hned několik, a to na významných místech České republiky. My jsme měli nejblíže zámek v Hradci nad Moravicí, a tak jsme jako první vyzkoušeli právě tuto cestu. Vše jsme absolvovali s holkami 3 a 6 let. Jak naše cesta dopadla? Jak to vlastně funguje? To si hned řekneme!

Kvído – Cesta za pokladem

Hra se prodává v malém praktickém balíčku ve formátu A5.

Ve složce najdete malou knížečku s informacemi, co vlastně budete dělat, jak hra probíhá nebo jak je dlouhá. Je zde také popis a fotografie míst, kde najdete různé krabičky s příběhem a úkolem. Pokud byste chtěli jít co nejpřesněji, jsou u každého stanoviště uvedeny i souřadnice GPS.

Dále je ve složce mapa, po které budete putovat. Na mapě máte znázorněné jednotlivé stanoviště i obecný popis míst, abyste věděli, kolem čeho například budete procházet. Stanovišť je celkem 10 s tím, že na posledním čeká na děti odměna.

Jako třetí je v balení přepis všech pohádek a úkolů, které po cestě najdete. Tato knížečka má zřetelné označení, že ji nemáte ukazovat dětem, abyste neprozradili tajemství.

Funguje spíše jako pojistka, kdyby náhodou třeba nějaká krabička chyběla, byla nekompletní nebo poškozena (ale na naši trase nic takového nebylo, takže jsme knížku ani nepotřebovali).

Vydáváme se na cestu za pokladem

Ještě než vyrazíte, je dobré si na stránkách Kvída ověřit, jestli je Vaše mapa aktuální. Může se totiž stát, že třeba nějaké místo bude kousek přesunuto a podobně. Proto než vyrazíte, určitě se podívejte nebo rovnou stáhněte aktualizovanou mapku. V balení najdete speciální kod, který stačí uvést na webu Kvída a mapu si můžete i s instrukcemi stáhnout. Pak už nebrání nic tomu vyrazit.

My jsme začali naši cestu na parkovišti před zámkem v Hradci nad Moravicí. Prošli jsme dozadu do zámecké zahrady a tam začalo naše hledání.

Místa, kde naleznete krabičky, jsou poměrně dobře popsaná. V knížce najdete také fotografii, kde přesne je krabička ukryta, aby bylo hledání jednodušší. I tak někdy musíte hledat. Krabičky jsou většinou umístěné v dutinách stromů, takže z cesty nejdou na první poohled vidět. Aby navíc hru někdo nezničil, je třeba si počínat opatrně a krabičky vytahovat a schovávat, když kolem není zástup lidí.

První tři krabičky jsme měli nedaleko míst, kde se lidé procházejí, takže byla obezřetnost na místě. Další už byly na lesních cestách, kde jsme potkali minimum lidí. Takže jsme mohli hledat a luštit nápadněji.

V každé krabičce na děti čekaly 2 věci – složený papír s příběhem a úkolem, který měly vyplnit. A barevné razítko. Krabičku po splnění úkolu zpátky zabalíte a vrátíte na místo, kde jste ji vzali.

Pokud splnily děti úkol, mohly si dát do své kartičky, která byla v knížce, razítko. Úkoly byly vždy ve dvou variantách – pro mladší a starší děti. My jsme zvolili s ohledem na věk holek lehčí variantu.

V první krabičce se nám začal odkrývat příběh o majiteli zámku v Hradci nad Moravicí, který zjistil, že někdo v jeho panství vyrábí falešné mince. A chtěl samozřejmě přijít na to, kdo to je. S každou další krabičkou se tento příběh rozvíjel. Nakonec byli 3 podezřelí a my jsme byli napnutí, kdopak asi falešné mince vyrábí. A to jsme nakonec o zjistili…

Úkoly pro děti byly různé. Opravit příběh, najít správný obrázek, seřadit jak jdou prvky za sebou a podobně. Pro starší děti pak byly připraveny aktivity jako slabikování, vědomostní otázky, bludiště, rébus a jiné.

Všechny odpovědi byly zaznamenány i v knížečce pro rodiče, kdybyste si náhodou nebylo správností své odpovědi jisti.

Na konci cesty jsme našli poklad, který byl ukrytý v dřevěné stylové truhle. Bylo zde i rozuzlení příběhu a děti si mohly vzít z krabičky 1 věc. Několikrát bylo upozorněno, ať si účastníci opravdu berou jen jednu, aby zbylo na všechny. A v našem případě to asi všichni respektovali, protože odměn byl dostatek.

Pokud by se náhdou stalo, že odměny nebudou (z Albi je sice doplňují, ale stát se může cokoli), nedaleko byla ještě jedna záložní truhla s pokladem. Tu jsme ale už nehledali, protože jsme našli vše v té první.

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit v prodejnách Albi nebo na jejich e-shopu, kde stojí 224 Kč.

Celkové hodnocení

Kvídova Cesta za pokladem v Hradci nad Moravicí mě potěšila svou propracovaností, nápadem i tím, že cesta byla udržovaná. Nechyběla žádná krabička ani odměny, vše bylo v pořádku.

Příběh byl na každém stanovišti poměrně krátký a snadnější varianta úkolů byla pro naše holky 3 a 6 let akorát. Terén byl také v pohodě. Cesta byla dlouhá něco přes 4 km, což starší ušla bez problémů. Mladší Natálku jsme chvilku nesli na ramenou, jinak také cestu zvládla.

Jednalo se především o lesní cesty, kde by byl s kočárky horší průjezd. Terénní by to asi zvládly, ale obecně spíše lepší bez. Takže pokud se na cestu vydáte s mladšími dětmi, doporučuji spíše nosítko.

Kvídova cesta za pokladem je skvelá pro ty, kdo nechtěji nic chystat a přesto si chtějí s dětmi podobnou aktivitu vyzkoušet. U nás to holky bavilo a zajímavé to bylo i pro nás dospělé. Některé krabičky jsme měli problém najít, takže jsme dvakrát využili i zadávání souřadnic do map, abychom místo snáze našli. Problém ale nebyl ani tak ve špatném popisu od Albi jako spíše v tom, že jsme si mysleli, že je místo dříve než jsme k němu došli.

Za nás tedy příjemná aktivita, kterou rozhodně doporučuji vyzkoušet. Albi má tyto hry na více míst. Pokud někdy budeme na dovolené v ČR v blízkosti další cesty za pokladem, určitě vyzkoušíme. Protože je to příjemné zpříjemnění a také způsob, jak děti motivovat k procházkám.

Cesta za pokladem je vhodná pro děti přiblizně od 4 let. Naše tříletá to zvládla, ale kdybych měla jít jen s ní, asi bych chvíli ještě počkala. Takhle ji motivovala starší sestra, ale jinak by byl věk 4 let vhodnější.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments