KNIHA: Zámek princezny Čurbesky

Když jsem před rokem viděla u neteře knížku Zámek prince Bordelníčka, říkala jsem si, že taková knížka nám doma ještě chybí. Jednalo se o velkoformátové leporelo, které máme obecně rádi. V tomto případě ale nebylo zaměřeno jen na vyprávění. Knížka obsahuje také různé úkoly v podobě hledání obrázků. Kromě prohlížení tak mohou děti vyhledávat konkrétní prvky, což není vždy úplně jednoduché.

Protože Zámek prince Bordelníčka jsme už přečetli mnohokrát, pořídila jsem domů nakonec Zámek princezny Čurbesky, což je kniha na stejném principu, ale hlavní roli zde hraje dívka. A obrázky jsou trochu jiné.

Obsah knihy

Na první dvojstránce jsou znázorněny portéty královské rodiny, tedy princezny Čurbesky, prince Bordelníčka, královny Čurbesky, krále Čurbesa, dvojčat Čurbeskových nebo zvířecích mazlíčků jako kočky Myšmaš, žáby Blátivky a několika ptáčků. Nechybí ani krátké přestavení knihy.

Na dalších stránkách se už dostáváme do různých míst, kde princezna Čurbeska žije. Na levé straně jsou pokaždé znázorněné obrázky, které mají děti hledat. Pro přehlednost jsou rozděleny do několika skupin – snadné, méně snadné, obtížné a k nenalezení.

Jako první se podíváme do komnaty, kde princezna Čurbeska žije a kde zrovna probíhá polštářová bitva. Zde snadno pochopíte, proč se pricezně říká Čurbeska. Nepořádek je opravu veliký, ostatně jako i na dalších místech.

V koupelně si dopřává princezna Čurbeska teplou vanu a voda s pěnou je po celé místnosti. Plavou hračky, oblečení, ale i zvířátka jako kočka, myšky, ptáčci a další.

V kuchyni se snaží princezna Čurbeska péct. Co, to je těžko soudit. Ale rozhodně je všude velký nepořádek a okolo se povalují suroviny, jídlo, kuchyňské potřeby i věci, které do kuchyně rozhodně nepatří.

Na půdě se děti dobře baví, když si hrají na ducha a snaží se vystrašit tatínka krále, který zde zrovna přinesl krabici na uložení.

Malí čtenáři se dostanou také do tanečního sálu, kde zrovna probíhá bál. Princezna se sourozenci samozřejme nesmí chybět a tropí neplechu i zde.

K zámku patři neodmyslitelně zahrada a do té od princezny Čurbesky se můžete podívat. Najdete v ní spoustu tradičních i méně tradičních prvků…

Na poslední dvojstránce jsou barevně znázorněny správné odpovědi – tedy kde můžete všechny obrázky z levého boxu najít. Pokud si nejste jisti, kde něco leží, snadno to můžete zjistit. Pokud vše najdete, můžete na každé dvojstránce hledat také kočičku Myšmas, žábu Blátivku a ptáčky Pipi, Pepi, Pipa, Pipin a Pepe, kteří jsou každý v jiné barvě.

Formát knihy

Kniha je velkoformátová a má tvar jako zámek, díky čemuž je netradiční už na první pohled.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 279 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Zámek princezny Čurbesky je velkoformátové leporelo, které přináší výjevy z královského paláce. Nečekejte ale úhledné komnaty, naleštěné sály a načančané prostředí. V zámku princezny Čurbesky najdete tolik nepořádku, že se ani nevleze na stránky.

Jakmile se v knížce zorientujete, můžete se bavit tím, že budete hledat obrázky, které jsou zobrazeny na boku knihy. Kniha tak nabízí více úrovní zábavy.

Každá dvojstránka je doslova nabitá různými věcmi, které se v daném prostředí nacházejí. Takže na první pohled mi přišly obrázky nepřehledné. Ale když se do nich více ponoříte, najdete v nich své kouzlo. Jsou barevné, hravé a právě najít něco konkrétního jim dodává na zajímavosti.

Knihu bych doporučila pro děti od 2-3 let. My prohlížíme s Natálkou (2,5 let), která ji dostala na Vánoce. A knížku má ráda. Hledáme spíše jednoduší věci (tedy z první a druhé kategorie), ale jinak knížku zvládá přečíst a často si popisujeme, co zde vidíme. Kniha je tak, stejně jako další velkoformátová leporela, vhodná na rozvoj slovní zásoby.

Další velkoformátová leporela najdete zde.


Vydává: Nakladatelství Egmont
Autor, ilustrace:Benjamin Bécue
Rok vydání: 2022
Rozměr: 25,7 × 37 cm
Hmotnost: 770 g
Počet stran: 18
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments